Door de beslissing van de KNVB is besloten dat er voor dit seizoen geen eindstanden komen en er dus ook geen kampioenen, promovendi en degradanten zijn. Ook worden de bekerkampioenschappen niet meer uitgespeeld. Het volgend seizoen start iedereen in dezelfde klasse als bij de start van het huidige seizoen.

HOOGLAND ,,Als wij het aantal doden per dag hiermee terug kunnen dringen, sta ik daar volledig achter", valt Hoogland-speler Erwin Hermsen (foto) met de deur in huis. Door het besluit van de KNVB heeft hij afscheid genomen van spelen in het eerste elftal, zonder daar echt bij stil te kunnen staan. ,,Dat vind ik echt van ondergeschikt belang. Daar ben ik heel zwart-wit in. Voetbal is –zeker in deze situatie- maar een hobby. Op welk niveau dan ook."

Zijn teamgenoot, Henk Baum, denkt daar precies hetzelfde over. Toch kon de speler uit Amersfoort het niet laten ook een grapje te maken. Waar iedereen dacht dat Hoogland uit de derde divisie zou vliegen –ze stonden dan ook in degradatiegevaar- gebeurt dat nu niet. ,,Ik ga Hoogland maar even bellen hoe hoog de handhavingspremie is."

Als wij het aantal doden per dag hiermee terug kunnen dringen, sta ik daar volledig achterCJVV EN NIEUWLAND Samen met FC Hilversum vocht CJVV om het kampioenschap en met één wedstrijd meer gespeeld stonden de Amersfoorters op de gedeelde eerste plaats. Promotie naar de tweede klasse leek dus haalbaar, maar dat is voor aanvaller Gijs Wobbes momenteel slechts bijzaak: ,,De keuze van de KNVB was het juiste besluit en ik ben het ook met ze eens. Het is goed dat ze nu duidelijkheid hebben gegeven. Voor ons is het vrij pijnlijk, omdat ik had verwacht dat wij het zouden redden. We zouden met deze groep goed mee kunnen op tweede klasseniveau. Maar als je alles relativeert, dan kan ik persoonlijk goed leven met deze keuze."

Wel vielen naast de promotieplannen voor CJVV eerder al veel jubileumactiviteiten in het water; de club bestaat dit jaar precies een eeuw.

Voor ASC Nieuwland werd het jaar in de tweede klasse gezien als leerjaar en ondanks prima resultaten, zien wij de club terug op de achtste plaats. Promoveren zat er niet meer in en in degradatiegevaar zouden de mannen ook niet komen.

Het meest onwenselijke, maar wel begrijpelijke scenario is waarheid gewordenHOOGLANDERVEEN EN VIERDE KLASSE Voor Hooglanderveen heeft het besluit van de KNVB geen gevolgen. Zij deden leuk mee in de tweede klasse, maar zouden niet promoveren en ook aan degradatie werd niet gedacht.

Dat is anders voor Cobu Boys. De ploeg van trainer Bert van den Brom ging in de vierde klasse voor een periodetitel en leek via die route op weg naar promotie naar de derde klasse. ,,Natuurlijk is het erg balen", aldus aanvaller Damion Dekkers. ,,Maar de gezondheid staat altijd op één. Ik vind het dan ook een verstandig en logisch besluit van de KNVB."

In diezelfde klasse zijn ook HVC, VOP, De Posthoorn en KVVA actief. Alle vier de ploegen speelden niet om promotie en omdat zij acteren in de laagste amateurklasse, kon er ook niemand degraderen.

Al enkele seizoenen hoopt zondagclub Amsvorde te promoveren en dat leek dit seizoen te gaan gebeuren. De ploeg van Rik Klement (links op de foto) was koploper in de vierde klasse en was hard op weg naar de derde klasse. Door die ambities gaat nu een dikke streep en volgend seizoen komen zij opnieuw uit in de vierde klasse.

,,Het meest onwenselijke, maar wel begrijpelijke scenario is waarheid geworden", aldus Rik Klement. ,,Na de laatste jaren nog nooit zo dichtbij promotie geweest, maar helaas geen eindstanden en dus geen promotie."

Toch is er nog enigszins hoop voor de Amersfoortse club: ,,We hebben de KNVB gevraagd of wij de plek mogen overnemen van een club uit de derde klasse die de overstap naar de zaterdag maakt. Op dat antwoord wachten we nu."

Het is altijd voor bepaalde clubs negatief. Ik denk dat dit het meest faire besluit is[RAAR AFSCHEID] In de derde klasse zondag waren dit seizoen drie Amersfoortse ploegen actief: VVZA, APWC en AFC Quick 1890. Waar de eerste twee genoemden een vrij anoniem seizoen speelden en leken te eindigen in de middenmoot, vocht AFC Quick 1890 voor degradatie. Voor hen komt het besluit van de KNVB - hoe gek het ook klinkt - dan ook niet heel vervelend uit. ,,Het is een logisch besluit vind ik", aldus trainer Frank Corba. ,,Er waren nog negen wedstrijden te gaan, dat is meer dan een derde van de competitie. Welk besluit je ook neemt: het is altijd voor bepaalde clubs negatief. Ik denk dat dit het meest faire besluit is."

Hierdoor neemt de trainer van AFC Quick 1890 vrij anoniem afscheid van de club waar hij ruim drie jaar actief was. ,,Om dan zo afscheid te nemen is balen, maar er zijn belangrijkere dingen in het leven op dit moment. Bij deze wil ik dan dat ook iedereen binnen AFC Quick 1890 bedanken voor de fijne samenwerking en het grote vertrouwen wat ik altijd heb gevoeld vanuit de club. Wanneer het mogelijk is gaan we zeker nog goed afscheid nemen met de selectie. Ik zal zeker nog met regelmaat op de club te vinden zijn volgend seizoen: het blijft toch mijn club."

door Jeroen van der Veer

Foto Rinus van Denderen
Foto: Foto Rinus van Denderen
Aanvoerder Erwin Hermsen van vv Hoogland: 'Als wij het aantal doden per dag hiermee terug kunnen dringen, sta ik daar volledig achter.'
Foto Rinus van Denderen
Foto: Foto Rinus van Denderen
Hoofdtrainer Rik Klement (links) verlengde eerder zijn contract met nog een jaar. Danny de Graaf (rechts) en Jeffrey van de Wijngaard (midden) gaan het bestuur in.