Stilzitten? Nee, dat hebben de sportliefhebbers in Amersfoort eigenlijk nooit gedaan. Neem bijvoorbeeld MIA, één van de grootste korfbalverenigingen in de regio. Toen premier Rutte wereldkundig maakte dat er een intelligente lock-down kwam, schakelden de leden direct. Tientallen korven werden uitgeleend, ballen konden worden opgehaald en achter de schermen ontwikkelde men een plan. 

GROOT GEMIS Door de speciaal opgerichte ‘corona-commissie’ werd direct nagedacht wat wél kon. Eén van de mogelijkheden was thuis sporten, wist ook voorzitter Coen Staal. ,,We hebben onze leden de mogelijkheid geboden een korf en bal op te halen. Of we niet bang waren dat de spullen kapot gingen? Welnee. En in het ergste geval moeten één of twee ballen vervangen worden; 'so be it'. Het was veel belangrijker dat de kinderen konden blijven sporten.”

Van het aanbod werd gretig gebruik gemaakt en zo’n veertig korven werden uitgeleend. Toch was iedereen maar wat blij, toen bekend werd dat in eerste instantie de jeugd weer mocht beginnen met trainen en later zelfs ook de senioren. ,,Och, je moet eens weten hoe blij we waren”, glundert Staal nog altijd. ,,Sinds er weer gesport wordt, ga ik vrijwel elke avond even op de club kijken. Ik heb die gezelligheid zo gemist.”

Sporten op de huidige manier is leuk, maar ik kan niet wachten tot er weer wedstrijden zijnTOESTROOM VAN LEDEN Ook bij VVZA ging de vlag uit toen Rutte kenbaar maakte dat trainen weer mogelijk was. De voetbalvereniging uit Zielhorst had echter een klein logistiek probleem. ,,We hadden onze grasvelden net in onderhoud genomen, omdat wij dachten dat alles écht stil kwam te liggen”, blikt voorzitter Piet Beltman terug. ,,Hierdoor bleef alleen het kunstgrasveld over en moesten we flink puzzelen. Toch is het ons gelukt en dat komt mede door de bereidwilligheid van de leden én vrijwilligers."

Juist deze vrijwilligers blijken tijdens de corona-crisis van groot belang. Zo zijn vrijwel alle sportcomplexen aangepast om de toestroom van leden in goede banen te leiden. ,,Wij hebben een aparte in- en uitgang gerealiseerd en daarbij gebruik gemaakt van grote hekken”, aldus Beltman. ,,Hierdoor weet iedereen precies hoe en waar hij moet lopen en dat gaat perfect.”

Sinds er weer gesport wordt, ga ik vrijwel elke avond even op de club kijken. Ik heb die gezelligheid zo gemistToen MIA weer het veld op mocht met de jeugd, werd wel besloten gas terug te nemen. De protocollen moesten goed doorgenomen worden en daarna werd het trainingsschema gerealiseerd. ,,Veiligheid staat op één”, benadrukt Staal. ,,Daarom begonnen we een kleine week later.”

Inmiddels wordt er alweer getraind, al kan dit de titel ‘training’ eigenlijk niet dragen. Het is vooral bezigheidstherapie. ,,Maar”, wil de voorzitter gezegd hebben. ,,Groot respect voor onze trainers. Zij verzinnen continu leuke oefeningen en stoppen er veel tijd en energie in. Ik wist al dat wij gedreven trainers hadden, maar in deze periode wordt dit andermaal bevestigd.”

Vanuit onze betaalde trainers kwam een mooi gebaar, aldus voorzitter Beltman. Ze kozen er zelf voor daar van af te zien. Dat vond ik hartverwarmendFINANCIËN Naast het feit dat de leden niet konden sporten, werden de clubs ook financieel geraakt. ,,Vanuit onze betaalde trainers kwam een mooi gebaar”, aldus voorzitter Beltman. ,,Eigenlijk zouden wij hen door moeten betalen, maar ze kozen er zelf voor daar van af te zien. Dat vond ik hartverwarmend. Desondanks merk je het wel in de portemonnee dat er niet gevoetbald wordt. Je mist kantine-omzet. De steun vanuit de overheid helpt daar echt bij, al maak ik mij wel zorgen over volgend seizoen. Moeten we zonder publiek spelen? Blijven leden lid nu ze niet volledig kunnen trainen en geen wedstrijden hebben? Vooral bij de senioren wordt veel van hen gevraagd. Zij doen op trainingen altijd partijtje en spelen in het weekend een wedstrijdje. Beiden zijn niet mogelijk en ik ben benieuwd hoe lang zij het geduld kunnen opbrengen.”

Ook MIA loopt een groot deel van haar kantine-omzet mis en heeft daardoor de begroting al iets bijgesteld. Toch is er ook iets ‘positiefs’ aan de huidige situatie. Staal: ,,Doordat de competitie ongeldig is verklaard, zijn wij in het zaalseizoen niet gedegradeerd. We stonden op een plek waarbij we een beslissingswedstrijd moesten spelen en dat is nu niet nodig. Laten we het glas dus maar als halfvol beschouwen én hopen dat er heel snel een vaccin is. Want sporten op de huidige manier is leuk, maar ik kan niet wachten tot er weer wedstrijden zijn.”

door Jeroen van der Veer