Volgens fitnessbracheorganisatie NL Actief is het besluit zelfs onacceptabel te noemen en die mening wordt breed gedragen in Amersfoort. Dat blijkt alleen al uit de grote hoeveelheid reacties op social-media. ,,Ik ging er vanuit dat wij na Bevrijdingsdag weer mochten starten met het geven van lessen en fitness”, zegt Theo Meijer, die een grote sportschool in Amersfoort en Leusden heeft. ,,Toen bleek dat dit niet mocht, kon ik dat niet bevatten. Juist nu is sporten belangrijker dan ooit.”

PLAN LAG KLAAR De argumenten dat een anderhalve meter-samenleving niet te doen is in de sportschool, wuift Meijer direct weg. Hij had, samen met zijn medewerkers, al een heel plan klaar liggen hoe dit juist wél kon. Weliswaar met minder mensen in de sportschool, maar door middel van een tijdsschema zou het prima lukken. ,,Alles, echt alles, was al geregeld om open te gaan. De looproutes, de hygiëne en ook aan sportschema’s was al gedacht. Dat woensdag werd gezegd dat het niet kon, kwam dan ook aan als een klap. Helemaal als je dan hoort dat we helemaal achteraan de rij staan en pas op 1 september open mogen.”

Alles, echt alles, was al geregeld om open te gaan. De looproutes, de hygiëne en ook aan sportschema’s was al gedacht

Inmiddels is er flinke weerstand en worden in de Tweede Kamer vragen gesteld over de datum. Ook in de sportwereld zet men de schouders eronder en willen de sportscholen zo snel als mogelijk op een verantwoordelijke manier open. Meerdere grootheden in de sportwereld hebben al een video opgenomen om nog meer kenbaar te maken hoe hard zij hierdoor geraakt worden en wat het belang van sporten is. 

,,Maar”, wil Theo Meijer benadrukt hebben. ,,Je moet niet alleen kijken hoe je geraakt wordt als ondernemer. Ik heb ook te doen met de leden. Ook de Nederlander wil weer sporten. Jarenlang wordt geroepen dat sporten zo belangrijk is voor de gezondheid en nu, juist nu je weerstand extra hoog moet zijn, mogen we niet beginnen. Ik begrijp dat niet.”

HYGIËNE Een belangrijk punt waarom er tot 1 september wordt gewacht is het gegeven dat men te maken heeft met hygiëne. Onzin, vindt Meijer. ,,Juist nu nemen leden meer verantwoordelijkheid dan ooit en daarnaast willen alle sportscholen zelf daar ook aan bijdragen. Door middel van schoonmaakspullen neerleggen bij apparaten, zelf schoonmaken, looproutes aanpassen zodat je elkaar nauwelijks tegenkomt en sportscholen hebben vrijwel allemaal een goed ventilatiesysteem.”

BUITEN SPORTEN Zolang de data niet naar voren wordt gehaald, moeten sportscholen en leden geduld hebben. Dat heeft Theo Meijer nog nauwelijks en hij haalt dan ook vrijwel al zijn spullen naar buiten. ,,Je mag wel in de buitenlucht sporten dus dat gaan we doen. Gelukkig hebben wij de luxe dat dit kan. Het kost mij veel geld en de apparaten kan ik eerder afschrijven… alleen ik wil mijn leden wat aanbieden. We gaan wel met een reserveringslijst werken, maar we gaan beginnen op 18 mei. En wie weet wordt dit wel een blijvertje, dat buitensporten… al moet ik eerlijk bekennen dat het kabinet heel snel terugkomt op de openingsdatum voor sportscholen.”


The Power Community

ENERGIE De gedachte om buiten te sporten wordt toegejuicht door Peter de Gruyl. De eigenaar van The Power Community wil helemaal niet denken in problemen en ergert zich ook een beetje aan de houding van sommige collega’s. ,,Waarom zou je je focussen op de problemen? Ik wil liever in oplossingen denken en daarom geef ik nu mijn lessen buiten. Natuurlijk vind ook ik de situatie rot en voel ik het financieel ook, maar ik kan er vrij weinig aan veranderen. Mijn energie steek ik liever in dingen die wel mogelijk zijn.”

Ik wil liever in oplossingen denken en daarom geef ik nu mijn lessen buiten

Zo is de Amersfoorter gestart met het geven van online lessen en dit blijkt een schot in de roos. ,,Iemand met een snotneus kan daardoor wel gewoon blijven sporten en daarnaast merk je ook dat steeds meer mensen aansluiten. Dat geeft mij energie. Ik volg alleen het hoognodige nieuws en daar hoorde ik natuurlijk ook 1 september genoemd worden. Tja… het is vervelend en ik hoop ook zo snel als mogelijk weer naar binnen te kunnen. Maar, kom op… juist in deze tijd kunnen we nieuwe kansen benutten.”

door Jeroen van der Veer

Theo Meijer Sport
Foto: Theo Meijer Sport
Theo Meijer Sport
Foto: Theo Meijer Sport