Dat Arjan Schneiders een handballer in hart en nieren is, dat is ondertussen algemeen bekend. Daarom is het ook logisch dat juist hij komend seizoen op de bank zit bij HV Eemland. Onder die naam gaan de beste handballers van LHV en BDC volgend jaar de strijd aan in de eerste divisie. Op dat niveau heeft Schneiders als trainer nog niet gewerkt.

DE TOP HALEN ,,Als scheidsrechter heb ik jarenlang in de eredivisie gefloten en zelfs een paar duels in de BeNeLiga. Voor mijn gevoel heb ik in die rol de top bereikt’’, begint Schneiders het gesprek. ,,Dat is me als speler nooit gelukt, maar nu krijg ik de kans om me als trainer op hoog niveau te bewijzen. Als het me lukt om ook op die manier de top te halen dan ben ik gelukkig.” Knieproblemen maakten een voortijdig einde aan de spelerscarrière van de Leusdenaar die tot dan toe als een talent bekend stond.

Op dit moment heeft Schneiders die niet alleen bij LHV, maar in het verleden ook bij BDC trainer was, andere prioriteiten. ,,We zijn al begonnen met de trainingen. Het is zaak dat we snel een team worden. Daar gaat tijd overheen. We halen namelijk drie teams bij elkaar. Het hart van HV Eemland 1 is gebleven, een aantal jongens uit HV Eemland 2 is doorgeschoven, daarbij komt een aantal jongens van LHV.”

TEAM SMEDEN ,,Mijn doel is om zo snel mogelijk een team te smeden. Zeker in de huidige periode is dat wat lastiger. Daarom verwacht ik ook niet dat we komend seizoen in de top mee gaan doen. Daarin moeten we realistisch zijn. We moeten hier echt tijd in investeren. Er staat nu een team waarvan ik verwacht dat we dit seizoen de middenmoot aan kunnen tikken. Daarna kijken we verder.”

De redactie selecteert, voor u, wekelijks een aantal belangrijke, spraakmakende of opmerkelijke verhalen uit de regio.

In het kielzog van de trainer gaan Stijn Jantzen, Jobert Vrijhoef en zijn zonen Jack en Danny Schneiders mee naar HV Eemland. Oud-LHV’er Tim Zwart zat al in die selectie zodat het Leusdense gehalte groot is. ,,Dit is een mooi moment om de samenwerking aan te gaan’’, oordeelt Schneiders. ,,In het verleden zijn we ook wel eens benaderd, maar toen waren we er nog niet aan toe.”

HOOFDKLASSE ,,Het afgelopen seizoen speelden we met LHV in de hoofdklasse. Dat wekte bij een aantal jongens de interesse op om door te groeien. In Leusden hebben we nog nooit handbal op dit niveau gehad. Het publiek gaat mooi, snel en verzorgd handbal zien. Natuurlijk gaat dat niet meteen lukken, maar dat is wel de doelstelling.”

Schneiders: ,,Bij LHV heb ik dat tot nu toe al laten zien. Je hoorde handballiefhebbers de afgelopen jaren wel eens zeggen dat het spel van LHV mooier was dan van HV Eemland. Daar gaan we aan werken. De mensen gaan een jonge en enthousiaste groep zien. De midden twintigers zijn al de ouderen in de groep. Het zijn allemaal jongens die heel graag willen.”

DYNAMISCHER HV Eemland raakte na vorig seizoen wel een paar vaste waardes kwijt. Maar daarover maakt Schneiders zich geen zorgen. ,,Natuurlijk hebben we daardoor wat minder power en schotkracht in de ploeg. Ik denk dat we op een andere manier succesvoller kunnen worden. Ik wil de ploeg dynamischer laten spelen. In het samenspel en de dekking valt nog veel winst te behalen. Als je zelf wat minder gaat scoren, maar er voor zorgt dat je er ook minder tegen gaat krijgen, dan kan het positief uitpakken.”

Schneiders verheugt zich al op de start van het seizoen. ,,We gaan er wat moois van maken. Bij LHV hadden we altijd al aardig wat publiek bij onze wedstrijden, we hopen dat het er nu nog meer gaan worden. Dat moeten we voor elkaar krijgen door veel aandacht en publiciteit aan onze wedstrijden te geven en uiteraard door vervolgens zo te presteren dat het publiek blijft komen.”

door Peter Pos