Het is té rustig op het erf van de familie Van Steeg. Alleen de hond begroet bezoekers met een hard geblaf: in de schuur liggen haar puppies en daar kan ze geen pottenkijkers bij gebruiken. Liane en echtgenoot Theo van Steeg zijn in het weiland aan het werk, waar verschillende jonge kalveren gekke sprongen uithalen. Liane: ,,Het is heel stil. Normaal gesproken zouden we nu volop bezig zijn met educatie op ons erf. We kregen veel aanvragen binnen van schoolklassen en voor programma’s." Helaas kan dat nu niet doorgaan. 

AANVRAGEN Op de boerderij van de familie Van Steeg is boerderij-educatie gelanceerd dankzij LTO Gelderse Vallei. ,,Wij draaien onder www.lerenbijdeboer.nl", vertelt Liane. ,,Hier vallen meer educatieboeren uit de omgeving onder, maar Marieke en ik zijn de enige gecertificeerde educatieboerinnen in Nijkerk." De aanvragen begonnen net binnen te komen, toen het coronavirus haar intrede deed in het land. ,,Scholen hebben toen direct hun aanvragen ingetrokken. In de hoop dat ze volgend jaar wel bij ons terecht kunnen.” 

BELEVEN De educatie verschilt van groep tot groep. ,,Het is maar net wat een school aanvraagt. De kleuters komen vooral kijken en beleven, aan groep 8 kun je gezamenlijke opdrachten geven. We wilden hen met de voeten in de modder laten staan, hen laten beleven, leren en genieten. Dat is ook onze slogan. Klassen zijn vaak enorm enthousiast over wat ze op de boerderijen mogen doen en wij genieten er zelf ook van.” 

De redactie selecteert, voor u, wekelijks een aantal belangrijke, spraakmakende of opmerkelijke verhalen uit de regio.

Liane is naast het werk op de boerderij ook bezig met educatie aan haar dochter. Zij krijgt thuisonderwijs op een creatieve manier en vooral lekker buiten. ,,Ze is nog maar zes jaar oud. We hebben nog geen dag binnen gezeten met haar huiswerk. We hebben hier aan de Bloemendaalseweg veel ruimte en het huiswerk dat ze van de juffen krijgt, doen we buiten." 


Liane van Steeg


Liane van Steeg

Activiteiten worden op een andere manier ingestoken of verplaatst. ,,We waren voor dit jaar binnen LTO Gelderland weer bezig met Kijk achter de staldeur, maar ook dit is vanwege de 1,5 meter afstand die mensen moeten houden niet mogelijk. Campina houdt gelukkig wel online open boerderijdagen.” 

LOKAAL Hoewel de boerderij-educatie voor scholen en andere belangstellenden nu even op een laag pitje staat, neemt de vraag naar vlees wel toe, merkt de Nijkerkse boerin. De vraag naar vlees is zelfs vervierdubbeld. ,,Ik heb het aan klanten gevraagd, maar ik krijg wisselende antwoorden. Over het algemeen willen de meeste mensen de lokale leverancier ondersteunen en hun eten bij de boer kopen. Ik merk dat mensen zich meer verdiepen in eten nu ze thuis zitten. Anderen willen lekker vlees omdat ze niet uit eten kunnen. Zij gaan nu zelf aan de slag op hun Green Egg. We zijn nu aan het nadenken om proefpakketjes te maken en te verkopen via onze site www.kalverliefdenijkerk.nl.” 

Veel agrariërs gaan in deze tijd van crisis online om hun producten aan de man te brengen. Grote zorgen blijven echter wel bestaan. ,,Deze crisis zal haar financiële gevolgen gaan hebben", verwacht Liane. ,,De melkprijzen en vleesprijzen zullen veranderen en de stikstofproblematiek wordt door de regering er doorheen gedrukt. Hoe zal Nederland er uit komen te zien? Wonen we straks allemaal nog dichter op elkaar? Hebben we nog veilig voedsel? We staan als boer overal meer bij stil, omdat er zoveel speelt in de wereld.” 

DUBBEL Liane heeft last van dubbele gevoelens. ,,Aan de ene kant genieten we erg van ons gezin, het boerenleven is namelijk prachtig en we hebben alle ruimte. We zien dat mensen op de been zijn, soms komen ze nieuwsgierig als ze zijn even kijken, tot aan ons erf. Aan de overkant van de weg ligt veel gras waar gezinnen picknicken. Vergaderingen, school en clubjes zijn weggevallen. Wij kunnen ons werk gewoon uitvoeren, omdat er voldoende afstand gehouden kan worden. Ook afspraken met leveranciers en met de veearts gaan gewoon door. Bij ons is ook altijd wel wat te doen, dus als we niet uitkijken, zijn we zeven dagen en 24 uur aan het werk.”  

door Maranke Pater