Op weg naar zijn volgende bestemming, de VS, was hij laatst weer even bij zijn ouders op bezoek aan de Steenhoffstraat. Hier bracht Lucas Waagmeester zijn jeugd door, voordat hij zijn pad in de journalistiek ging bewandelen. Na Zuid-Afrika en India werd Turkije zijn standplaats. Hij trok met zijn Femke in een appartement van vergane glorie in Istanbul. Met lekkend dak maar wel met een 'magisch uitzicht' over de Bosporus. Daarom bleven ze er jaren wonen.

De redactie selecteert voor u wekelijks een aantal aansprekende en belangwekkende verhalen uit de regio.

UNIEKE PERIODE Waagmeester beschrijft vooral zijn ervaringen als verslaggever tijdens de bijna zes jaar in Turkije. Maar hij geeft hier en daar ook een inkijkje in zijn persoonlijk leven en heeft gedetailleerd oog voor de kleurrijke context waarin hij werkt: het landschap, de inrichting van de huizen, de Turkse hapjes en drankjes. De gastvrijheid van de bevolking vooral. Daarin klinkt ook zijn liefde voor het land door. Toen in 2018 de heftigste stormen even waren gaan liggen, besloot hij een boek te gaan schrijven. De slag met IS om Kobane, de interne strijd tussen de Turkse staat en de Koerden in het oosten, de allesovertreffende vluchtelingencrisis aan de grenzen met Griekenland en de couppoging door de Gülen-beweging waren in luttele jaren gepasseerd. Oudere Turken drukten hem op het hart dat het een unieke periode was geweest. Er was zoveel gebeurd.

Hij besluit zijn boek met een oproep tot tolerantie uit de mond van de beginnend politicus Recep Tayyip ErdoganDRIE HOOFDPERSONEN Hij ging voor zijn boek ook opnieuw op onderzoek uit. In heldere taal deelt hij zijn vaak spannende avonturen, en weet die ook voor de lezer spannend op te schrijven. Het boek bestaat uit drie delen, met elk een hoofdpersoon. Zo beleeft hij door de ogen van een man uit zijn team het Koerdische conflict. Deze vriend blijkt naast goede huisvader ook een militant voor de Koerdische zaak te zijn, Een andere keus had hij eigenlijk niet, wordt duidelijk. De vluchtelingencrisis vormt deel 2. Aan het water in Turkije waar de boten vertrokken naar de Griekse eilanden, bij de grensrivier waar de lijken dreven en in Griekse krochten waar vluchtelingen overleefden, deed Waagmeester veel informatie op.

PASPOORT ONTNOMEN Het blijft niet bij de rijke beschrijvingen van barre omstandigheden en penibele situaties, Hij analyseert ook wat hij ziet en duidt de gebeurtenissen in historische en grotere verbanden. Zo ook het derde onderwerp: de ontmanteling van de democratie. Hij volgt de gangen van president Erdogan en we maken kennis met een vooraanstaand wetenschapper. Zij is op 82-jarige leeftijd weggestuurd bij de universiteit en haar paspoort is haar ontnomen, op verdenking van terroristische activiteiten.

In het laatste straatinterview krijgt Lucas Waagmeester zelf te maken met de messcherpe verhoudingen in Istanbul. Hij wordt agressief verzocht zijn werk te staken. Hij besluit zijn boek met een oproep tot tolerantie uit de mond van de jonge conservatieve islamist en beginnend politicus Recep Tayyip Erdogan, uit 1989.

door Hans Veltmeijer