Je zou niet zeggen dat het slechts 75 stappen kost om de top van de Onze Lieve Vrouwetoren te bereiken, maar in ‘Rondje Amersfoort’ is dat toch echt zo. Het bordspel is gebaseerd op de plattegrond van de binnenstad en geïnspireerd door Oudhollands Ganzenbord.

Brommen in de gevangenis is er niet bij, maar de Dieventoren op het bord kan het je wel knap lastig maken. Stadsgids Inge Vos moest wel creatief worden toen de eerste coronamaatregelen in maart werden afgekondigd. Samen met haar partner Harald Ket runt ze sinds 2012 het bedrijf ‘Amersfoortse Gidsen’, maar wandelen was er in het voor hen o zo belangrijke voorseizoen even niet meer bij. ,,De eerste twee dagen hadden we het er wel moeilijk mee, ik denk dat veel mensen dat hadden. In maart zitten wij al tot de zomer vol met wandelingen, maar in een week tijd was de hele agenda leeg en dat is slikken. We zijn samen gaan zitten om een knop om te zetten. Je kunt wel gaan treuren, maar daar kan niemand iets mee. Er zijn daarna ook momenten geweest dat het even niet zo lekker ging, maar toen zijn we steeds dingen gaan doen waar we positieve energie van kregen.”

In maart zitten wij al tot de zomer vol met wandelingen, maar in een week tijd was de hele agenda leeg en dat was slikken

RUIMTE Video’s op mooie plekken in de stad, online spellen met feestdagen en kleine private tours zorgden er afgelopen zomer voor dat de gidsen toch bezig bleven, maar ze vervangen niet het werk dat er in een normaal seizoen zou zijn. Vos: ,,Ik merkte dat er ineens tijd ontstond om nieuwe dingen uit te werken. Ik ben altijd al creatief geweest, maar normaal zijn we continu bezig ons bedrijf te runnen.” Eerder bracht Vos al verschillende keren een getekende Amersfoort-kalender uit en daar komt nu een spel bij. ,,De kalender was naast het bedrijf altijd lastig in te plannen, maar nu was er vanaf half maart ineens geen enkele deadline meer. Zó raar, maar ook wel fijn. Ik heb van veel mensen gehoord dat ze in een soort vacuüm terecht kwamen van op de bank hangen en Netflixen, bij mij had het een totaal omgekeerd effect. Er kwamen zoveel nieuwe ideeën dat we een lijst hebben aangelegd. Sommige dingen zijn we nog niet eens aan toegekomen, maar toen eind september de regels weer strenger werden, dacht ik: ‘nu ga ik ervoor!’’

(Artikel gaat verder onder de afbeelding.)


De achterkant van dit bord is een digitale stadswandeling met qr-codes. - Eigen foto

TROTS In haar achterhoofd hield Vos het welbekende Oudhollandse ganzenbord. ,,Ik dacht dat je dat ook wel op de stad kon projecteren. Toen ik het er met Harald over had zei hij gelijk: ‘In plaats van de gevangenis kom je dan in de Dieventoren!’ Dus ben ik schetsen gaan maken, heb ik de spelregels gecheckt en uiteindelijk paste het precies zoals ik het in mijn hoofd had,” vertelt ze trots, ,,Met de eerste proefdruk ben ik geloof ik de hele buurt rondgelopen zo van: ‘Kijk dit is mijn spel!”

WANDELING Het spel is op een stevig A3 papier gedrukt en de achterkant van het bord is een stadswandeling. Vos: ,,Al voor corona wilde ik een keer een creatieve stadsplattegrond maken. In het buitenland heb je vaak van die leuke, getekende plattegronden. Ik heb tijdens een vakantie steeds in elk stadje zo’n plattegrond meegenomen, die heb ik gebruikt als inspiratie. Normaal gebruik je de achterkant van zo’n spel niet, maar zo sla ik twee vliegen in een klap.” Dankzij de QR code hoef je in deze coronatijd niet helemaal alleen op pad, wie de code scant komt uit bij verhalen en filmpjes van de gidsen, waardoor het gevoel van een echte stadsgids toch een beetje terugkomt. Ook heeft Vos voor kinderen wat speurtochtvragen bedacht.

Met de eerste proefdruk ben ik geloof ik de hele buurt rondgelopen zo van: ‘Kijk dit is mijn spel

DONEREN Iedereen die besluit een spel te kopen, kan voor nog geen twee euro een exemplaar doneren aan een Amersfoorts gezin dat het niet zo breed heeft. ,,Ik wist dat ik dat wilde doen toen ik het spel ging uitbrengen. Dan hou ik er zelf iets minder aan over, maar wel een goed gevoel. Ik weet hoe verschrikkelijk het kan zijn, wij zijn ook enorm dankbaar voor mensen die ons de coronatijd hebben doorgeholpen. Hoe fijn is het dan om het succes van het spel met mensen te kunnen delen? Iets teruggeven wat je zelf hebt ontvangen is de insteek.”

En als we weer mogen? Dan verwacht Vos weer zoals vanouds het grootste deel van de dag in het bekende oranje jack door de stad te lopen. ,,Dit is ontzettend leuk om te doen en voor ons een goede overbrugging. Je kan wel uitkering gaan aanvragen, maar daar word je ook niet vrolijk van. Ik heb er veel plezier van om deze dingen uit te werken en te maken, maar het is allemaal voortgekomen uit het gidsen en dat blijven we gewoon doen.”

Aan welke organisaties Vos doneert is bekend bij de redactie, maar om het een verrassing te houden voor de gezinnen, wordt dit niet vermeld in het artikel.

Prijs: 8,50 euro (inclusief twee dobbelstenen en zes pionnetjes). Het doneren van een spel kost 1,50 euro extra.
Verkrijgbaar via: www.amersfoortsegidsen.nl/shop en vanaf woensdag 18 november ook bij De Spellenpoort, Little Shop of Colours, VVV en Boekhandel Veenendaal.

door Charella Hulsbosch,
Een groepsfoto van juni gemaakt (toen wandelingen van grotere groepen, mits op 1,5 meter nog mochten). - Eigen foto