De ventilators en airco's vliegen de winkels uit en waterbedrijven luidden de noodklok: het (drink)water dreigt op te gaan. Dat komt mede doordat Nederland massaal verkoeling zoekt. Is het niet in één van de Amersfoortse wateren, dan wel in het zwembad in de tuin.

VRIJ RUSTIG Wie een rondje langs diverse speelgoedwinkels en/of bouwmarkten doet, merkt al snel dat vrijwel alle zwembaden zijn uitverkocht en ook een ventilator of airco is nauwelijks nog ergens te krijgen. Wat kun je dan doen? Juist, verkoeling in bijvoorbeeld de Eem zoeken. ,,Het is hier nu vrij rustig", zegt Dennis dinsdagochtend, terwijl hij met zijn drie vrienden -op anderhalve meter afstand- aan het water ligt. ,,Nog niet zo lang geleden zag ik in de krant dat hier ruzies waren, maar de afgelopen week heb ik dat niet gemerkt. Vooral rond de brug, vlak bij Soest, is het druk, maar dichterbij Amersfoort valt het mee. Ik ben hier deze week elke dag geweest."

De vriendengroep is echter wel van mening dat het langs de Eem een rotzooi is. Er staan dan welgeteld twee(!) blikvangers langs de kilometerslange Eem, maar deze zitten altijd vol. Hierdoor zet men afval -als ze het al opruimen- naast de blikvanger en dit verfraait het straatbeeld niet.


Jeroen van der Veer

IDEAAL UITJE Wie langs de Eem ligt of er zelfs even inspringt, heeft kans dat hij of zij een grote sloep ziet. Floor, van Genieten op een Sloep, vaart regelmatig met één van haar boten om vriendengroepen verkoeling te bieden. Zij hebben hun opstap locatie tussen/voor restaurant Dara en restaurant Merlot, tegenover het Eemplein. ,,Je merkt dat mensen in het begin terughoudend waren in verband met de coronacrisis", legt ze uit. ,,Maar onze boten zijn groot en met de anderhalve meter regel kunnen er alsnog acht personen op. Een ideaal uitje voor een vriendengroep."

VERKOELING Ze merkt dan ook dat stadsgenoten de weg naar haar sloep weten te vinden, maar het mag van haar nóg drukker worden. ,,We hadden voorheen veel bedrijfsuitjes en/of vrijgezellenfeesten. Die zijn er door het coronavirus minder en dat merken we. Toch varen we nog regelmatig en ervaar je dat de gebruikers steeds meer inzien dat dit volgens de RIVM-regels kan. Mijn collega's of ik varen hen dan rond, terwijl zij heerlijk kunnen genieten van een hapje en een drankje op de sloep, bruin kunnen worden van de zon en verkoeling in het water van de Eem kunnen vinden."


Jeroen van der Veer

UITBREIDING Verderop in Amersfoort, zoals bijvoorbeeld door de grachten, zijn suppers en kano-vaarders te vinden. Danny Weijman zette tijdens de 'corona-lockdown' zijn onderneming Kantje Boord Verhuur op en inmiddels is hij er goed druk mee. Waar hij in eerste instantie dacht dat hij het in zijn eentje wel kon redden, heeft hij nu meerdere mensen in dienst genomen. ,,Blijkbaar was de vraag in de stad groot", zegt Weijman tevreden. ,,We hebben meerdere kano's en sups beschikbaar en van donderdag tot en met zondag kunnen mensen deze gebruiken."

ONWIJS GAAF In eerste instantie wilde Weijman elke dag van de week open zijn, maar doordat hij ook cameraman is voor bekende televisieprogramma's is dat niet mogelijk. Desondanks genieten tientallen mensen in die vier dagen van zijn onderneming. ,,Het gaat zeker goed. We hebben zelfs mensen uit Mexico, Colombia en Rusland hier gehad. Dat vind ik onwijs gaaf. Dat ik maar vier dagen open ben, zie ik niet als probleem. Kijk, mochten studentengroepen of bedrijven doordeweeks willen komen, valt altijd iets te regelen. Maar verder heb ik genoeg kano's en sups om iedereen in die vier dagen Amersfoort vanaf het water te laten ervaren."

Maar goed, waarom zou je jezelf in het zweet werken in een kano als de mussen bijna dood van het dak vallen? Weijman lachend: ,,Omdat het water verkoeling geeft. Ook als je droog in een kano zit."

door Jeroen van der Veer