Het was een rotte tijd, moet Hamming bekennen. De zon liet zich in juni al nadrukkelijk zien, maar het Bosbad moest wegens veiligheidsmaatregelen gesloten blijven. Begrijpen deden alle medewerkers dit besluit wel, maar wat hadden ze graag hun deuren geopend voor zonliefhebbers. Dat kon echter pas in juli, toen Hamming het bevrijdende bericht kreeg. ,,De directie belde met de boodschap dat we open mochten en toen hebben wij met het hele team echt staan juichen.”

Toen we open mochten, hebben we met het hele team staan juichen.

BLIJE GEZICHTEN Op dat moment lagen de protocollen al klaar en kon het team eigenlijk direct  knallen. Maximaal 750 tot 800 bezoekers zijn welkom, zij komen per half uur binnen en online is reserveren noodzakelijk. Dit zijn enkele maatregelen die het Bosbad neemt om alles zo goed mogelijk te regelen. ,,Politie-agentje spelen willen wij hier niet en gelukkig is gebleken dat dit niet nodig is”, aldus de bedrijfsleidster. ,,De gasten zijn heel blij dat ze weer naar binnen mogen en houden zich over het algemeen goed aan de regels. Natuurlijk moeten we wel eens op een groepje afstappen omdat ze te dicht bij elkaar zitten, maar onze ervaring is dat dit onbewust gebeurt en na de waarschuwing zie je hen daar dan ook echt meer rekening mee houden.”

Toch was de opstartfase verre van ideaal. Waar op gehoopt werd, gebeurde niet: de zon was in juli niet tot nauwelijks aanwezig en er viel zelfs behoorlijk wat regen. De verwachtte bezoekersaantallen werden daardoor niet gehaald en enkel een fanatieke banenzwemmer liet zich zien. Toch is er geen reden voor teleurstelling, want de afgelopen week - en waarschijnlijk ook de komende periode - maakt alles goed. ,,Het verlies van de afgelopen maanden gaan we niet goedmaken, dat beseffen wij ons ook wel. Daar willen we ook niet bij stilstaan en kijken alleen maar vooruit. Er komen schitterende dagen aan en we zien al dagenlang blije mensen aan de toegangspoort. Dat is waarvoor we het doen. Mensen zijn het Bosbad zeker niet vergeten.” 

Al dagenlang zien we blije mensen aan de toegangspoort.

GENOEG RUIMTE Zeker op zomerse dagen lag het Bosbad over het algemeen bezaaid met mensen. In het verleden weerhield mensen dit ervan het buitenbad te bezoeken, maar daar is deze zomer geen sprake van. Doordat het bad werkt met tijdssloten en een beperkt aantal bezoekers, heeft iedereen genoeg ruimte. ,,Gasten kunnen heel eenvoudig afstand van elkaar bewaren en dat is voor ons erg belangrijk. Dat is ook wat wij veel terugkrijgen van de mensen die hier aanwezig waren; ‘Wat was er veel ruimte’, zeggen ze dan. Nou, dat is toch perfect?”

Tot en met tien uur in de ochtend kunnen liefhebbers het bad gebruiken om baantjes te zwemmen en daarna worden andere bezoekers binnengelaten. Ook hierbij blijven soms twee banen dicht voor mensen die niet recreatief willen zwemmen, maar liever hun baantjes blijven trekken. ,,We laten bezoekers per half uur naar binnen om ervoor te zorgen dat er geen lange rij bij de ingang komt”, legt Hamming uit. ,,Het mooie is; tot en met maandag zitten wij al helemaal vol. Dat is voor ons een bevestiging dat we het goed doen.”

Ondanks dat er maar een beperkt aantal bezoekers bij het Bosbad mag komen, zijn de medewerkers flink druk. Zo lopen ze vaker een rondje om te bekijken of alles nog goed gaat, maar is er ook achter de schermen veel werk te doen. ,,Veel mensen bellen en mailen ons met vragen, daar gaat veel tijd in zitten. Maar klagen? Nee, zeker niet. We zijn allang blij dat we weer open zijn.”

Zoals gezegd doet Hamming geen politiepet op, maar is ze zich wel bewust van de risico’s. Daarom legt ze aan de toegangspoort, waar zij over het algemeen veel staat, de regels aan de badgasten uit. ,,Iedereen begrijpt ze en volgt ze ook op. Hierdoor is het prettig werken. Je merkt ook dat mensen van buiten Amersfoort naar ons komen. Zij kiezen voor een dagje uit in eigen land en komen naar het Bosbad. Kortom; het gaat hier goed, we zijn blij dat we ons ding kunnen doen en alles verloopt zoals het hoort. Er is genoeg ruimte op het veld en ook in het water. Nu maar hopen dat het weer zo mooi blijft als nu…” 

door Jeroen van der Veer