Meerdere lessen werden er besteed om de studenten optimaal voor te bereiden op de stemdagen, maar hoe doe je dat nou eigenlijk? Voor iedereen zijn deze verkiezingen anders dan normaal en daarom weet ook niemand wat er verwacht kon worden. Toch deed Dianne Stam Zielman, docent burgerschap bij MBO Amersfoort, er alles aan om ze optimaal klaar te stomen voor de verkiezingsdagen. ,,Studenten waren erg blij dat ze iets konden betekenen voor een ander. Sommigen zagen hun stages geannuleerd worden en kunnen nu toch praktijkervaring op doen.”

Niemand weet hoe de dagen verlopen en dus houd je met alle scenario’s rekening,,Maar het klopt”, vervolgt ze. ,,Niemand weet hoe de dagen verlopen en dus houd je met alle scenario’s rekening. Onze studenten worden ingezet als gastheer- of vrouw en houden in de gaten of alles goed verloopt. Houden mensen anderhalve meter afstand, wordt het niet te druk binnen en gedraagt iedereen zich volgens de regels. Dat zijn de verantwoordelijkheden van onze studenten. Daarover hebben we gesproken en tijdens de lessen burgerschap hebben we aandacht geschonken aan de politieke partijen die er in Nederland zijn. Ze moeten natuurlijk wel weten wat er speelt als je bij zo’n stemlocatie staat. Een onderdeel van het vak burgerschap is de politiek-juridische dimensie en daar passen de verkiezingen prachtig bij. Mooi hoe de studenten nu deze unieke kans krijgen om daar onderdeel van te mogen zijn. Ongetwijfeld zal dit ook helpen in de stimulans voor de studenten om nu ook zélf te gaan stemmen.”

Dat mensen op maandag en dinsdag kunnen stemmen, is nieuw. Dit is in het leven geroepen om kwetsbaren en ouderen de kans te geven om in alle rust hun stem uit te brengen in één van de stemlocaties. Stemmen kan alle drie de dagen veilig; er staan bijvoorbeeld kuch-schermen en iedereen krijgt een eigen potlood. Buiten de stembureaus doen MBO-studenten dienst als gastheer of –vrouw en leiden eventuele rijen in goede banen. 

HANDSCHOENEN AAN Tessa van den Berg is één van die aanwezigen en de inwoonster van Spakenburg helpt de Amersfoorters om goed en veilig te stemmen. Zij staat samen met Jill Jansen in de Sint-Joriskerk en ondanks dat dit in het centrum is, liep het maandagochtend nog niet storm. ,,Nee, absoluut niet zelfs. Deze dagen waren ook bedoeld voor ouderen en kwetsbaren en je merkt dat dit advies wordt opgevolgd. Ik heb nog geen jong persoon gezien.”
Vooralsnog verloopt alles op rolletjes, al moest de 17-jarige Van den Berg wel even optreden. ,,Een mevrouw kwam met handschoenen aan naar binnen en vond het niet nodig haar handen te desinfecteren. Dat is hier wel de regel en daarom moest ik haar aanspreken. Nee, daar had ik geen moeite mee. Ze bleef er bij dat het niet nodig was en wilde doorlopen. Uiteindelijk gingen de handschoenen toch uit en heeft ze haar handen gedesinfecteerd.”

Een mevrouw kwam met handschoenen aan naar binnen en vond het niet nodig haar handen te desinfecterenHaar mede-student Jill Jansen is ook ingedeeld in de Sint-Joriskerk. Hun shift begon om 07.30 uur en eindigde om 14.30 uur. ,,Ik denk dat we een mannetje of veertig hebben zien stemmen”, aldus de 17-jarige Jansen. ,,Het is dus goed te doen, al is het soms wat saai. Maar goed, het is fijn dat je iets kan betekenen voor de mensen. Of ik het niet jammer vind dat er alleen maar ouderen langskomen? Nee, zeker niet. Zij zijn aandoenlijk en je kan met ze lachen. Daarnaast kan je hen ook uitleg geven hoe ze moeten stemmen, dus dat is alleen maar leuk.”

Op dinsdag en woensdag staan Van den Berg en Jansen opnieuw in de Sint-Joriskerk en wederom zijn ze ingedeeld op de ochtenddienst. Zij moeten dus vroeg uit de veren en toch scherp zijn. Een ideale leerschool, weet ook Van den Berg. ,,Je doet inderdaad praktijkervaring op en leert nog meer met mensen omgaan. Zo was er ook iemand die niet naar ons wilde luisteren. Dat moet je rustig blijven en het opnieuw uitleggen. Ach, zo blijf je bezig en het is niet erg om hier te staan. Maar eerlijk is eerlijk: ik hoop wel dat het de komende twee dagen wat drukker wordt.”

Geschreven door Jeroen van der Veer