Jeroen de Valk

De VVD vond dat Amersfoort beter eerst de landelijke beslissingen kan afwachten. Waarom opeens dat ongeduld? In Den Haag wordt gewerkt aan een landelijk verbod op zowat alles wat knalt. Zolang er geen landelijk verbod is, zo betoogden de liberalen, kan vuurwerk nog op allerlei plekken worden aangeschaft. Een lokaal verbod zou dan neerkomen op 'dweilen met de kraan open'. Agenten en boa's worden in hun gezicht uitgelachen.

Of niet? In Rotterdam en Soest wil de gemeenteraad al een lokaal verbod instellen. Al was het maar als 'signaal naar Den Haag', om aan te geven dat deze gemeentes het niet meer pikken. Wel moet duidelijk zijn wat een gemeente op lokaal niveau kan ondernemen. Daarom komt er dus dat onderzoek. Daarvoor zullen juristen worden aangetrokken, terwijl ook gebruik wordt gemaakt van de kennis en ervaring van andere gemeenten. Op uiterlijk 1 juni komt Bolsius met zijn bevindingen.

Youssef el-Messaoudi (GroenLinks): samenwerking met BPA onfortuinlijke samenloop van omstandigheden[PARIA] Er werd wat giechelig gedaan over het voorstel, aangezien de motie door GroenLinks én de BPA was ingediend. BPA-voorman Hans van Wegen wordt soms als een paria gezien in de gemeenteraad. Hij kreeg onlangs een uitbrander van de burgemeester omdat hij aldoor met 'halve waarheden en insinuaties' zou komen. Youssef el-Messaoudi (GroenLinks) zei quasi-verontschuldigend dat de samenwerking het resultaat was van een 'onfortuinlijke samenloop van omstandigheden'.

Daarna ging hij meteen over tot de orde van de dag. Hij citeerde de landelijke politiechef Ruud Verkuijlen, die in een radioprogramma de rellen in Den Haag had gekarakteriseerd als 'burgeroorlogachtige taferelen'. Ook had Verkuijlen zijn waardering uitgesproken voor 'gemeenten die stappen voorwaarts willen zetten'. Van Wegen riep daarop: ,,Laten we niet afwachten. Kijk naar Rotterdam!''

[AMSTERDAM] Bolsius schaarde zich achter de motie, aangezien die aandrong op een onderzoek. ,,Ik wil zo'n verbod wel van A tot Z kunnen waarmaken. Mijn collega in Amsterdam denkt er ook zo over.''

Bij de afgelopen jaarwisseling raakten 1300 mensen gewond en vielen twee dodelijke slachtoffers. Driehonderd mensen werden aangehouden. In Breda was de situatie zo ernstig, dat de politie de hulp van de Mobiele Eenheid inriep. Er waren in totaal 9300 geregistreerde incidenten; bijna vierhonderd meer dan een jaar eerder. Naar verluidt ligt het aantal incidenten in werkelijkheid hoger. Agenten zouden geen aangifte meer doen van alles waarmee ze worden geconfronteerd.

Een week later tekende zich al een meerderheid af in de Tweede Kamer tegen 'gevaarlijk vuurwerk'. Twee weken later waren ook CDA en VVD om: geen knalvuurwerk en vuurpijlen meer. De omwenteling kwam mede omdat enkele VVD-burgemeesters om ingrijpen hadden gevraagd; onder anderen Jan van Zanen (Utrecht) en Johan Remkes (Den Haag).

De Stad Amersfoort start binnenkort met De Stad Amersfoort Premium, een online platform waar unieke verhalen voor abonnees worden aangeboden, naast ons dagelijkse nieuws. De komende weken publiceren we dergelijke extra verhalen gratis op onze vernieuwde website als 'voorproefje'.