Al vijftien jaar organiseren Rotaryclubs in Amersfoort jaarlijks een beroepenmarkt. Zij kennen veel mensen die werkzaam zijn in verschillende beroepen en zijn bereid de jongeren te informeren over hun beroep. Veel leerlingen maken van deze dienst dankbaar gebruik. Want ja, zij worden er soms horendol van: wat voor opleiding moet er nou gekozen worden? In het Corderius College werd daarom jaarlijks een avond georganiseerd om twijfels weg te nemen, maar door de corona-maatregelen kon dit in 2021 niet doorgaan.

Journalist, verpleegkundige, accountant, IT’er, boswachter, event-manager of misschien toch advocaat? De keuzes zijn enorm en daarom is het voor leerlingen belangrijk zich goed voor te bereiden voordat er een belangrijke keuze wordt gemaakt. Op de beroepenmarkt horen leerlingen en ouders hoe het echt is om zo’n beroep te hebben. Het eerlijke verhaal over meer dan 80 verschillende beroepen, verteld door mannen en vrouwen die het werk uitvoeren. Dit is al vijftien jaar de kracht van de Beroepenmarkt in Amersfoort en dat zal in 2021 niet anders zijn. ,,Alleen dan online”, aldus Jetty Hoeksema van Rotary Club Amersfoort Stad. ,,Wij houden de markt altijd op de laatste dinsdag van januari en in september werd ons al wel duidelijk dat door de corona-crisis een fysieke markt niet mogelijk was.”

Zoveel leerlingen moeten een belangrijke beslissing maken over hun toekomst en dan vonden wij het niet kunnen om niets aan te biedenEn dus moest er gedacht worden aan alternatief, want het evenement annuleren? Nee, dat mocht niet gebeuren. ,,Zoveel leerlingen moeten een belangrijke beslissing maken over hun toekomst en dan vonden wij het niet kunnen om niets aan te bieden. Al vrij snel dachten we aan een online versie en ondanks dat we hier best een beetje tegenop zagen, zijn we nu blij dat we het idee hebben doorgevoerd.”

ENORM VEEL AANMELDINGEN De sprekers van de voorgaande jaren werden opnieuw benaderd en vrijwel iedereen was bereid om mee te werken met de online variant. Alleen de vraag was wel; hoe bereik je de leerlingen in een periode waarbij fysiek contact op school niet mogelijk is. ,,We hebben als Rotary nauw contact gehad met decanen. Zij spreken de leerlingen natuurlijk wekelijks via online bijeenkomsten en op die manier hebben we de beroepenmarkt onder de aandacht gebracht. Waar we het normaal met flyers deden, moest dit nu óók online.”
Over het algemeen zijn er zo’n zeshonderd aanmeldingen, alleen dit jaar blijkt de markt populairder dan ooit. De organisatie kreeg ruim duizend mailtjes van geïnteresseerden leerlingen en dat is boven verwachting, zegt Hoeksema. ,,We wisten niet wat we konden verwachten. Online heb je natuurlijk helemaal geen drempel om je vragen te stellen en mogelijk is dit de reden dat het nu drukker wordt dan anders. Dit vraagt trouwens ook veel nieuwe inzet van de sprekers. Daarnaast merk je gewoon dat er behoefte is aan de beroepenmarkt, dus ik ben blij dat we dit hebben doorgezet.”

Over het algemeen zijn er zo’n 600 aanmeldingen, alleen dit jaar blijkt de markt populairder dan ooitCAMERA OP DE COMPUTER Leerlingen konden online twee voorkeuren doorgeven om te spreken met iemand uit een bepaalde beroep. Aanstaande dinsdag kunnen zij vervolgens aansluiten bij de online presentatie en vervolgens hun vragen stellen. ,,We hebben 75 sprekers en in totaal zo’n 120 online sessies. Je begrijpt dat dit organisatorisch flink wat geregel was, maar het is gelukt.”

Dat bewees afgelopen week wel, toen een trauma-arts al met leerlingen sprak. ,,Hij kon dinsdag niet en dan zie je het voordeel van online: we hebben de meeting vervroegd en daardoor al kunnen ervaren hoe het dinsdag wordt. Je merkt dat leerlingen heel geïnteresseerd luisteren en ook veel vragen stellen. Wat wel opviel: niet iedereen had zijn of haar camera aan, terwijl je juist iemand in de –weliswaar via een beeldscherm- ogen wil aankijken. Maar verder verliep het echt probleemloos en durf ik zelfs wel te spreken van een succes.”

GESLOTEN Het zorgt er ook voor dat Rotaryclub Amersfoort Stad al voorzichtig naar volgend jaar kijkt. Hopelijk is corona dan de wereld uit en zijn fysieke bijeenkomsten weer mogelijk, maar we zullen goed evalueren wat de online beroepenmarkt ons heeft gebracht . ,,Daar gaan we na dinsdag eens goed over speken. Natuurlijk zie en spreek je elkaar het liefst face-to-face, maar online biedt zeker ook kansen en mogelijkheden.”

De avond is georganiseerd voor HAVO en VWO-scholieren en hun ouders en de aanmeldprocedure is inmiddels gesloten.

Geschreven door Jeroen van der Veer