Dat de diploma-uitreikingen in het coronajaar 2020 anders zouden verlopen dan in andere jaren, hebben veel eindexamenleerlingen recent zelf kunnen ervaren. Voor velen was het al een bizarre eindsprint zonder een centraal schriftelijk eindexamen. Maar het dan ook nog zonder een traditionele examenreis in Portugal, Spanje of Griekenland, examenstunt en afsluitingsfeest of gala moeten doen, geeft toch wel kater.

BNN/VARA Van een kater krijg je dorst en is er niet een appeltje voor de dorst? Dit en de speciale speech van Minister Slob begin juni voor alle 200.000 eindexamenleerlingen in het middelbaar onderwijs in Nederland, was aanleiding voor Koos Gloudemans – zelf vader van een geslaagde dochter – om met de omroep BNN/VARA contact te zoeken. Of de jonge acteurs van de inmiddels populaire tv-serie Oogappels – een serie over puberstress en ouderleed - een speciale videoboodschap zouden kunnen maken om de diploma-uitreikingen op de scholen in de regio Amersfoort een extra tintje te geven? Met wat extra hulp van Joyce Busser – coördinator van de brugklassen van de Amersfoortse Berg – is toen de bal gaan rollen en is het appeltje voor de dorst ‘Oogappels voor oogappels’ ontstaan.

Ik vond het heerlijk om met mijn jong volwassen kinderen naar scenes te kijken die uit ons eigen leven gegrepen waren

VERBINDENDE WERKING Gloudemans: ,,Ik ben zelf groot fan van deze serie die voor het grootste deel in Amersfoort en Leusden is opgenomen. De serie heeft ook een grote verbindende werking. Niet alleen in Amersfoort en omgeving vanwege de 'couleur locale', maar om belangrijkere redenen. De tv-serie verbindt jongeren, ouders en grootouders met elkaar. Het cement tussen de bakstenen dat soms broos of zoek is in een tijd dat iedereen zich achter een mobiele telefoon verschuilt. Ik vond het heerlijk om met mijn jong volwassen kinderen naar scenes te kijken die uit ons eigen leven gegrepen waren. En de gesprekken die daarop volgden.”

SAAMHORIGHEID Gloudemans vervolgt verder: ,,Het thema 'verbinding en verbondenheid’ kreeg de afgelopen maanden door de coronacrisis een extra dimensie. Eigenlijk ging het hier over hoe lastig het voor menigeen was en nog steeds is om zich verbonden met anderen te kunnen voelen. Over hoe we in ‘het nieuwe normaal’ van een intelligente lockdown, online onderwijs en de anderhalvemeter samenleving elkaar kunnen blijven vinden. Omdat we allemaal in hetzelfde schuitje zitten, zorgt dat voor saamhorigheid: met elkaar, voor elkaar.”

SOCIAL MEDIA BNN/VARA en de producent van de tv-serie Oogappels hebben dat 'met elkaar, voor elkaar' heel goed begrepen en vond een deel van de cast bereid om mee te werken aan het verzoek. De jonge acteurs stelden zich op alsof ze zelf ook eindexamenleerling waren. Zo maakten Lieke, Hansje en Chris drie kleine filmpjes samen, zijn Mees en Danny in één filmpje te zien en maakten zowel Max als Pip een solo-videoboodschap. 

Om alle scholen in de gelegenheid te stellen om de filmpjes te gebruiken tijdens de diploma-uitreikingen en het verrassingseffect zoveel mogelijk te waarborgen, mochten de scholen de filmpjes alleen fysiek vertonen tot en met 9 juli. Als dit in het schoolspecifieke draaiboek paste, gebeurde dit ook. Ook waren er scholen die de filmpjes vanaf 10 juli op een andere wijze met hun eindexamenleerlingen deelden. BNN/VARA zal de filmpjes zelf nog op hun social mediakanalen met de rest van Nederland delen.

DRIVE-THRU Gloudemans: ,,De scholen hebben alles uit de kast gehaald om van de diploma-uitreikingen iets bijzonders te maken. Ik heb vele variaties de revue zien passeren. Van een diploma-ondertekening en -uitreiking aan huis (Thuisbezorgd), een drive-thru-diplomering, de walking graduation tot aan een opzet die het meest lijkt op wat gangbaar was, maar dan alleen in veel kleinere groepen en over meerdere momenten verspreidt. Scholen en hun teamleden, maar ook leden van ouderraden verdienen dan ook een groot  compliment voor hun adaptief vermogen en creativiteit.”

De korte filmpjes zijn vanaf 10 juli 2020 op het Youtube-kanaal ‘Oogappels voor oogappels’ te zien. Het tweede seizoen van de tv-serie Oogappels eindigde dit voorjaar met een bloedstollende cliffhanger. In mei maakte BNNVARA bekend dat er een derde seizoen komt. De planning van de opnames hiervoor is afhankelijk van de coronamaatregelen. De verwachting is dat de tv-serie in 2021 weer te zien op de Nederlandse televisie.