De eerste Senior Studiekring in Amersfoort werd in oktober 2017 in het Eemhuis gehouden. Iets daarvoor las Vera van Brakel voor het eerst over het initiatief op Twitter, georganiseerd in een andere stad onder de naam Studiekring 50-plus. ,,Ik ben heel nieuwsgierig van aard en vroeg me gelijk af wat die studiekring zou inhouden. Ik vind zelf dat je nooit uitgeleerd bent, dus een studiekring sprak mij gelijk aan", vertelt ze.

Al snel kwam ze erachter dat de studiekring twee uur duurt, het eerste uur worden de actualiteiten besproken en ontstaat er een soort discussie. Na een pauze geeft er in het tweede uur altijd iemand van de leden een presentatie. ,,Er is lang op gehamerd dat mensen die ouder worden lichamelijk fit moeten blijven, maar dit gaat over geestelijk fit blijven en is net zo belangrijk. Door de actualiteiten te bespreken ben je verplicht om bij te blijven en door de presentaties ga je ook nadenken."

Je bent nooit te oud om te lerenVan Brakel is enthousiast, maar het valt haar op dat er geen soortgelijk initiatief bestaat in haar eigen stad. ,,Toen ik zag dat het nog niet in Amersfoort was, ben ik gaan kijken hoe ik het kon aanpakken. Iets wat er niet is, kun je altijd opzetten."

SCHERP Drie jaar later is de eerste studiekring in het Eemhuis onder leiding van de Amersfoortse uitgegroeid tot een hechte club. Door de mix van mannen en vrouwen ontstaat een gevarieerd programma met presentaties over onderwerpen van robotica tot de plaatselijke fotoclub. ,,We hoeven geen diploma meer te halen, maar we doen het echt om elkaar iets boeiends te vertellen", zegt Van Brakel trots. En het is weer eens wat anders dan de standaard bingo die vaak georganiseerd wordt. ,,Het is niet dat ik dat te min vind, maar hier houd je je geest wel een beetje scherp mee. Ik gun alle senioren een studiekring."

TWEEDE KRING Dat neemt Van Brakel heel letterlijk als ze onlangs start met een tweede studiekring, voor mensen met een lichamelijke beperking. Die vindt plaats in het St. Pieters en Bloklands Gasthuis. ,,Ik zit regelmatig met een brok in mijn keel op de fiets. Eén van de vrouwen die in het Gasthuis meedoen heeft MS, kan niet zoveel meer zelf maar zij vindt de gesprekken tijdens de studiekring heerlijk. Laatst gaf ze een presentatie over haar ziekte, maar eigenlijk ging het vooral over de robot die ze heeft omdat ze niet meer zelf kan eten. Dat vond ik heel mooi. Ik heb zoveel geleerd van de verschillende presentaties."

MEEDOEN Er is maar één voorwaarde voor wie aanschuift: iedereen in de club doet mee. Dus ook de mensen die presenteren eng vinden, al blijkt dat achteraf vaak best wel mee te vallen. ,,Mensen die het eng vinden zijn achteraf toch blij dat ze het doen. Je hoeft niet voor de groep te staan, je mag ook zitten. Het moet geen drempel zijn om aan te sluiten." 

MOTIVATIE Meer dan eens schieten deelnemers Van Brakel aan om haar te bedanken. ,,Bij de studiekring zit een weduwe van een arts. Zij zei laatst dat ze de gesprekken die ze had met haar man zo erg miste, maar nu had ze soortgelijke gesprekken weer gevonden. Dat vond ik zo fijn, dat is waarom we het doen."

Zelf zit de Amersfoortse ook niet stil. Naast de studiekring op dinsdag geeft ze rondleidingen in museum Beeld en Geluid en is ze actief voor de Nederlandse seniorenvereniging KBO-PCOB. Stilzitten is aan Van Brakel niet besteed. ,,Ik ben zeventig, maar hier voel ik dat echt niet," zegt Van Brakel terwijl ze naar haar hoofd wijst, ,,Ik ben niet van achter de geraniums zitten zolang mijn lijf door wil."

De Senior Studiekringen Amersfoort vinden plaats op dinsdagmorgen. In het Eemhuis iedere eerste en derde dinsdag van de maand van 10.00 tot 12.00 uur. In het St. Pieters en Bloklands Gasthuis kunnen ouderen iedere tweede en vierde dinsdag van 10.30 tot 12.00 uur aanschuiven. Ook mensen van buiten het Gasthuis zijn daarbij van harte welkom. Van Brakel roept ook mannen op zich aan te melden. Meer informatie? Vera is te bereiken op tel. 06-31949550. Ook is er een Facebookpagina.

Vanwege de Coronacrisis is er momenteel geen studiekring. Aanmelden kan wel. Om contact te houden is Vera gaan vloggen op dit kanaal.

Door Charella Hulsbosch

Eigen foto
Foto: Eigen foto
Eigen foto
Foto: Eigen foto