AFAS Live is de volgende uitdaging voor de rapper die twee jaar geleden zijn theatertour aftrapte in het magische Carré. ,,Je moet jezelf blijven uitdagen op het podium. Het is toch spannend of je het vol krijgt, maar laten we in het diepe duiken."

Een uitdaging is het zeker, een artiest die in AFAS Live staat, krijgt een lege zaal met een capaciteit van rond de 6.000 man. Voor een goed feestje moet je zelf nog de slingers ophangen. Jansen: ,,Ik wil echt iets gaan neerzetten waarvan mensen naar buiten lopen met het gevoel: dát was vet. We gaan ook allemaal nieuwe dingen proberen: blazers, een koor en gastartiesten. En tegelijk is het ook een viering van de afgelopen vijf jaar met de band en mensen die al bij ons langs zijn geweest." Jansen doelt daarmee op 2015, het jaar dat de plaat 'Treur Niet (Ode Aan Het Leven)' maandenlang in de hitlijsten heeft gestaan en zelfs werd verkozen tot beste Nederlandse single van dat jaar.

[HOOGTEPUNT] Toch is het voor de rapper lastig een hoogtepunt te kiezen uit zijn carrière. ,,Dat zit hem echt in verschillende dingen. Carré was wel een hoogtepunt, maar ik heb ook bij verschillende liedjes het gevoel dat ik zo blij ben dat ze zijn ontstaan," legt hij uit, ,,Het meest trots ben ik denk ik op het feit dat we dit met zijn allen hebben gedaan, met de band en de bookers. We zijn een goede weg ingeslagen."

Nu ik zelf kinderen heb, denk ik regelmatig dat mijn moeder toch gelijk had. Nu pas zie ik het[AMERSFOORT] Ook aan het thuisfront heeft Jansen veel steun. Zijn basis ligt al zeven jaar in het Soesterkwartier. ,,Je hebt in de wijk een leuke mix van culturen die redelijk diep geworteld is en die iedereen wel voelt. De helft van de mensen woont er al generaties, tegelijk is er een nieuwe doorstroom van veel jonge gezinnen die er komen wonen. Het is een fijne balans tussen rust en reuring, er gebeurt genoeg." Langzaam maar zeker groeit het gezin uit het huis en dus verhuizen de rapper en zijn vriendin Dagmar samen met hun twee kinderen onlangs, maar niet naar een huis buiten het Soesterkwartier. ,,Tijdens de verhuizing merkte ik dat ik wat onrustiger was of onwenniger, omdat de basis weg is. Ook Dagmar en de kinderen waren zoekende. Het was een periode van transitie, maar na een paar maanden voel je je wel thuis."

(Artikel gaat verder onder de afbeelding.)

[OPVOLGER] Jansen denkt nog lang niet aan stoppen. Maar mocht dat moment komen, dan staat er wel opvolging klaar. Het is zijn jongste zoon Skip, die onlangs aan zijn vader vroeg of hij mee het podium op mocht tijdens een optreden voor IMC Weekendschool in Amersfoort. ,,Hij zei ineens: 'Papa, wij gaan zo optreden toch?'. Dus ik zei dat hij mee mocht als hij dat leuk vond", vertelt de rapper lachend, ,,Hij heeft absoluut geen podiumvrees en houdt van dansen en muziek. Ik laat het een beetje en ga het niet extra stimuleren. Ik wil ze niet opzadelen met mijn dingen, maar als mijn kinderen dat zelf willen zal ik ze daar absoluut in helpen."

(Artikel gaat verder onder de afbeelding.)

[OUDERSCHAP] In die zin zijn Jansen's kinderen ook een spiegel voor de 40-jarige rapper: ,,Muziek is toch wel iets wat er van jongs af aan al in zit. Als ik er nu aan terugdenk, ik had dat ook als kind." Door het ouderschap reflecteert hij veel en daar rolt afgelopen februari het nummer 'Misschien had je toch gelijk' uit, de Amersfoorter noemt het nummer een 'bekentenis naar zijn moeder'. ,,Als je zelf kinderen hebt, herbeleef je eigenlijk alles. Onlangs besefte ik dat ik mijn eigen kinderen ergens om afremde en toen herkende ik mezelf als klein jongetje", legt Jansen uit, ,,Op school was ik al bezig met plannen: 's middags ga ik daar een hut bouwen en morgen ga ik skaten, ik kon erg naar dingen toeleven. Toen trapte mijn moeder als het nodig was op de rem. Nu ik zelf kinderen heb, denk ik wel regelmatig dat ze toch wel gelijk had. Nu pas zie ik het."

De essentie van muziek is voor mij dingen durven delen[LEEF] Maar niet alle nummers die Jansen schrijft, zijn voor zichzelf. Als songwriter werkte de Amersfoorter mee aan onder andere 'Leef' van Andre Hazes en 'Blauwe Dag' van Suzan en Freek. Spijt dat hij nummers die hij voor anderen schrijft en niet altijd zelf inzingt, heeft hij niet. ,,Ik stond laatst twaalf avonden bij De Vrienden van Amstel Live en als je dan heel Ahoy op zijn kop ziet gaan, omdat 'Leef' ingestart wordt, dan vind ik het alleen maar mooi dat ik daar een bijdrage aan heb kunnen leveren."

(Artikel gaat verder onder de video.)

 

[SANNE HANS] Sommige nummers zijn daarvoor ook te persoonlijk. Zo werkte Koen Jansen aan nummers voor de nieuwste EP van de Amersfoortse Sanne Hans, frontvrouw van de band Miss Montreal. Eén van de nummers waar zij en Jansen aan werkten, gaat over het verlies van haar stiefvader. Geen gemakkelijk onderwerp, maar wel een gebeurtenis waarvan Hans het gevoel heeft dat ze er iets mee moet in een liedje. Met hulp van de Amersfoortse rapper is onlangs de single 'Het Liefst Met Jou' uitgekomen. ,,Als je samen muziek maakt, ga je diep. Dat is het mooie eraan. Je kent elkaar niet echt en gaat praten, want je moet eerst tot de kern komen", verklaart Jansen, ,,Je moet niet bang zijn om dingen te laten blijken. De essentie van muziek is voor mij dingen durven delen."

door Charella Hulsbosch

Jimena Gauda
Foto: Jimena Gauda