Het museum is voor deze speciale gelegenheid sfeervol verlicht voor de uitvoering van een programma dat volgens de organisatie bol staat van diversiteit, samenwerking en vrijheid. Muzikanten en muziekstijlen uit verschillende windstreken zoeken elkaar op voor het uitvoeren van klassieke muziek, jazz en big band-muziek in meer dan 35 optredens.

De redactie selecteert voor u wekelijks een aantal aanspreken en belangwekkende verhalen uit de regio.

[GROTE PODIA] De Nacht van de Militaire Muziek trekt ieder jaar zo'n drieduizend bezoekers, ook uit het buitenland. Het programma wordt uitgevoerd door alleen al uit Nederland tweehonderd militaire musici. Zij zijn in dienst van Defensie en spelen zowel in groot orkest maar bijvoorbeeld ook in een Caribische steelband. Zij treden ook regelmatig op grote podia op zoals North Sea Jazz, het Prinsengrachtconcert en in het Concertgebouw.

Militairen en muziek, ze horen bij elkaar en dat gaat terug tot de oudheid[GIOVANCA] Speciale gasten zijn dit jaar Giovanca, zangeres en presentatrice van VPRO Vrije Geluiden. Zij zingt Kaapverdische muziek, begeleid door een ensemble van de Marinierskapel; de steel drummer Andy Narell, die samenspeelde met onder anderen Toto, Sting en Toots Tielemans, en Abdelkader Benali, Marokkaans-Nederlandse schrijver en tv-presentator. Hij gaat met het Klarinetkwartet van de Koninklijke Luchtmacht op zoek naar de roots van een moslimjongen.

Ook werken mee Jasper Blom, tenor- en sopraansaxofonist en winnaar Buma Boy Edgar Prijs 2019; drumprofessor Lucas van Merwijk; vocaliste Eef van den Acker, hoofd commissie herdenken 4 en 5 mei Nienke Majoor; en Jared Grant, finalist van The Voice of Holland.

Militairen en muziek, ze horen bij elkaar en dat gaat terug tot de oudheid. Toen al gaven bevelhebbers via trom- en trompetsignalen commando's aan de strijdende manschappen door. Daarnaast bleek muziek ook heel geschikt om de vijand angst aan te jagen en het eigen moreel juist hoog te houden. En, niet onbelangrijk: om letterlijk het tempo erin te houden.

[MUZIEKKAPEL] Militaire muziek werd in de Nederlandse krijgsmacht ruim tweehonderd jaar geleden officieel ingevoerd. Op 3 december 1818 beschikte koning Willem I bij Koninklijk besluit dat elk regiment zijn eigen muziekkapel kreeg, waarmee vanaf 1 januari 1819 de Nederlandse militaire muziek een feit was. De redenen die oorspronkelijk aan de invoering van de militaire muziek ten grondslag lagen golden toen al niet meer. Die waren met de komst van de modernste gevechtstechnieken allemaal komen te vervallen.

De militaire muziek is echter blijven bestaan en representeert bij verschillende evenementen de krijgsmacht. Ze heeft een voorbeeldfunctie voor talrijke harmonie- en fanfareorkesten en tamboerkorpsen, en later ook voor drumbands.

De Stad Amersfoort start binnenkort met De Stad Amersfoort Premium, een online platform waar unieke verhalen voor abonnees worden aangeboden, naast ons dagelijkse nieuws. De komende weken publiceren we dergelijke extra verhalen gratis op onze vernieuwde website als 'voorproefje'.