Ondanks dat men bij de Voedselbank niet spreekt van een enorme stijging, kwamen er in de afgelopen periode wel 63 nieuwe aanmeldingen bij. In totaal gaf men vorige week vijfhonderd pakketten uit aan mensen die een beroep deden op de Voedselbank. ,,Het is hard werken, maar we zijn een geoliede machine. Met onze groep vrijwilligers kunnen wij de mensen nog altijd goed hulp aanbieden", benadrukt Cieka Galenkamp, hoofd intake bij Voedselbank Amersfoort.

NIET ALLES VERKOPEN Wat Galenkamp direct gemeld wil hebben, is dat mensen zich niet moeten schamen. Juist in deze absurde tijd, waarin veel mensen door de coronacrisis hun baan verliezen, willen zij een helpende hand bieden. ,,Wij beseffen dat het een enorme stap is om hier aan te kloppen. Alleen: wij zijn er niet voor niets. Je huur of hypotheek moet je betalen, maar voor eten en drinken kunnen wij zorgen. Je hoeft niet eerst alles te verkopen voordat je bij ons kunt komen. Je hebt er niets aan als je jezelf verhongerd of in de schulden werkt."

Betaal je huur of hypotheek en kom - als het niet anders kan - bij ons je eten en drinken halen

Voedselbank Amersfoort helpt mensen die onder het bestaansminimum leven. De hulp bestaat uit het wekelijks verstrekken van een zo gevarieerd mogelijk voedselpakket. Deze wordt, in tegenstelling tot enkele maanden geleden, samengesteld door de voedselbank. ,,Om te voorkomen dat iedereen door elkaar heen loopt, vullen wij nu de pakketten. In de vorige situatie konden de mensen zelf kiezen. Dit, de nieuwe werkwijze, is de meest veilige manier voor iedereen. Je komt langs, haalt het pakket op en gaat weer weg; dat is voor iedereen het beste."

VRIJWILLIGERS IN RISICOGROEP Wanklanken over deze manier van 'winkelen' heeft Galenkamp nog niet gehoord. ,,Nee, eigenlijk verloopt alles heel goed. Ik hoop alleen dat het droog blijft. Onze rij voor het ophalen van pakketten is buiten. Wat als het wel gaat regelen? Dan moeten we mogelijk een tent huren."

Het is hard werken, maar we zijn een geoliede machine

Doordat alles in pakketten wordt meegegeven, zijn er iets minder handjes nodig dan voorheen. Dat is maar goed ook, want enkele fanatieke vrijwilligers zitten thuis en kunnen niet helpen bij hun geliefde voedselbank. ,,Veel van onze vaste groep is 70-plusser en behoort tot de risicogroep. Zij kunnen dus even niet komen", aldus Galenkamp. ,,Toch hebben wij momenteel genoeg vrijwilligers en hebben we zelfs een schaduwlijst. Je merkt dat men elkaar echt wil helpen in deze tijd."

VERJAARDAGBOX Waar in het begin van de corona-crisis nog niet storm liep bij de voedselbank, merken ze nu dat het drukker wordt. Gelukkig maar, zouden ze bijna willen zeggen. ,,Als je moet leven met een uitkering en zonder reserves, is dat heel moeilijk. Klop dan bij ons aan, want we kunnen helpen. Niet alleen met de levensbehoeftes, maar ook in het verwijzen naar hulporganisaties. Niemand heeft er iets aan als een medemens in de schulden komt en daarom maken we nog altijd tijd vrij om ook aan de 'achterkant' te kunnen helpen."

We houden nu even geen uitgebreide intake, dat doen we later wel eens

Al enkele jaren werkt de Voedselbank Amersfoort ook met de 'jarige-job-dozen' en ook nu gaat dat gewoon door. Waar voorheen de verjaardagbox moest worden opgehaald, worden deze nu rondgebracht naar jarige kinderen tot 18 jaar. ,,Dit wordt gedaan door externe vrijwilligers. Zij rijden de boxen rond en zo hebben de kinderen een extraatje op hun verjaardag."

DONEREN De organisatie 'opereert' vanuit een pand aan Argonweg in Amersfoort en in verband met de coronacrisis heeft de organisatie zelfs een stuk pand erbij gehuurd. Op deze manier creëert men meer bewegingsruimte en kunnen de coronaregels uitstekend worden opgevolgd. Wel is er naast de pakketten nog meer verandert, vertelt Galenkamp. Particulieren kunnen geen losse tassen met spullen bij de voedselbank afleveren om zo de 'contactmomenten' te voorkomen. Daarnaast kunnen die tassen maar zo 'besmet' zijn met het virus - dat is aan de buitenkant niet te zien - en de vrijwilligers moeten de spullen sjouwen en uitpakken. ,,Het klinkt heel raar, maar daarom nemen wij dat liever niet meer aan. De hulp waarderen we zeker, maar we hebben liever dat mensen een geldbedrag doneren."

Zo is elke euro welkom en met het gekregen geld kan men zelf kopen wat er op dat moment aan verse spullen nodig is. Zo bestaat een pakket vaak uit voedsel en drinken voor drie dagen. ,,Denk daarbij aan verse groenten en fruit, brood, eieren, vlees en drinken."

door Jeroen van der Veer

Nieuwe klanten
Nog altijd worden er bij de Voedselbank Amersfoort nieuwe klanten aangenomen. Om erachter te komen of iemand in aanmerking komt, kan gebeld worden met 033-4721937. De Voedselbank noteert een aantal gegevens en dan kan er mogelijk meteen woensdag of vrijdag een pakket gehaald worden. ,,Tussen 11.00 uur en 13.00 uur. We houden nu even geen uitgebreide intake, dat doen we later wel eens."
Voedselbankamersfoort.nl
Foto: Voedselbankamersfoort.nl
Doordat alles in pakketten wordt meegegeven, zijn er iets minder handjes nodig dan voorheen (archieffoto).
Picasa
Foto: Picasa
Cieka Galenkamp, hoofd intake: 'Je hoeft niet eerst alles te verkopen voordat je bij ons kunt komen. Je hebt er niets aan als je jezelf verhongerd of in de schulden werkt.'
Voedselbankamersfoort.nl
Foto: Voedselbankamersfoort.nl
(Archieffoto van vóór de corona-uitbraak).