Dijkhuis is een creatieve duizendpoot. Haar werk bestaat uit creatieve projecten met thema’s rondom persoonlijke ontwikkeling. ,,Ik heb een enorme fascinatie voor de verbinding die mensen met elkaar en zichzelf hebben in het leven. Dit staat dan ook centraal in mijn werk”, vertelt Lilian. Ze schrijft gedichten en verhalen, tekent en schildert. ,,Ik doe niet aan één specifieke kunstvorm, maar ik zet mijn creatieve kanten in om mijn fascinatie voor de mens en alles daaromheen een podium te geven. Er is altijd wel een onderliggende boodschap. Met mijn werk wil ik vertellen dat we meer zijn dan de labels die we op onszelf en anderen plakken”, aldus Dijkhuis.

Na haar afstuderen van het Grafisch Lyceum in Utrecht, merkte Dijkhuis dat het reguliere werkveld niets voor haar was. ,,Ik kijk op een andere manier naar de wereld en mistte de vrijheid. Ik kwam na jaren vallen en opstaan tot de conclusie dat ik bezig moest zijn met mijn eigen projecten. Ik creëer dingen als ik inspiratie heb. Vaak denken mensen dat je als kunstenaar naar inspiratie op zoek moet gaan. Maar heel vaak komt het gewoon vanzelf, juist als ik niet mijn best doe en de controle loslaat. Dit was ook het geval bij het prentenboek dat ik geschreven heb. Ik zat op mijn bed en opeens was het er. Het verhaal vloeide uit mijn pen”, kijkt ze terug. Ze heeft de tekeningen in het boek zelf geïllustreerd.

Of je nu een bejaarde of een kleuter bent, heel veel mensen hebben moeite met sommige emoties

MOEITE MET EMOTIES In haar prentenboek ‘De Boelies willen naar binnen’ volgen lezers de Boelies, die graag net als de Woelies thuis willen mogen komen bij familie Kabbel. ,,Familie Kabbel staat voor ons; de mens met al zijn emoties. We verwijten onszelf vaak als we gevoelens van boosheid of verdriet ervaren. En we voelen ons een slecht mens als we jaloers zijn. Of je nu een bejaarde of een kleuter bent, heel veel mensen hebben moeite met sommige emoties. Volwassenen proberen deze emoties vaak te verdringen met alcohol of nicotine. Maar ik denk dat het belangrijk is om alle emoties te voelen en zo dingen een plekje te kunnen geven”, zegt Dijkhuis. 

In haar boek probeert ze een zaadje te planten om mensen na te laten denken over hun emoties. ,,Ik denk dat het een laagdrempelige aanzet is tot een groter, diepgaander onderwerp. Het lijkt me mooi als ouders door dit boek het gesprek aangaan met hun kind. Wat vertellen emoties je bijvoorbeeld? En hoe ga je met moeilijkere emoties om?”


'Ik denk dat het belangrijk is om alle emoties te voelen en zo dingen een plekje te kunnen geven' - Foto: Annika Verdam

In het boek komen zowel de Boelies als de Woelies voor. De Boelies genaamd Boos, Verdrietig, Jaloers en Teleurgesteld willen graag, net als de Woelies, (Blij, Enthousiast, Ontroerd en Tevreden) bij de familie Kabbel thuis mogen komen. Maar de familie wijst ze af. De wezentjes hebben ieder een eigen kleur en gezichtsuitdrukking. ,,We hebben er meestal minder moeite mee om positieve emoties te voelen, dus deze beestjes heb ik met zachte pastelkleuren getekend. Negatievere emoties, zoals verdriet en boosheid laten we vaak minder toe. Deze heb ik dan ook felgekleurd gemaakt, omdat ze in dit verhaal op de voorgrond staan.”

De Boelies (Boos, Verdrietig, Jaloers en Teleurgesteld) willen graag, net als de Woelies, (Blij, Enthousiast, Ontroerd en Tevreden) bij de familie Kabbel thuis mogen komen

DÉ UITDAGING Ook Lilian vindt het soms moeilijk om al haar emoties toe te laten. ,,Ik ben heel gevoelig, maar bij mij slaan moeilijke emoties vaak naar binnen. Ik ben me soms niet bewust wat emoties met mij doen. Het heeft mij heel erg geholpen om de emoties van anderen te omarmen en hiervan te leren. Boosheid hoeft bijvoorbeeld niet per se slecht te zijn. Het kan ook zijn dat je ergens een passie voor hebt en die boosheid kunt gebruiken om te laten zien waarvoor je staat,” vertelt Dijkhuis. 

De schrijver denkt dat het toelaten van emoties te maken heeft met opgroeien. ,,Op het moment dat je accepteert dat niet altijd alles leuk is, word je volwassen. Volwassen worden is het leven ontvangen hoe het komt, met de leuke, maar ook minder leuke dingen. Toch hebben veel kinderen, maar ook volwassenen hier veel moeite mee. Het is dan ook niet makkelijk, maar misschien wel dé uitdaging van mens zijn.”

Het prentenboek ‘De Boelies willen naar binnen’ wordt uitgegeven door Uitgeverij Boekscout en is vanaf 24 juli te koop via deboelies.com en te bestellen bij erkende boekhandels.

door Annika Verdam