Ook in het Amersfoortse ziekenhuis wordt gemerkt dat Nederland zich aan de regels van het RIVM heeft gehouden. Er komen minder corona-patiënten binnen en dat is een ontwikkeling die Vriesema en haar collega’s graag zien. Toch durft de 30-jarige nog niet blij te zijn: ,,Ik ben angstig voor een tweede piek.”

BATTERIJ OPLADEN Dat de Amersfoortse dit onderbuikgevoel heeft, komt omdat ze proeft dat veel mensen het thuiszitten zat worden. De straten worden steeds drukker en dat is de Vriesema ook niet ontgaan. ,,En weet je… ik begrijp het ergens ook wel. De berichten zijn gunstig, het gemis van je naasten wordt groter en dus denkt men dat we wel wat soepeler kunnen omgaan met de regels. Maar lieve mensen, doe dat alsjeblieft niet…”

Juist nu het iets rustiger is, hebben we nog meer tijd voor persoonlijke begeleiding

De afgelopen dagen kon Vriesema iets tot rust komen. Doordat er nog een afdeling was gesloten, kreeg ze een app’je van haar leidinggevende dat ze een dag extra thuis kon blijven om de batterij op te laden. ,,Pas toen kreeg ik door hoe hectisch de afgelopen weken waren. We hebben echt op de automatische piloot gestaan en toen ik thuis was en even écht vrij was, merkte ik de vermoeidheid.”

WERK NOG MOOIER Toch zal Vriesema nooit klagen. Ze doet het werk met veel passie en werkt het liefst elke dag. Ondanks dat enkele collega’s weer terug zijn naar hun oorspronkelijke afdeling, blijft zij op de corona-afdeling in plaats van op de traumatologie. ,,We hadden de keuze”, blikt ze terug op afgelopen week. ,,Ik wil graag mijn kwaliteiten inzetten voor de corona-patiënten. Juist nu het iets rustiger is, hebben we nog meer tijd voor persoonlijke begeleiding. Dat maakt het werk nóg mooier.”

(Artikel gaat verder onder de afbeelding).

'Wat als…?' is een vraag die Vriesema bezig houdt. Wat als Nederland straks iets meer naar het ‘nieuwe normaal’ gaat? ,,Mensen denken dat we het virus onder controle hebben, maar de IC-afdeling ligt nog altijd vol. Wel is het natuurlijk mooi dat er weer een afdeling gesloten kon worden, maar dit kan volgende week zo weer anders zijn. Ik denk dat we corona pas verslagen hebben als er een vaccin is en tot die tijd moeten we gewoon écht heel goed op elkaar letten.”

Tot er een vaccin is, moeten we gewoon écht goed op elkaar letten

Op Vriesema wordt ook gelet. Niet alleen door haar collega’s, maar ook door haar familie. Zo sportte de verpleegkundige nauwelijks meer en dat is nu veranderd. Haar zusje zorgde ervoor dat Vriesema weer aan het hardlopen is. ,,Maar ik doe ook aan crossfit. Niet meer in de sportschool - want dat mag niet - maar in mijn eentje buiten. Vaak om 6.00 uur in de ochtend, want dan zijn er nog nauwelijks mensen op straat en kan ik in alle rust mijn ding doen; heerlijk. Een ideale manier om mijzelf klaar te maken voor mijn werk in het Meander, want ik heb veelal late diensten.”

Jeroen van der Veer

Caroline Vriesema werkte nog maar anderhalf jaar in Meander en verliet kort na de uitbraak haar afdeling traumatologie om in de frontlinie te staan. En van dat besluit heeft de Amersfoortse nog geen moment spijt gehad.