Al een langere tijd werkt de 30-jarige op de corona-afdeling en hier liggen de patiënten die moeten aansterken om naar huis te mogen of in sommige gevallen naar de IC-afdeling worden gebracht. Waar ze in het begin regelmatig patiënten naar de intensive care zag gaan, merkt Vriesema nu voorzichtig een verandering. ,,Meerdere patiënten kwamen vanuit de IC naar ons en we hebben afgelopen week ook enkele personen uitgezwaaid die naar huis mochten. Dat was enkele weken geleden wel anders…"

HOOGTEPUNT Inmiddels zit Vriesema in haar vijfde week op de corona-afdeling en hoe gek het ook klinkt, ze is er inmiddels aan gewend. ,,Ik werkte vóór de corona-uitbraak op de traumatologie, maar dat lijkt inmiddels een eeuwigheid geleden. In die vijf weken is er een hoop veranderd en dat bedoel ik positief. De vibe die in het ziekenhuis hangt, is niet te beschrijven. Je merkt aan alle collega's dat ze enorm gemotiveerd zijn en er echt alles aan doen om corona te verslaan."

Ik werkte voor de corona-uitbraak op de traumatologie, maar dat lijkt inmiddels een eeuwigheid geleden

Met flink wat mankracht boeken ze ook resultaat, zegt Vriesema opgewekt: ,,Meander Medisch Centrum had tijdens de piek vier corona-afdelingen en inmiddels zijn er twee gesloten. Dat is afgelopen week gebeurd en dat was voor mij écht een hoogtepunt. Toch is dit nog geen reden dat ik juich. Nog altijd vechten er mensen voor hun leven en komen er patiënten bij. Corona is nog lang niet verslagen."

BEDANKJE Aan de inzet van de verpleegkundigen uit Meander Medisch Centrum zal het nooit liggen en ook Vriesema zet zich honderd procent in voor haar patiënten. ,,Met alle liefde", wil ze benadrukken. ,,Alleen nu met die hitte is het wel zwaarder. Het pak dat wij aantrekken, is erg warm en het mondkapje is nooit prettig, maar we weten waarvoor we dit doen."

Dat werd afgelopen vrijdag benadrukt, toen ze van een inmiddels ex-patiënt een kaart kreeg. ,,Haar had ik, samen met mijn collega's, behandeld en ze is nu thuis aan het herstellen. Dat zijn zulke fijne momentjes. Of laatst, in de supermarkt… Ik had vorige week in De Stad Amersfoort gestaan en toen vroeg iemand aan mij of ik dat was. Hij wilde mij bedanken. Dat is helemaal niet nodig, maar dit doet een mens toch goed."

Meander Medisch Centrum had tijdens de piek vier corona-afdelingen en inmiddels zijn er twee geslotenNOG NIET VERSLAGEN Toch is Vriesema realistisch. De cijfers die het RIVM dagelijks naar buiten brengt is hoopgevend, maar toch wil de verpleegkundige uit Amersfoort benadrukken dat het einde nog niet in zicht is. ,,Natuurlijk moeten wij ons vastklampen aan de positieve dingen, maar tegelijkertijd wel waakzaam zijn. We moeten de regels met z'n allen echt naleven, afstand houden en zo veel als mogelijk thuis blijven. Alleen dan gaat het lukken."

Dit artikel is een vervolg op een eerder verschenen verhaal waarin Vriesema zichzelf voorstelde en uitleg gaf over haar werk op de corona-afdeling in Meander Medisch Centrum. De komende weken neemt de Amersfoortse de lezer mee in deze bijzondere periode in het ziekenhuis.

door Jeroen van der Veer