Susanne is op huisbezoek bij Marianne en Henk.
Susanne is op huisbezoek bij Marianne en Henk. Susanne Overdevest

Zorg op maat bij dementie

28 december 2019 om 07:03 Zorg

HOOGLAND Als je te maken krijgt met dementie roept dit vaak vragen en zorgen op. Bij jezelf en bij je omgeving. Dan is het fijn om te weten dat er casemanagers dementie zijn. Zij helpen bij het vaststellen van de juiste diagnose en helpen je verder.

Bianca van der Linden-Snel

Het kan zijn dat er twijfel bestaat over of het wel dementie is. Onduidelijkheid zorgt vaak voor een onzeker gevoel. Dementie begint vaak met toenemende vergeetachtigheid en geeft mensen het gevoel dat ze de grip op het leven aan het verliezen zijn. Soms is er sprake van een gedragsverandering of moeilijkheden met taal, motoriek of herkenning van personen of voorwerpen. Dat zorgt voor onbegrip in de omgeving. Het tijdig verzorgen van de juiste diagnose en het vinden van een goede ondersteuning is van groot belang.

CASEMANAGER Beweging 3.0 is actief op het gebied van zorg, wonen en welzijn in de regio Eemland. Zij biedt alle vormen aan van dementiezorg of wijkverpleging zodat mensen zo lang mogelijk zelfstandig kunnen blijven wonen.

De casemanagers dementie kijken en denken met de mensen mee om het thuis prettig en veilig te houden. Dat kan met of zonder verwijzing van de huisarts. Susanne Overdevest is casemanager dementie bij Beweging 3.0 van onder andere Nieuwland, Kattenbroek en Hoogland: ,,Hoe eerder mensen contact opnemen, hoe beter. Soms kun je met omgangsadviezen of psycho-educatie problemen voorkomen. We kijken naar de persoon en zorgen voor zorg op maat. Daarbij zijn we onafhankelijk en kijken we verder dan eigen deuren. Als vast aanspreekpunt komen we bij de mensen thuis en bespreken we wat nodig is, zodat de persoon zo lang mogelijk thuis kan blijven wonen. Dat kan ondersteuning in dagelijkse werkzaamheden, coaching, dagbesteding of advies aan naasten zijn. Geen één verhaal is hetzelfde. Bij sommigen cliënten kom ik al jaren thuis, vanaf het begin van het ziektebeeld totdat het thuis niet meer gaat. Dan bespreken we de aanvullende zorgmogelijkheden. Ik doe dit werk al vijf jaar en ik vind het ontzettend mooi en waardevol. Je kunt echt iets voor iemand betekenen."

ZORGEN ,,Er zijn grote zorgen. Het aantal ouderen en de dementiezorg neemt toe. Er is landelijk een personeelstekort in de zorg. Daardoor zijn er wachtlijsten. Verpleeghuizen hebben ook lange wachtlijsten waardoor mensen langer thuis wonen. Dat zorgt voor meer complexiteit en meer verwachtingen van de wijkverpleging. Om de zorg toegankelijk en betaalbaar te houden moet er iets veranderen. Actief personeel werven maar ook zal er een betere samenwerking tussen overheid, zorgverzekeraars en zorgaanbieders moeten komen, landelijk en regionaal. Door een keten op te zetten is er een betere regionale samenwerking tot stand gekomen. Het streven is dat er vanaf februari één voordeur komt voor vragen over dementie. Wij hopen hier snel meer over te kunnen vertellen", aldus Susanne.

Info? Mail naar Casemanagersdementie@beweging3.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie