Proef Amersfoort is voor de derde keer op de Oliemolenhof.
Proef Amersfoort is voor de derde keer op de Oliemolenhof. Rodney Kersten

Proef Amersfoort houdt 25e editie

4 mei 2022 om 08:15 Zakelijk

AMERSFOORT Op de 25-ste editie van Proef Amersfoort laten de regionale chefs ons weer in hun keuken meekijken. Maak kennis met nieuwe, verrassende en vooral lekkere gerechtjes, wijnen en culinaire trends. Iedereen is welkom van 26 tot en met 29 mei in De Nieuwe Stad.

„Onze houten paviljoens zorgen voor een Ibiza-achtig sfeertje”, vertelt initiatiefnemer Timo Braeken. „De pallets gebruiken we telkens opnieuw. Wel zo duurzaam. Maar het is vooral sfeervol en past hier prachtig op de Oliemolenhof. Optredens en geroezemoes vormen het decor; bij Proef draait alles om de culinaire ontmoeting. Er is veel ruimte om rond te lopen. Van de combinatie van tinkelend glaswerk en zomerse loungemuziek vanaf het dakpodium, dromen we al weken, na twee jaar culinaire drooglegging.”

Proef Amersfoort veranderde drie edities geleden van locatie. Het verhuisde van De Hof naar De Nieuwe Stad. Het is slechts een van de aanpassingen die het Amersfoortse evenement in 25 jaar onderging. Maar de kern is nog altijd dat tal van lekkernijen uit de regio geproefd kunnen worden. Betalen doe je in zogenaamde Keitjes op een Proefpas. 

SMAAKMAKERS „Proef is een echte Amersfoortse traditie”, stelt Braeken. „We zien nu ook meerdere bedrijven die hun schouders eronder zetten. En dat is nodig ook. We krijgen ‘nul’ subsidie. Speciaal voor hen - de Proefpartners en Smaakmakers - hebben we nu de woensdagavond ‘gereserveerd’.”

NIEUWKOMERS De deelnemers komen graag terug. Uiteraard wel met nieuwe gerechten en een verrassende nieuwe kaart. Nieuwkomers zijn er deze editie ook. Sally’s Kitchen brengt de authentieke Indonesische keuken, Marie café-brasserie etaleert de Franse cuisine en ook de immer drukbezette Bistro ’t Bloemendaeltje zal schitteren op Proef. Uiteraard zijn er dan nog tien hotspots die je niet mag missen. Naast proeven is het ook kennismaken. „Klopt, het is een proeverij maar onze deelnemers leggen ook graag wat uit. Juist dat is zo leuk aan Proef. Culinaristen raken nooit uitgepraat.”

CULINAIR FEEST „Proef is een culinaire beleving en dat houden we ook zo,” stelt Braeken. „Vanaf komende Hemelvaart laat Proef culinair Amersfoort al een kwart eeuw op z’n best zien. Het is uitgegroeid tot een evenement voor jong en oud. Veel mensen zijn vrij. Iedereen staat te trappelen. Maar ook met het besef dat de horeca- en evenementensector het zwaar had. Komt dat dus allen proeven. Laten we er met elkaar voor zorgen dat Proef er nog minimaal 25 jaar bij doet.”

Proef Amersfoort is gratis toegankelijk van 26 mei tot en met 29 mei.
Woensdag van 17.00 - 23.30 uur (alleen ProefPartners)
Donderdag tot en met zaterdag van 13.00 uur - 23.30 uur
Zondag van 13.00 - 20.00 uur

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie