André Feije: "Wij begeleiden kinderen."
André Feije: "Wij begeleiden kinderen." HumanKind/André Feije
Ondernemer in beeld

HumanKind staat voor opvang én ontwikkeling

28 maart 2022 om 21:32 Zakelijk

REGIO HumanKind groeide, nadat het in 1983 begon als kinderopvang, uit naar een organisatie die zoveel meer is dan alleen BSO of kinderopvang. Met vooral vestigingen in het zuiden, oosten en midden van het land is HumanKind zeer gewaardeerd.

Arnoud J Spaaij

HumanKind heeft niet alleen een aanzienlijk aantal vestigingen, maar ook een flinke bekendheid. Enkele jaren geleden paste Kinderopvang Humanitas haar naam aan naar HumanKind waarmee het beter de lading dekt waarvoor de niet-commerciële organisatie staat. Regiodirecteur André Feije beaamt dat de HumanKind met de nieuwe naam beter aansluit bij de activiteiten: „Wij zetten hoog in op een goede pedagogische kinderopvang, maar doen ook meer dan dat. Wij zijn continu bezig met de ontwikkeling van kinderen. We gaan daarbij uit van de pedagogische visie van pedagoog Emmi Pikler. Zij zegt dat het kind zelf goed instaat is zich te ontwikkelen. Wij als volwassenen hoeven een kind daarin alleen goed te begeleiden.”

AMERSFOORT, LEUSDEN HumanKind biedt kinderopvang, peuteropvang en BSO door heel Nederland. In Amersfoort in Vathorst en ook in gemeente Leusden heeft HumanKind meerdere vestigingen. Feije: „We werken veelal in IKC’s - Integrale Kindcentra - al hebben we ook vestigingen op stand alone-locaties. Voor sport-BSO bijvoorbeeld werkt dat uitermate goed want kinderen zijn daar de hele middag bezig.”

Wij zetten hoog in op een goede pedagogische kinderopvang, maar doen ook meer dan dat. Wij zijn continu bezig met de ontwikkeling van kinderen

EIGEN KEUZE Op basis van de pedagogische aanpak laat HumanKind kinderen veel zelf kiezen en beslissen. Welke bezigheden een kind wanneer wil doen bijvoorbeeld. De ontwikkeling van kinderen wordt begeleidt, gemonitord en ook vastgelegd. Feije: „We werken volgens een plan dat met een kindvolgsysteem registreert welke fases een kind doorloopt. Met goedkeuring van de ouders kunnen we dit ook met de basisschool uitwisselen. Dat is goed voor het kind en ook goed voor de manier waarop we begeleiden. Een leerkracht op de basisschool kan aansluiten bij de ontwikkeling die wij vastleggen.”

LEREN De doorstroming van kinderen in en naar het basisonderwijs verloopt in de samenwerking tussen HumanKind en basisscholen dan ook zeer vlot. HumanKind laat het kind op die manier zichzelf leren.”We bieden natuurlijk de nodige faciliteiten,” licht Feije toe, „Wij hebben bijvoorbeeld gekozen voor laag meubilair. Een kind leeft laag bij de grond. Met ons meubilair is er voor een kind geen moeite plaats te nemen op een stoel of bij een tafel.” Dat is een keuze die een kind zelf ook graag zou zou maken. Feije: „We laten kinderen mee beslissen in materialen en faciliteiten. Zo vinden en houden we optimale aansluiting.”

HumanKind Kinderopvang en -ontwikkeling, www.humankind.nl, tel. 0900-5101520.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie