Edgar Lerk repareert zowel koperen als houten blaasinstrumenten.
Edgar Lerk repareert zowel koperen als houten blaasinstrumenten. Arnoud J Spaaij
Ondernemer in beeld

Happy Woodwinds ook voor fagotten

28 maart 2022 om 21:56 Zakelijk

AMERSFOORT In zijn werkplaats doet instrumentenreparateur Edgar Lerk vaak kleine ingrepen. Kleine ingrepen die een groot verschil maken. Een lekkende klep van een saxofoon afstellen is voor Lerk geen bijzonder werkje, maar is voor de muzikant, die de saxofoon bespeelt, wel het verschil tussen een valse of zuivere noot.

Lerk repareert en onderhoudt met name blaasinstrumenten voor particulieren. Al hebben steeds meer muziekverenigingen ook de weg naar hem gevonden. Lerk: „Er zijn niet heel veel reparateurs in Amersfoort en omgeving. Eigenlijk geen. Daarom komen steeds meer klanten ook van verder uit de regio.” 

Hij is dus tamelijk uniek en sinds Maarten Vonk met zijn bedrijf in Amersfoort stopte doet Lerk ook het onderhoud van fagotten. „Ik heb alleen het onderhoud en de reparaties overgenomen. Het is een bijzonder instrument waar je ook de nodige kennis over en ervaring mee moet hebben. Materialen maar vooral de constructie is anders dan bij de meeste andere instrumenten. Gelukkig speelt mijn vrouw ook fagot dus wist ik al hoe een fagot gebouwd is.”

Er zijn niet heel veel reparateurs in Amersfoort en omgeving. Eigenlijk geen. Daarom komen steeds meer klanten ook van verder uit de regio

Daar zit de kracht van Lerk. Zijn nieuwsgierigheid leverde hem als autodidact alle kennis die nodig is voor het repareren van allerlei soorten blaasinstrumenten. „En toch ben ik blij dat ik van Maarten Vonk het vertrouwen heb gekregen om zijn klanten nu te mogen helpen. Ik kende hem al lang en werkte ook bij hem. Ook nu nog levert hij mij nodige fagotkennis als ik dat vraag.”

Lerk heeft gemerkt dat nu het verenigingsleven weer op gang komt, vooral de amateurmusici voor onderhoud komen. „Als een instrument een poos ongebruikt is, merk je pas welke onregelmatigheden er zijn. Je bent dan de gewenning daaraan kwijt. Maar met een onderhoudsbeurt is dat zo opgelost.”

Happy Woodwinds & Brass, Fluitekamp 135, 3828 WL Hoogland, tel. 06-40666219, www.happywoodwinds.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie