Terry Hoekstra van De Vreeden KlimaService bij enkele  warmtepompen.
Terry Hoekstra van De Vreeden KlimaService bij enkele warmtepompen. Rinus van Denderen

Veel vraag naar warmtepompen

29 september 2022 om 15:31 Wonen

AMERSFOORT De hoge gasprijs heeft de vraag naar hybride warmtepompen versneld. Dat merkt ook Terry Hoekstra, directeur van De Vreeden KlimaService. Dit bedrijf is al sinds 1998 gespecialiseerd in plaatsing en onderhoud van centrale verwarmingsinstallaties.

,,Als we komen voor onderhoud aan de cv-ketel gaat het gesprek met klanten al snel over duurzamer energieverbruik ,” zegt Hoekstra. ,,En door de hoge gasprijs krijgen we nu heel veel offerteaanvragen voor de aanschaf en plaatsing van hybride warmtepompen. Bij klanten merken we dat daarover veel kennis ontbreekt. Maar hen een oplossing op maat bieden vergt een grondige inventarisatie per woning. En dat kost veel tijd. ”

Daarom maakt De Vreeden KlimaService altijd eerst een globale offerte ter indicatie van de kosten. Klanten kunnen dan kijken of ze de aanschaf willen doorzetten. Willen ze dat, dan wordt er een advies op maat gemaakt en volgt de definitieve offerte. Maar de installatie kan dan nog wel even duren, want de levertijd van een warmtepomp is tussen de zes en negen maanden, zegt Hoekstra. ,,We merken dat de oorlog in Oekraïne en de exploderende gasprijzen veel mensen de ogen heeft geopend. Voorheen dacht men nog vaak dat je de kosten van een warmtepomp niet snel terugverdient, maar bij veel klanten ligt dat nu al tussen de vijf en tien jaar, met uitschieters naar twee jaar.”

Het gaat hier dan wel om een hybride warmtepomp. Die wordt gecombineerd met een cv-ketel, zegt Hoekstra. ,,De warmtepomp neemt daarbij voor 50 tot 75% de cv voor z’n rekening en de cv-ketel zorgt voor het tapwater in de keuken en de badkamer. En mocht de warmtepomp het niet trekken, dan springt de cv-ketel bij.” 

ALL ELECTRIC Elke cv-ketel is te combineren met een hybride warmtepomp. Hoeveel je daarmee gaat besparen heeft te maken met hoe goed je huis is geïsoleerd. Maar ook als dat minder goed is, is deze combinatie in veel gevallen rendabel. Dit in tegenstelling tot een all electric warmtepomp waar die isolatie wel een heel belangrijke rol speelt, benadrukt Hoekstra. ,,Dan heb je geen back-up van een cv-ketel meer en wordt alles elektrisch geregeld. Je hebt dan een buitenunit die 95 tot 98% opvangt, maar als de warmtepomp het niet trekt, dan schakelt een elektrisch element bij als back-up. En daar raakt je stroommeter behoorlijk duizelig van.”

MAATWERK Dan is een hybride warmtepomp voordeliger. Maar om een zo hoog mogelijk rendement te halen, is maatwerk belangrijk weet Hoekstra. ,,Bij een nieuwbouwhuis is duidelijk hoe dat in elkaar zit, waar het geïsoleerd is en waar je warmteverlies hebt. Bij een bestaande woning weten we dat niet. Daar is na de oplevering van alles aan veranderd door bewoners. Voor de installatie van een warmtepomp moet je dat goed in kaart brengen. Want is de warmtepomp te groot voor een woning, dan gaat de installatie pendelen tussen aan en uit staan. Dat is funest voor de levensduur van een buitenunit. Bij een hybride warmtepomp kun je beter een iets te kleine hebben, dan een iets te grote. De cv-ketel springt dan vaker bij, maar je hebt veel langer plezier van je buitenunit. En dat is wel een van de duurdere onderdelen.”

Dit artikel wordt u aangeboden door De Vreeden KlimaService

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie