Afbeelding
Dirk-jan Gjeltema

Stichting wielerpromotie Amersfoort stopt ermee

28 februari 2023 om 13:00 Wielrennen

AMERSFOORT De Stichting Wielerpromotie Amersfoort stopt met organiseren en het mede ondersteunen van alle wielersportactiviteiten. Volgens Gert-Jan Nederend, voorzitter van de stichting, heeft dit alles te maken met de afwikkeling van het deels in het water gevallen weekeinde rondom de doorkomst van de Vuelta door Amersfoort.

,,In het weekeinde van de doorkomst van de grote Spaanse ronde hadden we tal van sportieve fietsactiviteiten gepland”, zegt Gert-Jan Nederend. ,,De landelijke organisatie Vuelta Holanda kwam in het voorjaar van 2022 plots met allerlei aanpassingen waardoor we onder andere genoodzaakt waren de toertochten met start en finish onder de Onze Lievevrouwetoren te annuleren.”

CONCURRENT Volgens Nederend werden door Vuelta Holanda in eerste instantie zijn stichting en andere maatschappelijke organisaties benaderd, maar ging Vuelta Holanda in zee met een commerciële organisatie voor de toertochten die weer andere restricties ging hanteren. ,,Opeens waren we concurrerend. Om geen al te grote financiële risico’s te lopen waren we genoodzaakt ook bijvoorbeeld de klimtijdrit Hugo de Grootlaan, de grote LED schermen en de muziek plus film op het Lieve Vrouwekerkhof van het programma halen. Echt triest voor alle wielerfans van Amersfoort.”

NAUWELIJKS BETROKKENHEID Na sommering van de landelijke organisatie de subsidie onmiddellijk terug te storten (er werd volgens Nederend zelfs gedreigd met juridische stappen) moest hij vervolgens in de slag met de gemeente Amersfoort. ,,In het subsidiereglement van de gemeente ontbreekt het aan goede spelregels wat te doen bij een aanpassing of afgelasting als dit de organisatie niet te verwijten valt. In september van het afgelopen jaar hebben wij de wethouder en enkele ambtenaren uitgebreid geïnformeerd over de ontstane situatie. In de afwikkeling die er op volgde is nauwelijks rekening gehouden met ons verhaal. Van echte betrokkenheid van de gemeente was eigenlijk geen sprake.” 

TELEURSTELLEND De situatie heeft Jaap Hengeveld, één van de betrokken organisatoren van het weekeinde, onlangs doen besluiten zijn Sint Jorispenning (aan hem uitgereikt vanwege zijn verdienste voor de sport in Amersfoort) terug te geven aan de gemeente. 

,,Het enthousiasme om nog wielersport activiteiten te organiseren is bij ons tot nul gedaald,” zegt ook secretaris Vincent Volmer van de stichting. ,,Ook de vrijwilligers zijn teleurgesteld. Ik mag hopen dat dit niet leidt tot een afnemende interesse bij andere sport organisatoren. Laat ons verhaal wel een waarschuwing zijn. Gek genoeg wordt sport in beleidstukken altijd genoemd als zeer belangrijk voor gezondheid en sociaal contact. Je verwacht dus dat initiatieven op dit gebied goed ondersteund worden. Het is helaas niet onze ervaring.”

WERKEN De Stichting Wielerpromotie Amersfoort gaf ondersteuning aan diverse wielerevenementen en de grote toertochten in Amersfoort, was betrokken bij de organisatie van o.a. de tijdritten van de professionele Eneco wielerkoersen in 2009 en 2011 en houder van het label Fiets033 samen met Wielervereniging Eemland.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie