Afbeelding
archief

PvdA zet vraagtekens bij fotograferende agenten

20 maart 2013 om 00:00 Voorpagina

Gemeenteraadslid Youssef El- Messaoudi geeft in vragen aan het college een concreet voorbeeld. Een jongen stapte volgens het raadslid na zijn werk uit de bus en werd door de politie staande gehouden. Terwijl hij spervuur aan vragen op zich af kreeg, zou een van de agenten verschillende foto’s van de jongen hebben genomen. Toen hij hier tegen protesteerde, kreeg hij te horen dat indien hij niet meewerkte, hij mee moest naar het bureau.

AMERSFOORT - De politie mag geen foto’s nemen van mensen als die niet ergens van worden verdacht. Dat vindt de PvdA. Afgelopen maanden heeft de Amersfoortse fractie verschillende signalen ontvangen van jongeren die door de politie zijn gefotografeerd met een mobiele telefoon. Hiervoor werd geen toestemming gevraagd en bezwaren zijn genegeerd.

,,In het Nederlands rechtssysteem mogen mensen pas worden behandeld als verdachten, als zij dat ook zijn”, aldus El- Messaoudi. ,,Het nemen van foto’s als daar geen gegronde reden toe is, druist in tegen de privacywetgeving.”

El-Messaoudi wil weten wat er gebeurt met de foto’s en wie toegang heeft tot een eventuele database. ,,De PvdA fractie is blij dat de politie alles uit de kast haalt om criminaliteit te bestrijden, maar dit gaat te ver.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie