Afbeelding
BDU

GroenLinks en VVD nu wel eens over westtangent

13 februari 2013 om 00:00 Voorpagina

Dit zijn enkele hoofdpunten uit het principe-coalitieakkoord dat donderdag wordt gepresenteerd.

Presentatie beoogd nieuw college komende donderdag AMERSFOORT - Na twee weken onderhandelen over een nieuw principe-coalitieakkoord hebben VVD, PvdA, D66 en GroenLinks afspraken gemaakt over onder meer het breekpunt van het vorige college, de westtangent. De fundamentele ruzie tussen VVD en GroenLinks bleek slechts kortstondig. Verder zijn afspraken gemaakt over een groen bestemmingsplan voor het Beekdal, kunnen winkels ook op zondag de deuren openen en wordt geïnvesteerd in jongerenbeleid, cultuur en versterking van het groen in de stad. Een grootschalige investering in het stadhuis is echter van de baan.

De nieuwe coalitie is ontstaan nadat het vorige college te maken kreeg met een vertrouwenscrisis tussen GroenLinks en VVD. Beide partijen verschilden fundamenteel van elkaar van mening over de renovatie/nieuwbouw van het stadhuis en de aanleg van de westelijke ontsluitingsweg, de westtangent. Op 4 december werd dat college demissionair en werd in eerste instantie gekeken naar een doorstart van het oude college zonder de brekende partij, de VVD. Die poging liep op niets uit, waarna formateur Jan van Bergen VVD, PvdA, GroenLinks en D66 bij elkaar bracht. Daarmee werden niet alleen coalitiepartijen CDA en ChristenUnie, maar ook oppositiepartij SP buitenspel gezet.

Volgens formateur Van Bergen is het vertrouwen tussen de kemphanen VVD en GroenLinks tijdens ,,constructieve gesprekken” volledig hersteld. ,,Fracties waren bereid om ‘over hun schaduw heen te stappen’ om een stabiel stadsbestuur mogelijk te maken”, aldus de voormalige burgemeester van Woudenberg.

Het beoogde nieuwe college wil onder meer Steun- en Informatiepunten vestigen in de wijken en enkele activiteitencentra overeind houden, mits hiervoor draagvlak bestaat bij inwoners en organisaties. Ook biedt de coalitie een sociaal vangnet voor inwoners die getroffen worden door de crisis. Verder zijn afspraken gemaakt over de toekomst van de Westelijke ontsluiting en een groen bestemmingsplan voor het Beekdal. De inhoud van die afspraken is nog niet bekendgemaakt.

Komende donderdag lichten de vier coalitiepartners het onderhandelingsresultaat toe. Dan worden ook de kandidaat-wethouders gepresenteerd. Tijdens de raadsvergadering van 26 februari bespreekt de gemeenteraad het akkoord en worden de nieuwe wethouders benoemd.

Een eerste reactie van de ChristenUnie, de voormalige coalitiepartner, liegt er niet om. Fractievoorzitter Simone Kennedy-Doornbos vindt het nieuwe college geldverspilling. ,,De ChristenUnie is ontevreden dat een kortstondige ruzie tussen twee coalitiepartijen niet heeft geleid tot het lijmen van de oude coalitie, maar tot geldverspilling. De aanstelling van vier nieuwe wethouders en het wegsturen van twee goed functionerende wethouders op wachtgeld is een kostbare vergissing, gemotiveerd door machtstreven.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie