Afbeelding
BDU

Presentatie van nieuw college na krokusvakantie

Voorpagina

Over de verdere financiële invulling van de afspraken die vorige week werden bekendgemaakt, wordt deze week verder onderhandeld onder leiding van formateur Jan van Bergen. Ook wordt nog gesproken over de portefeuilleverdeling. Van Bergen presenteerde vorige week zijn rapportage als informateur, maar blijft bij het formatieproces betrokken.

Zoektocht naar vier nieuwe wethouders AMERSFOORT - VVD, PvdA, D66 en GroenLinks hopen volgende week dinsdag een nieuw coalitieakkoord te kunnen presenteren. Na de krokusvakantie kan het nieuwe college van B en W dan worden geïnstalleerd. Naast de ‘oude’ wethouders Hans Buijtelaar (VVD) en Pim van den Berg (D66) komen er straks vier nieuwe wethouders in het nieuwe college. door John Spijkerman

De partijen gaan ervan uit dat ze er samen zullen uitkomen. ,,Maar het is nog geen gelopen race. Alles is nog mogelijk’’, waarschuwt PvdA-onderhandelaar Ramon Smits Alvarez. Samen met PvdA-fractievoorzitter Rob van Muilekom voert hij namens de PvdA de onderhandelingen.

Smits Alvarez wil niets zeggen over de wethouderskandidaten die de PvdA straks naar voren wil schuiven. Opvallend vaak wordt daarbij de naam van Van Muilekom genoemd. In het verleden heeft deze geen geheim gemaakt van zijn ambities om wethouder te worden. Nu doet Van Muilekom er zelf het zwijgen toe en bevestigt noch ontkent zijn kandidatuur. De namen van eventuele andere kandidaat PvdA-wethouders zijn niet bekend.

Bij de VVD lijkt raadslid Bert van der Werff over goede papieren te beschikken. Hij was in het verleden al twee keer wethouder en heeft een voorkeur voor de post Economische Zaken en Ruimtelijke ordening. Van der Werff die namens zijn partij als onderhandelaar optrad tijdens de informatiebesprekingen, heeft zich met het oog op zijn kandidatuur teruggetrokken als onderhandelaar tijdens de formatiebesprekingen.

GroenLinks fractievoorzitter Hiske Land vertelt dat acht personen zich bij GroenLinks hebben aangemeld voor de vacante wethouderspositie die ontstond na het opstappen van wethouder Sebastiaan van ‘t Erve. ,,Daar zit niemand uit de fractie bij. Het zijn mensen met ervaring als wethouder van buiten Amersfoort. We zoeken bewust iemand met royale ervaring als wethouder.’’ Deze week vinden de ‘sollicitatiegesprekken’ met die kandidaten plaats.

Aanvankelijk voelde GroenLinks er niet veel voor toe te treden tot een nieuw college, vertelt Land. Dat de partij toch mee wil doen, komt omdat andere partijen nadrukkelijk een beroep hebben gedaan op GroenLinks, als vierde partij van Amersfoort. ,,De anderen hebben ons overtuigd. Er zijn partijen nodig die verantwoordelijkheid moeten nemen om een bestuur op korte termijn mogelijk te maken.’’ Belangrijk voor de GroenLinks fractievoorzitter is dat het nieuwe coalitieakkoord in haar ogen ‘een behoorlijk ruk naar links’ is. Land zegt blij te zijn dat de VVD fouten heeft toegegeven die leidden tot de bestuurscrisis. ,,We moeten over het gedoe heen stappen. Er moet gewoon wat gebeuren.’’

,,Wij hebben aangegeven dat we het op een andere manier hadden moeten doen’’, erkent VVD-onderhandelaar kees Kraanen. ,,Er zijn harde woorden gesproeken vanuit GroenLinks. Alle wonden moeten in de loop van de tijd helen.’’ Hij vindt dat er nu vooral naar de toekomst moet worden gekeken. D66-fractievoorzitter Patrick Nederkoorn zegt dat de wijze waarop de VVD kritisch naar zichzelf heeft gekeken hem weer vertrouwen geeft in een verdere samenwerking met de liberalen.

CDA en ChristenUnie verdwijnen straks uit het college. Volgens PvdA-raadslid Smits Alvarez is er geen sprake van een afrekening met wethouder Gert Boeve. ,,De inhoud, de chemie en het gevoel hebben in de onderhandelingen de doorslag gegeven. We wilden niet naar de mond gepraat worden. Persoonlijk vind ik het vreselijk voor (ChristenUnie wethouder) Menno Tigelaar en Gert Boeve. Achter die personen zitten ook gezinnen en ambities. Het waren geen gemakkelijke beslissingen.’’

Een belangrijk item dat de nieuwe coalitie voortvarend wil oppakken is de uitbreiding van de zondagopenstelling en de zondagsopening van supermarkten, ,,Dat mist onze stad’’, vindt Smits Alvarez. ,,Het is niet meer van deze tijd dat de supermarkten op zondags dicht zijn. We zien daarin ruime kansen voor ons bedrijfsleven.’’

advertentie
advertentie