Hoogland is jongerenoverlast spuugzat

23 januari 2013 om 00:00 Voorpagina

Op meerdere plekken in Hoogland komen jongeren bijeen en veroorzaken daar geregeld overlast. ,,Op het pleintje bij De Neng bijvoorbeeld hangt vaak een groep van 10 tot 15 jongeren rond”, vertelt Bieshaar. ,,Zij praten zo hard met elkaar dat omwonenden thuis in hun woonkamer hen woordelijk kunnen horen. Dat is op zich al heel vervelend, maar daar blijft het niet bij. Er worden ook vernielingen gepleegd en wie er wat van durft te zeggen wordt geïntimideerd en kan een wraakactie verwachten.” Jongeren hangen ook geregeld rond bij de Martinuskerk. ,,Ze bedreigen en intimideren zelfs de bewoners van Leo’s oord, dat zijn nota bene ouderen.” Ook aan de andere kant van de Zevenhuizerstraat komt jongerenoverlast geregeld voor, vooral rond de Fluitekamp en op het Kraailandhof.

HOOGLAND - De jongerenoverlast in Hoogland is in volle hevigheid terug. Volgens de Vereniging Dorpsbelangen Hoogland zijn vandalisme, brandstichtingen, bedreigingen, intimidaties en drugshandel aan de orde van de dag. ,,De situatie is uiterst verontrustend”, zegt bestuurslid Ciska Bieshaar. De vereniging heeft een brandbrief naar het college van B. en W. gestuurd met de eis de jongerenoverlast stevig aan te pakken.

door André van der Velde

,,De maat is vol en dat is een understatement”, zegt Bieshaar. ,,Er zijn zelfs bewoners die mensen willen inschakelen om het plein ‘schoon te vegen’. Maar op de inzet van knokploegen zitten we niet te wachten. De situatie kan daardoor alleen maar escaleren. Geweld moet je overlaten aan de politie. Wel zijn die gevoelens een teken dat het water de Hooglanders echt aan de lippen staat.” De VDH heeft bij de gemeente gepleit voor het invoeren van een samenscholingsverbod en het vaker open stellen van de jongerenkelder in De Neng.

VVD-raadslid Koos Voogt pleit voor een hardere aanpak. ,,Dit zijn hardleerse jongeren. Ik vind het daarom tijd dat ze in de kraag worden gegrepen en worden voordragen voor bestraffing. En dat kan met de Overlastwet (ook wel Voetbalwet genoemd, red.). Dan kan een agent die jongeren ziet staan waar die niet mogen staan, meteen oppakken en wegvoeren. Dat is concreter dan een samenscholingsverbod, die aanpak is algemener.”

Voogt vindt dat de gemeente het overlastprobleem in Hoogland heeft onderschat. ,,Anderhalf jaar geleden deed de burgemeester stevige beloftes, maar daarvan is weinig terechtgekomen. Meer dan gesprekken met ouders, het uitdelen van waarschuwingen en extra surveillances was het niet. De overlast ging door, maar minder aan de oppervlakte.”

Burgemeester Lucas Bolsius erkent dat ondanks de intensieve aanpak in 2011, niet alle overlast was verdwenen en nu weer de kop opsteekt. ,,De vernielingen rond oud en nieuw bij De Neng en de bieb zijn ongeoorloofd. We brengen het hele palet aan gebeurtenissen met onder meer politie en jongerenwerk in beeld. De afgelopen periode heb ik van verschillende bewoners informatie gekregen, en ik ga binnenkort opnieuw bij individuele bewoners op bezoek. We zijn al met een aanpak hard bezig, en zullen daarnaast instrumenten als voetbalwet of een samenscholingsverbod indien nodig en mogelijk inzetten.”

Op de foto burgemeester Lucas Bolsius in september 2010 toen hij kort na zijn benoeming Hoogland bezocht en onder meer uitvoerig sprak met de Vereniging Dorpsbelangen Hoogland.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie