Afbeelding
BDU

‘Afpersing Eritreeërs’

15 augustus 2012 om 00:00 Voorpagina

AMERSFOORT - Burgemeester Lucas Bolsius heeft begin juni een brief ontvangen van een groep Eritreeërs uit Amersfoort over de verplichting van betalingen aan het dictatoriale regime. De Volkskrant meldde dinsdag dat het Eritrese consulaat in Den Haag al bijna 20 jaar Eritrese Nederlanders afperst. Het consulaat zou maandelijks 2 procent van hun inkomsten innen. Wie niet betaalt zou worden bedreigd en geïntimideerd.

Via een woordvoerder laat burgemeester Bolsius weten de verhalen zeer serieus te nemen. ,,Sinds hij de brief ontving is er uitgebreid contact en overleg geweest over de situatie, zowel met de mensen zelf, de politie als met de Rijksoverheid. Op Rijksniveau kunnen misstanden die zich binnen Nederland voordoen worden tegengegaan en als wij als gemeente kunnen bijdragen aan het voorkomen van misstanden, zullen wij in overleg met het Rijk ondersteuning bieden waar mogelijk.”

Op eind juni door de SP gestelde vragen naar aanleiding van signalen van onder meer Amnesty International Amersfoort, antwoordde het college in juli niet te hebben vastgesteld dat in Amersfoort sprake is van afpersingspraktijken of dat hier bijeenkomsten worden georganiseerd om Eritreeërs onder druk te zetten.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie