Afbeelding
BDU

Raad beslist over renovatie stadhuis

16 november 2011 om 00:00 Voorpagina

,,U mag straks ja of nee zeggen’’, verzekerde Van ‘t Erve de raadsleden. De PvdA had vorige week de discussie over de renovatie van het gemeentehuis op de politieke agenda geplaatst. ,,In tijden van bezuinigingen is dit niet te verkopen. Dit is een verkeerd signaal aan de stad’’, vond PvdA-raadslid Smits Alvarez.

Opknapbeurt kost bijna 25 miljoen euro AMERSFOORT - Het college moet plannen voor de renovatie van het stadhuis en de invoering van ‘het nieuwe werken’ voor ambtenaren financieel onderbouwen, vindt de gemeenteraad. Wethouder Van ‘t Erve beloofde dinsdagavond dat er over de renovatie geen ‘onomkeerbare beslissingen’ worden genomen en dat de raad het laatste woord heeft.

door John Spijkerman

Het huidige stadhuiscomplex is verouderd en moet worden gerenoveerd. Het college is al bezig met het opstellen van een programma van eisen en denkt voor de renovatie een kleine 25 miljoen euro nodig te hebben. Ambtenaren zijn nu gehuisvest in verschillende gebouwen. De bedoeling is de hele gemeentelijke organisatie onder te brengen in het Stadhuisplein en dat gebouw opnieuw in te richten volgens een flexibel werkplekconcept. De renovatie van het stadhuis wordt daarmee gekoppeld aan de invoering van zogenaamde ‘nieuwe werken’. Kernwoorden daarbij zijn digitale werkprocessen, minder managers en minder werkplekken.

Het college vindt dat de gemeenteraad de renovatie van het stadhuis eigenlijk al had goedgekeurd, omdat de raad al in mei 2011 had ingestemd met de nota bezuinigingen 2012-2015. Daarin is de invoering van ‘het nieuwe werken’ opgenomen als bezuinigingsmaatregel. Jaarlijks zou daardoor 1 miljoen euro kunnen worden bezuinigd op de gemeentelijke organisatie.

Voor de gemeenteraad gaat het allemaal net iets te snel. De raad wil meer controle over het hele proces en wil dat risico’s in beeld worden gebracht. ,,Ik zou wel een een afweging willen zien met verschillende opties’’, zegt VVD-raadslid Van Wijngaarden. Uiterlijk in het eerste kwartaal van 2012 moet er een voorstel liggen. Ook wil de raad dat er een businesscase wordt opgesteld.

Wethouder Van ‘t Erve wil de raad een goed beeld geven van wat de renovatie kost, maar ook oplevert. De wethouder begrijpt dat de raad grip op het proces wil krijgen. Hij blijft ervan overtuigd dat renovatie van het stadhuis en invoering van ‘het nieuwe werken’ uiteindelijk veel efficiënter is en zorgt voor een maximale energiebesparing.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie