‘Bezuinigingen gaan gewoon door’

25 mei 2011 om 00:00 Voorpagina

Het college wil de komende jaren structureel 20 miljoen euro per jaar bezuinigen. Met name welzijn en cultuur worden hard aangepakt. Zo zouden de wijkcentra moeten sluiten, gaan twee bibliotheken dicht en zullen vrijwilligersbemiddelaars als Ravelijn en Matchpoint fors dienen te bezuinigen.

AMERSFOORT - Meer dan 150 moties en amendementen zijn dinsdagavond tijdens de Algemene Beschouwingen ingediend bij het college van b. en w. De door het college voorgestelde bezuinigingen lijken het echter voor het overgrote deel gewoon te halen.

door André van der Velde

Een motie van D66 dat de steun heeft van een ruime raadsmeerderheid, behelst het terugschroeven van de door het college voorgestelde bezuiniging op Stadsring 51. Het college wil 217.000 euro bezuinigen op de schuldhulpverlening, de raad wil dat bedrag echter 150.000 euro lager zien. Bovendien wil de raad de garantie hebben dat niet wordt gekort op het budget voor preventie.

Een voorstel van het CDA om de huidige WMO-reserve te verbreden tot één sociaal vangnet, kan ook rekenen op een raadsmeerderheid. De SP hekelt dat voorstel overigens omdat volgens die partij niet alle mensen die recht hebben op WMO-gelden de weg ook naar het WMO-loket weten te vinden.

Als het aan GroenLinks, PvdA, CDA, CDA en BPA ligt, wordt de schaapskudde in Amersfoort niet opgeheven. Bezuinigingen op groenoinderhoud kunnen volgens deze partijen worden bereikt door de kudde juist meer in te zetten of uit te breiden.

Ook blijft de jaarlijkse Veteranendag op de Bernardkazerne als het aan de raad ligt, behouden.

Het college buigt zich donderdag over de voorstellen en aanvulleningen en zal vrijdag met een reactie komen. Volgende week dinsdag zal de gemeenteraad over de moties en amendementen besluiten..

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie