Icarus van Southpaw.
Icarus van Southpaw. Steve Eggleton

Speciale aandacht Groot Brittannië en Ierland op tiende Spoffin

1 juli 2019 om 06:43 Uit-cultuur/nieuws

[AMERSFOORT[ Het internationale straattheaterfestival Spoffin, dat op 23, 24 en 25 augustus de binnenstad van Amersfoort overneemt, heeft het programma van 2019 bekendgemaakt. Met een jubileum en 28 groepen uit binnen- en buitenland, moet het een bijzondere tiende editie gaan worden.

Tijdens dit tweede lustrum van Spoffin is er speciale aandacht voor buiten- en locatietheater uit Groot Brittannië en Ierland. Het buitentheater in Groot-Brittannië maakt momenteel een periode van ongekende bloei door. Nog nooit zijn er zo veel nieuwe producties geïnitieerd als de afgelopen jaren. Ierland maakt op bescheiden schaal een soortgelijke ontwikkeling door, mede onder invloed van de circusdiscipline die onlosmakelijk is verbonden met het buitentheater.

Spoffin 2019 wordt geopend door de spectaculaire voorstelling The Spurting Man van Avanti Display. De voorstelling is een eerbetoon aan het voormalige Festival Etcetera, waar Avanti Display in 1999 speelde. Sinds het ontwikkelen van de show in 1995 heeft Avanti 'The Spurting Man' op vier continenten en in negentien verschillende landen gepresenteerd.

Een speciale vermelding verdient de samenwerking tussen de Schotse dansgroep Oceanallover en de Nederlandse Misiconi Dance Company. Zij werken samen aan 'Egg', een speciale productie voor Spoffin, waarin professionele dansers met en zonder beperking meedoen.

Andere bijzondere voorstellingen dit jaar zijn onder meer van de gezelschappen Compagnie Mobilette (NL), El Goma (DE), Garth Williams (GB), Maleta Company (IE), Mimbre (GB), Southpaw (UK), Strong Lady (GB) en het project Cie Théâtre du Voyage Intérieur (FR), waaraan dertig Amersfoortse vrouwen deelnemen.

Ook de professionals komen dit jaar aan bod. Ieder jaar worden zo'n vijfitg programmeurs van andere festivals uit heel Europa uitgenodigd. Behalve het festivalprogramma zijn er voor hen speciale activiteiten, zoals een debat over een actueel onderwerp en pitches waarin artiesten hun nieuwe ideeën voor 2020 presenteren. Maar Spoffin 2019 brengt nog veel meer mooi en bijzonder straat- en locatietheater naar Amersfoort. Het complete programma is nu te vinden op de website van Spoffin.

Bijna alle voorstellingen tijdens Spoffin zijn vrij toegankelijk. Voor deze voorstellingen betalen toeschouwers achteraf wat ze het waard vonden. Alleen voor de voorstellingen van Matrose en Mirthe Dokter is een kaartje nodig via de website.

Bart Belterman
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie