RC Eemland plaatst zich voor finale

5 april 2014 om 00:00 Sport

AMERSFOORT - Door de 19-28 winstpartij tegen RC Waterland in en uit Purmerend, plaatste rugby Ereklasser RC Eemland zich voor de Nationale Plate finale in het Nationale rugbycentrum in Amsterdam (22 maart). Deze finale staat in het teken van de 'best of the rest' strijd in Nederland.

In Purmerend zette thuisploeg RC Waterland bij aanvang van de wedstrijd al direct vol het gas er op. De ploeg die niet meer voor degradatie in aanmerking komt, speelde frank en vrij met de gedachte Eemland van een finaleplaats af te houden. Dat betekende al na zeven minuten de eerste try voor de thuisploeg, wat inclusief de benutte conversie een 7-0 achterstand betekende voor Amersfoort.

Alhoewel Eemland kicker Jost de Graaff van grote afstand wist te verkorten tot 7-3, bleef het tobben voor Eemland dat meer en meer achter de feiten aan ging lopen. Nadat in de 27ste minuut Eemlander Sin Bin voor tien minuten aan de kant moest, slaagde Waterland er in om de voorsprong te vergroten tot 14-3. Dat betekende tevens de ruststand na een eerste helft waarin Eemland zich op alle fronten liet aftroeven.

Een stevig gesprek in de rust en omzettingen in de lijn, betekende bij aanvang van de tweede helft meer druk voor Eemland wat resulteerde in een tweetal penalty kicks voor Amersfoort die door de Graaff op kundige wijze werden verzilverd (14-9). Nadat na een tiental minuten speeltijd een speler van Waterland het veld moest verlaten, sloeg RC Eemland genadeloos toe en wist Raymond Teza te scoren onder de palen. Inclusief de benutte conversie betekende dat de 14-16 voorsprong voor Amersfoort. Met nog een kwartier op de teller kwam de Eemland machine pas goed op gang en wist door scores van de Graaff en Donny Buisman (eigen jeugdopleiding) een eindstand te bereiken

van 19-28. Komende zaterdag de laatste competitiewedstrijd (thuis) tegen de nummer twee Oemoemenoe.