Vier voetbalclubs willen hogerop

9 maart 2011 om 00:00 Sport

Tot de negen clubs die geen interesse toonden, behoren Hoogland en Hooglanderveen. Twee van oudsher dorpsverenigingen met een zodanig ledenaantal dat dat geen belemmering mocht vormen voor de kandidaatstelling. Met de vier wel aangemelde clubs kunnen Hoogland en Hooglanderveen zich tot de grootste verenigingen in de gemeente Amersfoort rekenen.

VVZA, CJVV, AFC Quick en ASC Nieuwland hebben interesse AMERSFOORT - Vier lokale voetbalclubs zijn in beeld om te proberen het voetbal in Amersfoort op een veel hoger amateurniveau te brengen. Op de door de Vereniging Amersfoortse Bedrijven uitgeschreven pitch hadden VVZA, CJVV, Quick en Nieuwland zich gemeld voor de eerder gestelde deadline van 1 maart. De overige negen lokale verenigingen zagen geen brood in de plannen van de VAB het voetbal in de Keistad een flinke impuls te geven. door Balt Gmelig

Hoogland

Vooral Hoogland, met zo’n 1500 leden de grootste lokale club en op dit moment koploper in de tweede klasse B, was een belangrijke kanshebber om de ambitie van de VAB om binnen een termijn van vijf à tien jaar een Amersfoortse elftal op het hoogste amateurniveau te krijgen, gestalte te geven. Dat is sinds dit seizoen de Topklasse waarin regionale clubs als IJsselmeervogels, Spakenburg en Sparta Nijkerk uitkomen.

Hoogland is zeker ambitieus en wil ook zeker hoger spelen. Maar wel graag op eigen kracht en niet zoals de VAB het graag ziet, via een goed doordacht plan. De club van voorzitter Peter Vreekamp meldde zich daarom niet aan. Lous Houpt, secretaris van Hoogland, wil het toch verrassende besluit van de Langenoord bewoners wel toelichten. ,,Deze pitch is voor ons niet interessant, aangezien wij graag ons eigen plan door willen voeren en ons eigen karakter willen behouden. We kunnen natuurlijk altijd steun en hulp gebruiken, zeker van een profclub als FC Utrecht. Zij zijn een stap verder in de voetballerij. Technisch, tactisch en bestuurlijk, Van hun adviezen maken we graag gebruik, onder andere via gasttrainingen, het opleiden van jeugdspelers en jeugdkader, enzovoorts. Natuurlijk is het doel van iedere vereniging zo hoog mogelijk te voetballen en dat wil Hoogland ook, maar wij willen wel onze identiteit bewaren en voetballen met een voor de supporters herkenbaar elftal.”

Volgens Houpt staan de leden van Hoogland achter het besluit van het bestuur om zich niet voor de pitch aan te melden. ,,Onze achterban wil graag het eigen karakter van de club behouden en geen inmenging van buitenaf.”

Bepaald optimistisch over de kansen op een succesvol project zijn de beleidmakers bij Hoogland ook niet. Houpt: ,,Wij willen niet negatief zijn, maar wij hebben onze vraagtekens. Maar als een vereniging er in gelooft, dan denken wij zeker dat het plan kan slagen en is het een positieve ontwikkeling om het voetbal in Amersfoort op een hoger niveau te brengen.”

Met het zetten van de eerste serieuze stappen op weg naar de pas vorig jaar ingevoerde Topklasse moet volgens Houpt niet te lang worden gewacht. ,,Als men er voor gaat, moet dat snel gebeuren, anders mist het zijn uitwerking. De betrokken clubs moeten dat zelf invullen. Daar gaan wij niet over. Maar ik zou als club gelijk beginnen. De plannen liggen klaar.”

Of Amersfoort binnen haar stadsgrenzen ooit een club krijgt die op het hoogste niveau in het land gaat uitkomen, is nog een groot vraagteken. Houpt: ,,Niemand kan koffiedik kijken. De voetbalclub Hoogland hoopt van wel en het mogen ook twee of meer verenigingen zijn. Wij wensen de deelnemende clubs veel succes en misschien zitten er wel facetten in de pinch waar Hoogland wat van kan leren. Wij houden het nauwlettend in de gaten en ook al hebben wij ons niet opgegeven, we hopen toch gebruik te kunnen maken van de ervaringen van de clubs die wel meedoen.”

Hooglanderveen

Voor de bestuurders van Hooglanderveen was ook geen aanleiding om zich voor de pitch aan te melden. ,,Het is te ambitieus voor een club als Hooglanderveen en strookt niet met onze plannen”, laat secretaris Marco Burm weten. ,,Wij zien voor onze club te weinig voordelen. Hooglanderveen is nog vol in opbouw en daar past het plan van de VAB niet in.”

KVVA

Zoals kon worden verwacht, tonen alle kleine clubs in Amersfoort geen interesse voor de plannen van de VAB. ,,Daar zijn wij gewoon veel te klein voor, “ is ook het duidelijke antwoord van Ruud van Blarcum, voorzitter van KVVA. ,,Dat heb ik vanaf het begin af aan al verkondigd. Wij voelen ons er ook niet echt bij betrokken. We hebben al moeite om onze kop boven water te houden. Dat is veel belangrijker voor ons.”

APWC

Henk Smeele, voorzitter van APWC, was met zijn bestuur niet in voor een nieuw avontuur. ,,Wij doen ook niet mee. Het plan is meer geschikt voor grotere clubs met veel meer leden en jeugdteams dan wij hebben. Wij beschikken maar over zeven jeugdelftallen.”

De Posthoorn

Bij De Posthoorn waren ook geen voorstanders te vinden, vertelt Pascal ten Hoven. ,,De pitch leeft helemaal niet binnen onze vereniging en wij als bestuur hebben ook geen enkele interesse. Wij zijn een te kleine vereniging en hebben absoluut niet de ambitie om bij de topamateurs te horen. Wij hopen wel dat er ooit een vereniging op het hoogste niveau zal spelen”, aldus het bestuurslid PR.

Amsvorde

‘Nee’ was ook het antwoord van Amsvorde op de vraag van de VAB. ,,Wij denken met onze structuur hooguit een tweede- of derdeklasser te kunnen worden”, zegt Kees Dijkhuizen, secretaris van de club in Amersfoort Zuid. ,,We steunen zeker de clubs die het wel gaan doen. En wij hopen ook dat het plan slaagt. Het zou leuk zijn voor Amersfoort.”

,,De clubs die er aan meedoen, zullen de plannen wel kenbaar moeten maken”, vervolgt Dijkhuizen. ,,Wij hopen dat de stad ooit een club op het hoogste niveau krijgt maar dan moet er wel veel gebeuren.”

Cobu Boys

Jan Willem Fransz, de nieuwe voorzitter van Cobu Boys, heeft ook geen goed nieuws voor de VAB. ,,Wij hebben ons niet aangemeld. Dit in verband met andere prioriteiten binnen onze vereniging. Wij steunen de deelnemende clubs wel. Of het project slaagt, hangt natuurlijk af van veel factoren. Dat er in Amersfoort weer betaald voetbal moet komen, zou zeker leuk zijn.”

VOP

Hoewel VOP al enige jaren flink groeit in Vathorst, was dat voor de zaterdagclub geen reden om tot de kandidaten voor de uitvoering van het VAB plan te behoren. ,,VOP is daarvoor te klein, “ vertelt voorzitter Marcel Faas. ,,Wij hebben geen mogelijkheden voor zulke grootse plannen. Wij hopen dat het plan lukt voor de club die de pitch krijgt toegewezen. Dat zou mooi zijn voor Amersfoort. Wij wensen de gekozen club enorm veel succes.”

HVC

Van HVC, de vroegere semi-profclub, lag een positief antwoord ook niet in de lijn der verwachtingen. De Zielhorst-bewoners meldden zich niet aan voor de pitch. Voorzitter Dirk Struijk: ,,We denken dat wij organisatorisch er nog niet klaar voor zijn. Er moet nog genoeg versterkt worden binnen onze vereniging. Andere clubs hebben een betere basis om hierop door te bouwen dan wij.”

De preses twijfelt om als HVC de wel deelnemende clubs te steunen. ,,Ik ben er een beetje bang voor dat de goede samenwerking die we de afgelopen twee jaren hebben opgebouwd mede door het voorzittersoverleg, zal verminderen. Clubs kunnen elkaar meer gaan aftroeven en spelers zullen nu misschien nog meer gaan lopen. Vooral kleine verenigingen kunnen hierdoor flink in de problemen komen, omdat er in de talentenvijver op nog jongere leeftijd ‘gescout’ zal worden. Door het vertrek van die enkele leuke talenten verdwijnt er voetbalkwaliteit bij de kleine verenigingen waardoor het voor de jeugd nog minder aantrekkelijk wordt bij die kleinere clubs te voetballen.”

Ook heeft Struijk zijn twijfels over het slagen van het plan. ,,De ideeën vind ik tot nu toe te vaag. Eigenlijk zijn er geen echt harde toezeggingen. De begeleiding komt dan wel van FC Utrecht, maar in hoeverre en in welke mate? Wat is de achterliggende gedachte, een super makkelijke scouting? Omdat alle talenten bij een enkele vereniging spelen? Daarnaast heeft de VAB alleen een netwerk waaruit sponsoren benaderd kunnen worden. Een gegarandeerde financiële injectie is er niet. Daarnaast valt en staat het plan met de bereidwilligheid van de gemeente. En zolang daar alleen mensen aan de touwtjes trekken die meer op hebben met cultuur dan met sport, laat staan voetbal, zal het moeilijk zijn om de benodigde randvoorwaarden te optimaliseren.”

Struijk gelooft ook niet dat Amersfoort in de toekomst een club krijgt die op het hoogste vaderlandse niveau zal acteren. ,,Er zijn wel enkele verenigingen die op de goede weg zijn, zoals Hoogland en Nieuwland. Financiën zijn daarbij wel heel belangrijk. Hoe principieel ben je dan in de beslissingen die je neemt. Wil je structureel mee blijven doen dan is de geleidelijke weg een goede, aangezien je dan vanuit een opbouwende organisatie bezig bent, in plaats van een heel vreemdelingenlegioen te kopen. ,, De gemeente blijft echter een struikelblok, “ vervolgt de telg uit de bekende Amersfoortse voetbalfamilie. ,,De gemeente is er trots op dat we procentueel de meeste sporters hebben van het land. Maar daar staat een zeer lage investering tegenover. We geven in de gemeente het minste geld uit per sportende Amersfoorter. Dat de gemeente geen prioriteit geeft aan de sport, is dus duidelijk.”

Kandidaten

De vier lokale clubs die wel aan een nieuw avontuur willen beginnen, zijn VVZA, Nieuwland, CJVV en Quick. Twee verenigingen hebben daarvoor hun krachten gebundeld.

,,Wij hebben besloten om voor het project met Nieuwland samen te werken”, vertelt Nico van der Weide, voorzitter van VVZA. ,,We hebben een voorstel ingediend dat er volgens mij goed uitziet.”

Voortgang

Over de verdere gang van zaken kan Wim Pot, vice-voorzitter van de VAB, nog niets mededelen. ,,Ik ben net terug van vakantie en weet alleen dat CJVV zich voor de pitch heeft aangemeld. Binnenkort gaan we met het bestuur om de tafel om de voortgang te bespreken.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie