Jos Smink op weg naar ‘Dakar’

29 december 2010 om 00:00 Sport

Jos Smink straalt rust en vastberadenheid uit als we praten over het rally avontuur dat deze Hooglander de eerste twee weken van het nieuwe jaar te wachten staat. Vol passie en trots vertelt hij over zijn team, de uitdaging en de voorbereiding op dit immense avontuur dat hem voert over de zandvlakten en door de bergachtige gebieden van Argentinië en Chili, waar tropische temperaturen veel van mens en machine vergen. Op de vraag hoe Jos Smink tot deze passie is gekomen antwoordt hij: ,,Van jongs af aan was ik al besmet met het virus ‘gemotoriseerde sporten’ wat naarmate ik ouder werd steeds heftiger werd. In 1985 stond ik, samen met mijn vrouw, al als toeschouwer aan de start van de toenmalige Parijs - Dakar rally en raakte direct al gefascineerd van deze wereld waarin kracht, souplesse, teamgeest en doorzettingsvermogen een belangrijke rol spelen.” In 2005 bouwde Jos Smink een zandwagen om tot assistentietruck (mobiele werkplaats) en begeleidde in dat jaar het team Arjan Brouwer en Peter Stijkel op hun missie Barcelona - Dakar. In 2006 werd hij door het Yamaha Holland Team gevraagd om assistentie te verlenen. Smink: ,,Ik ben toen niet zelf alle jaren meegeweest, maar regelde wel de mensen en de auto’s om het team te completeren.” Na een viertal jaren assistentie te hebben verleend, werd het voor Jos Smink tijd om zelf het heft in handen te nemen en een eigen team te formeren teneinde in 2011 als deelnemer aan de start te verschijnen. Smink: ,,Mijn echtgenote Angeline heeft daarbij de doorslag gegeven. Haar toestemming voor deelname aan de Dakar rally was voor mij belangrijk en de absoluut beslissende factor.”

AMERSFOORT - De 48-jarige ras-Hooglander Jos Smink staat op zaterdag 1 januari 2011 in de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires aan de start van de 9618 km lange Dakar Rally. Als chauffeur vormt hij samen met teamgenoten Peter Stijkel (navigator) en zwager Peter Nieuwenburg (mecanicien) de bemanning van de Elephant 3, de 950 PK’s tellende Ginaf truck van het Rally Team Smink. door Huub van Aerssen

Het Rally Team Smink

Het Rally team Smink bestaat naast Jos Smink (chauffeur van de Ginaf truck) uit Harderwijker Peter Stijkel en zwager (al vanuit de jeugdjaren goede vriend) Peter Nieuwenburg, eveneens een ras Hooglander. Stijkel, voormalig Dakar finalist, heeft net als de overige bemanningsleden een ruime ervaring op het gebied van dit rally evenement en zal als navigator Jos Smink ten dienste staan. Nieuwenburg heeft eveneens de nodige ervaring vanuit de afgelopen jaren opgebouwd en completeert het team als mecanicien.

Het assistentieteam dat onder andere is belast met het dagelijks opzetten van het basiskamp en de opvang en begeleiding van het deelnemende team na terugkeer van de dagetappe bestaat uit chauffeur (broer van Jos) Hennie Smink en een tweetal monteurs van Ginaf Ederveen, die ook de navigator voor deze begeleidingstruck leveren.

De Elephant 3

De Ginaf Rally Truck, door Jos zijn echtgenote Angelina omgedoopt tot Elephant 3 en voor deze gelegenheid gespoten in de oude kleur van het bedrijf Smink (rood/geel), kent een bijzondere geschiedenis. Jos Smink: ,,In eerste instantie bestond de gedachte om een nieuwe Ginaf truck om te bouwen tot Rally exemplaar. Maar dat bleef slechts bij een gedachte, want we hebben uiteindelijk de Ginaf waarin Jan Lammers afgelopen jaar crashte tijdens de Dakar Rally opgekocht, helemaal gestript en tot aan het laatste moertje en schroefje in mijn bedrijf volledig opgebouwd. Het is overigens een 4x4 Ginaf met een katapult motor (komt eigenlijk alleen maar voor in graafmachines) van 950 pk en een truck waarbij alle wielen onafhankelijk zijn geveerd.” Een tank op wielen!

Verwachtingen

Daar het voor Jos Smink en zijn teamgenoten de eerste keer is dat er als deelnemer zal worden gestart, zal er zeker niet voor het klassement worden gereden. Smink: ,, Alles is er dit jaar op gericht om de rally uit te rijden en zonder al teveel problemen in Buenos Aires terug te keren. We hebben een ervaren team waarop ik ten volste kan vertrouwen ook onder moeilijke omstandigheden. Maar de concurrentie (ook van Nederlandse zijde) is moordend en de route zwaar en vol hindernissen. Centraal staat derhalve dan ook de veiligheid van het team. De komende jaren zullen we langzaam toewerken naar een klassementsplaats. Maar wie weet kunnen we nog voor een verrassing gaan zorgen.”

Slotakkoord

De Dakar Rally 2011, een evenement waarin naast 68 trucks ook 146 wagens, 180 motoren en 33 quads de elementen zand en onherbergzaam gebied zullen moeten trotseren. Een rally waarin 5500 km tegen de tijd zal moeten worden gereden. Een rally waarin alles van man en voertuig zal worden gevraagd.

Jos Smink en zijn team kunnen dagelijks worden gevolgd via zijn eigen website www.rallyteamsmink.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie