RC Eemland goed op dreef

3 november 2010 om 00:00 Sport

Beide ploegen speelden afgelopen jaar nog in de eerste klasse en waren in die periode zeer gewaagd aan elkaar. Het leek dus, als afsluiting van de eerste seizoenshelft in de ereklasse, op voorhand een spannende wedstrijd te gaan worden. Temeer daar beide teams een zeer verdienstelijk kenden in de hoogste rugbyklasse. De Amersfoorters beginnen de laatste weken steeds beter op elkaar ingespeeld te raken en wilden het in groten getale aanwezige thuispubliek zeker niet teleurstellen. Gedreven begon de thuisploeg aan de wedstrijd en zette de bezoekers vanaf de kick off direct onder druk. Op alle fronten waren de keistedelingen daarbij de bovenliggende ploeg. Die druk resulteerde binnen drie minuten in de openingstry (0-7). Na die meer dan goede start bleef RC Eemland de Utrechtenaren dusdanig onder druk zetten, dat die geen idee hadden wat met de bal te doen als die in hun bezit was. Na sterk verdedigen leverde dit al snel de volgende try op (12-0). Utrecht dat zich zeker niet naar de slachtbank wilde laten leiden, rechtte vervolgens de ruggen en probeerde middels hun voorwaartsen de wedstrijd een andere wending te geven. Maar dit leverde vooralsnog niet meer op dan een penaltykick (12-3), een actie die vrijwel direct door Eemland werd beantwoord met eveneens een goed uitgevoerde penaltykick (14-3).

Fraaie zege Amersfoortse rugbyers AMERSFOORT - Rugby Ereklasser RC Eemland behaalde afgelopen zaterdag een fraaie en op alle fronten verdiende 36-8 overwinning op de Utrechtse RC. In eigen huis genoten de vele toeschouwers van een wedstrijd die bol stond van actie en en goed uitgespeelde aanvallen, waarbij RC Eemland liet zien dat het absoluut thuishoort op het hoogste rugbyniveau.

Gameplan

Het gameplan van RC Eemland was er op gebaseerd dat de grote voorwaartsen van Utrecht de nodige meters moesten afleggen over de gehele breedte van het veld. Die tactische maatregel lukte bijzonder goed, waardoor de voorwaartsen van de gasten snel vermoeid raakten. Echter niet nadat ze de druk flink wisten op te voeren op de thuisploeg en bij tijd en wijle gevaarlijk dicht in de buurt van de Amersfoortse tryline opdoken. De verdediging van RC Eemland stond echter als een huis en gaf nauwelijks enige krimp. Na het absorberen van de Utrechtse aanvallen nam Eemland de regie weer resoluut in handen en plaatste aanval na aanval op de Utrechtse verdediging. Vooral de jongelingen Jost de Graaf en Kjell Bulens waren daarbij een ware plaag. Slordigheid in de afwerking zorgde er voor dat het overwicht niet werd omgezet in punten en er werd gerust met een 15-3 voorsprong. Ook in de tweede helft een vol op de aanval spelend RC Eemland dat de gasten direct in de verdediging duwde. De remmen gingen los en de aanvallende spelpatronen kwamen bij de Amersfoorters steeds beter tot hun recht. Na een schitterende aanval scoorde Eemland de vierde try onder de palen, een try die over nagenoeg alle schijven tot stand kwam (29-3). De thuisploeg bleef vervolgens de druk er op houden en 5 minuten voor tijd de stand te brengen op 36-3. Het slotakkoord van de wedstrijd was vervolgens voor Utrecht dat na een goed uitgespeelde aanval de eindstand bepaalde op 36-8. RC Eemland behaalde daarmee vijf wedstrijdpunten en een 6e plaats op de ranglijst.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie