Eerste winst in Ereklasse voor rugbyers van RC Eemland

15 september 2010 om 00:00 Sport

AMERSFOORT - Na eerder verlies tegen DIOK uit Leiden was er afgelopen zaterdag in de uitwedstrijd tegen de Castricum, de nummer vier van het vorig seizoen, wel winst voor de Amersfoortse rugbyers. Met 5-13 waren de eerste punten voor RC Eemland een feit. Castricum, een jong team dat al sinds jaar en dag actief is in de ereklasse, bleek een lastige tegenstander op eigen terrein. Versterkt met een tweetal nieuwe spelers trad RC Eemland vol vuur en passie tegen Castricum. De wedstrijd speelde zich weliswaar voornamelijk af op de helft van de thuisploeg, maar echt gaten in de defensie van de Duinranders wist Eemland niet te creëren. De defensie van beide ploegen stond als een huis en gaf eenvoudigweg niets weg. Daar bij Amersfoort de spelpatronen nog dienen te worden ingeslepen, kwam het aanvallende spel van Eemland niet altijd goed tot zijn recht. Toch zorgde de druk van de keistedelingen ervoor dat Castricum veel fouten maakte, waardoor Eemland middels een goed geplaatste kick kon scoren onder de palen waarbij ook de conversie werd benut door het grote Amersfoortse talent Jos van de Graaf (overgekomen van eigen jeugd). Een benutte kick kort voor rust leverde een 0-10 ruststand op. In de tweede helft probeerde de ploeg uit Castricum het spel te verleggen naar de speelhelft van de Amersfoorters. Maar die wisten met een solide verdediging veelal het dreigende gevaar af te wenden. Pas diep in de tweede helft wist de thuisploeg een gaatje te vinden, waarbij in de uiterste hoek van het veld een try werd gedrukt en de achterstand werd teruggebracht naar 5-10. De Duinranders kwamen vervolgens niet meer in hun spel, waardoor het slotakkoord van de wedstrijd geheel in handen was van Amersfoort. Middels een benutte penalty bepaalde RC Eemland de eindstand op 5-13 en wist daarmee de eerste overwinning in de ereklasse te bewerkstelligen. Voor komende zaterdag wordt in eigen huis aangetreden tegen The Dukes uit den Bosch.