Menno Majolée was tijdens de oefenwedstrijd drie keer trefzeker. Hij is dan ook een van de spelers die vrijdag tegen FC Utrecht speelt.
Menno Majolée was tijdens de oefenwedstrijd drie keer trefzeker. Hij is dan ook een van de spelers die vrijdag tegen FC Utrecht speelt. Foto Rinus van Denderen

Amersfoortse selectie klaar voor FC Utrecht

26 juni 2019 om 08:18 Sport

AMERSFOORT Een profclub in Amersfoort; veel voetballiefhebbers fantaseren erover. Het is nu niet de realiteit en daarom is de Amersfoortse selectie in het leven geroepen. Het team bestaat uit voetballers die woonachtig zijn in Amersfoort. Vrijdag spelen zij tegen FC Utrecht, waar John van den Brom debuteert.

Jeroen van der Veer

Ze komen overal vandaan, maar hebben één ding gemeen: de liefde voor hun woonplaats Amersfoort. De Amersfoortse selectie is een mengelmoes van voetballers die in diverse steden actief zijn. Olivier Pilon (DVS'33) speelt bijvoorbeeld in Ermelo, Jeffrey Snijders heeft een vaste basisplek bij VVOG uit Harderwijk, Mohammed Al Haydar houdt alles potdicht bij Sparta Nijkerk en Roy Bakkenes is het mannetje bij het Veenendaalse DOVO. Stuk voor stuk kwaliteitsspelers, die op uitnodiging van de organisatie onderdeel uitmaken van de Amersfoortse selectie.

Spelen tegen een profclub: dat is niet voor veel inwoners van Amersfoort weggelegd. Vrijwel alle voetballers die geselecteerd zijn voor de selectie, spelen eerste klasse of hoger, maar vrijdag wordt andere koek. Toch had alles heel anders kunnen lopen, fantaseert Mohammed Al Haydar. ,,Mensen moeten vrijdagavond komen kijken om een lekker potje voetbal te zien, waar je ook nog eens de beste spelers van Amersfoort kan bewonderen. Daarnaast is het goed om dan ook even stil te staan bij de gedachte dat hier een top-amateurclub mogelijk had kunnen zijn met de juiste middelen."

GAT TE GROOT De verdediger van Sparta Nijkerk, die ook actief was voor APWC en Hoogland, juicht het initiatief voor de Amersfoortse selectie toe. Iets wat ook Hoogland-spits Henk Baum doet. ,,Ik denk dat het goed is dat wij aantonen dat er veel goede Amersfoortse voetballers zijn. Wat zou er mogelijk zijn als dat allemaal in één team zou spelen", vraagt de ex-prof zich hardop af. ,,Momenteel is het niveau in Amersfoort veel te laag. Gelukkig is Nieuwland gepromoveerd en is dat het hoogste niveau, maar alsnog veel te laag voor zo'n grote stad. Natuurlijk hebben wij met Hoogland een bijzondere prestatie geleverd door naar de derde divisie landelijk te gaan, alleen weet ik niet of dit nou wel of niet als Amersfoort wordt gezien, haha."

Welke voetballer je uit Amersfoort ook spreekt, allemaal zijn ze het er over eens: het zou fantastisch zijn als de stad een club had die op hoog amateurniveau actief is. ,,Het gat met Hoogland is te groot", aldus APWC-speler Memeth Kaya. ,,Nu spelen zij derde divisie en niemand die hoofdklasse of eerste klasse speelt."

HOOG NIVEAU Het blijft voorlopig bij fantaseren, dat beseft iedereen. Daarom genieten de voetballers ook zo van de Amersfoortse selectie. ,,Ik vind het echt een eer", aldus Olivier Pilon, die inmiddels een gevestigde naam is het amateurwereldje. Zo scoorde hij veel doelpunten voor GVVV, Spakenburg en nu DVS'33. ,,Je kent al die jongens van naam, want het voetbalwereldje is klein. Daarnaast zijn het ook simpelweg bekenden met wie je ooit hebt samengespeeld of tegen wie je moest strijden. Gezellig om dan zo'n selectie te hebben en leuk om het op te nemen tegen een profclub."

,,Het is toch je eigen stad waar je voor speelt", zegt VVOG-verdediger Jeffrey Snijders. ,,Je speelt dan wel tegen FC Utrecht, maar ik word daar niet warm of koud van. Een voorspelling? Het zal een lastige avond worden, omdat zij toch jongens hebben die elke dag trainen en gewend zijn om zo'n hoog niveau te spelen..."

VOORSPELLING Menno Majolée, die in de oefenwedstrijd drie keer trefzeker was, kijkt net als alle anderen uit naar het duel. De speler van Roda'46 uit Leusden: ,,Ik vind het een compliment om uitgekozen te worden voor de selectie. Dit zijn leuke wedstrijden om te spelen. Ik denk dat de samenstelling van onze selectie een hoog niveau heeft en wij kunnen het hen echt lastig maken."

Bij profclub FC Utrecht staat John van den Brom langs de lijn. De coach kwam over van AZ en is ook inwoner van Amersfoort. Voor Henk Baum wordt het een speciale ontmoeting. ,,Hij heeft mij laten debuteren in het betaalde voetbal. Ik denk dat voor ons een kleine nederlaag haalbaar is en dan heb ik het over maximaal twee doelpunten verschil."
Mohammed Al Haydar is positiever gestemd: ,,3-2 winst voor ons", is hij duidelijk.

LEUKE AVOND De selectie speelt vrijdagavond 19.00 uur op het veld van Amsvorde de wedstrijd tegen de profclub en voor Peter Visee wordt dat ook weer genieten. Hij is coach van de Amersfoorters. ,,Ik heb het gevoel dat het leeft bij de voetballers, maar ook bij de liefhebbers. Een topamateurclub in Amersfoort? Het kan hier zo mooi zijn. Waarom niet, Hoogland is op de goede weg en geeft het voorbeeld. Het is echt mogelijk, als ook het bedrijfsleven opstaat. Deze selectie is een opzetje hoe het eventueel kan. Ik hoop dat wij vrijdag tegen FC Utrecht scoren en het publiek een leuke avond bezorgen. Daar doen we het tenslotte ook voor."

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie