Jaap Hengeveld en Mik Borsten (r) organiseren meerdere sportevenementen in Amersfoort.
Jaap Hengeveld en Mik Borsten (r) organiseren meerdere sportevenementen in Amersfoort. Dennis Blewanus

Mik Borsten en Jaap Hengeveld: 'Sportcowboys, een aardig compliment'

15 december 2018 om 08:19 Sport/sport

AMERSFOORT Elke eerste zondagochtend van de maand zijn de Amersfoorters Mik Borsten en Jaap Hengeveld druk in de weer met het organiseren van de maandelijkse 'ParkRuns'. De loopjes van drie kilometer zijn populair.

Bij de run van zondag 3 december bij tennisvereniging Flehite in bos Nimmerdor, waar zo'n vijftig volwassenen en kinderen aan deelnamen, was ook Sinterklaas van de partij. ,,Bij de start grapte de Sint nog dat het parcours die ochtend liep tot Woudenberg en terug", zegt Mik Borsten. ,,Het is elke keer mooi om te zien hoe gastvrij de Amersfoortse sportclubs zijn en hoe leuk de mensen het vinden om na te blijven om met elkaar wat bij te kletsen en een kop koffie of thee te drinken."

Het idee van de ParkRuns is overgewaaid vanuit Engeland waar het volgens Jaap Hengeveld mateloos populair is. ,,Voorafgaand aan onze eerste ParkRun, in december 2016, heb ik de nodige vergaderingen moeten doorstaan om het in Amersfoort te organiseren", zegt hij. ,,Omdat die gesprekken niet wilden vlotten hebben we op een gegeven moment besloten om het gewoon te doen. Je kunt niet blijven vergaderen." Sindsdien zijn de maandelijkse bosloopjes onderdeel van het jaarprogramma van de Marathon Amersfoort. Hengeveld: ,,Met de Parkruns, in praktisch elke Amersfoortse wijk georganiseerd, brengen we het hardlopen naar de mensen toe. Voor de betrokken sportclubs is het een mooie kans om hun accommodatie én hun sport onder de aandacht te brengen."

DOEN ,,Iemand noemde ons laatst 'Amersfoortse sportcowboys'," zegt Mik Borsten. ,,Ik vind dat wel een mooi compliment. Kijk, ook in Amersfoort word je bedolven onder plannen en nota's met allerlei ambities. Daar is op zich niks mis mee, maar het moet dan nog wel worden gedaan! Dus als je 'doen' met cowboys wilt vergelijken, mij best. Neem bijvoorbeeld onze ObstacleRun Amersfoort, de funrun over opblaasobstakels door de binnenstad, van afgelopen april. Omdat op het laatste moment een organiserende partij afhaakte, ben ik amper zeven weken voor de finale datum door de gemeente gevraagd of ik het kon oppakken. Ik heb gebeld met Jaap en vervolgens zijn we samen met Floor Visser en Xander Timmerman aan de slag gegaan. De deelnemers waren zó enthousiast dat we het volgend jaar, op tweede paasdag, maandag 22 april, gewoon weer doen!"

BELEID Naast organiseren blijven de beide heren alert op het wel en wee van het sportbeleid in Amersfoort. ,,Tot twee maanden geleden was ik betrokken bij de Amersfoortse Sportfederatie", zegt Hengeveld, ,,en heb vooruitlopend op de verkiezingen van afgelopen maart bijeenkomsten georganiseerd om sport op het netvlies van raad en stadsbestuur te krijgen. Er moet immers ook weer een nieuwe sportnota worden gemaakt. Weet je dat iedere ambtelijke nota voorzien moet zijn van een 'communicatieparagraaf'? Als in elk bestuurlijk plan steevast ook een paragraaf over sport moet worden opgenomen, wordt sport echt onderdeel van beleid en ontwikkel je een sportieve stad."

Jolanda Woltjer
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie