De voorstelling, die op 5 april door professionals wordt gespeeld, vormt de start van de Goede Week.
De voorstelling, die op 5 april door professionals wordt gespeeld, vormt de start van de Goede Week. Christel Egberts

Pilatus’ vrouw op de planken

28 maart 2023 om 10:00 Podiumkunsten

AMERSFOORT Geloofsgemeenschap Het Brandpunt haalt de muzikale theatervoorstelling ‘De vrouw van Pilatus’ naar Amersfoort. De voorstelling, die op 5 april door professionals wordt gespeeld, vormt de start van de Goede Week. Een gesprek met organisator Marijke van Leerzem, pianist Thijs Borsten en sopraan Henriette Feith.

In 1990 publiceerde Imme Dros verschillende monologen van Bijbelse getuigen van Jezus’ veroordeling. Hieronder bevond zich ook een monoloog van de vrouw van Pilatus. Midden in de coronacrisis inspireerde deze een aantal theatermakers en musici tot een voorstelling. Ze vertelt het verhaal van een vrouw die in de geschiedenis een marginale rol kreeg. We horen haar eigen verhaal, een klein verhaal van één mens tijdens een gebeurtenis met grote gevolgen. Haar perspectief en de vragen die Feith, Borsten en Van Leerzem in haar herkennen, zijn volgens hen thema’s van alle tijden en alle mensen.

INTEGRITEIT OP HET SPEL

Ze is haar man gevolgd naar Jeruzalem, houdt veel van hem, maar voelt zich eenzaam. Dan gebeurt er iets wat haar loyaliteit en integriteit op het spel zet. In de Bijbel wordt ze in een droom gewaarschuwd zich niet te bemoeien met Jezus. Ze probeert haar man, de Romeinse gouverneur in Jeruzalem, van die boodschap te overtuigen. Kan en mag ze tegen hem ingaan? Borsten: ,,Ze voelt tot in haar botten dat het niet klopt.” Maar kan ze in opstand komen tegen een laf systeem met oogkleppen op? Haar man luistert niet. Dit maakt het ook persoonlijk: kan ze hem, net als dat systeem, nog wel vertrouwen? 

Van Leerzem: ,,In de voorstelling zien we een langzame ontrafeling van het vertrouwen in dit huwelijk.” Zo is het een verhaal van een vrouw die integer en rechtvaardig wil handelen, niet wetend wat de gevolgen van haar goede bedoeling kunnen zijn. Hoe ver kan ze gaan? Wat had ze nog kunnen doen? De vrouw van Pilatus ziet dat haar man zwicht voor de schreeuwende meerderheid. De voorstelling toont hoe gemakzucht en angst erin doorklinken, en hoe moed en lafheid een gezicht krijgen. Aan het eind zingt ze het uit: ‘Onderzoek mij!’ Dit roept op tot een kritische blik op jezelf, op iedereen: in hoeverre ben je medeplichtig? Het verhaal, verteld door Dieuwertje Blok, wordt omlijst met muziek van Monteverdi, Bach, Purcell, Strozzi en Jeroen Zijlstra. 

MOEDIGE MACHTELOZE VROUW

Bezoekers krijgen, volgens Van Leerzem, Borsten en Feith, veel in een uur. Het is bezinning, in de wijze waarop rustig het verhaal wordt verteld. En is het ook opwindend en ontroerend. Het is een weergaloos verhaal van een moedige, maar machteloze vrouw. Of, om met Feith te spreken: ,,Het is een van de meest bijzondere projecten waar ik aan mee heb gewerkt!”
Meer informatie: hetbrandpunt.net/muziek/vrouw-pilatus/.

Erik Renkema
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie