Afbeelding
Foto Pexels

Oud goud verkopen? Hier 3 tips

22 maart 2023 om 13:06 Partnercontent

Heb je jaren geleden gouden sieraden geërfd van een overleden familielid? Dan wilde je deze aanvankelijk misschien niet verkopen. Logisch, want de sieraden hebben misschien emotionele waarde. Wanneer je de sieraden nog steeds niet gedragen hebt, is het zonde om ze in je kast te laten liggen. Gouden sieraden kunnen je namelijk (veel) geld opleveren. Overweeg daarom oud goud te verkopen. Heb je dit nog niet eerder gedaan? Lees dan vooral verder. In deze tekst zetten wij namelijk drie tips voor het verkopen van oud goud op een rijtje.

1. Bepaal hoeveel jouw goud waard is
Voordat je besluit om oud goud te verkopen, ben je waarschijnlijk eerst benieuwd hoeveel je voor dit edelmetaal kunt krijgen. Om de waarde van oud goud te bepalen, kun je allereerst op zoek gaan naar een keurmerk. Wanneer jouw goud zo’n keurmerk bevat, kun je op het internet opzoeken wat de betekenis hiervan is. Zie je geen keurmerk? Neem oud goud dan eens onder de loep. Doordat het keurmerk vaak nogal klein van stuk is, is hij lang niet altijd met het blote oog waarneembaar. Als jouw oude goud een keurmerk bevat, kun je opzoeken wat dit betekent. Dit helpt je bij het bepalen van de waarde van het edelmetaal.

Bevat oud goud geen keurmerk? Denk dan niet direct dat het niets waard is. Ook oud goud zonder keurmerk kan je namelijk (veel) geld opleveren. Op het internet vind je verschillende manieren om de waarde van goud te bepalen, maar wij raden je niet aan één van deze manieren toe te passen. Waarom niet? Omdat je hierdoor jouw goud kunt beschadigen. Het gevolg hiervan is dat de waarde ervan lager uitvalt. Hier hoef je niet bang voor te zijn als je oud goud laat taxeren door een specialist op het gebied van de inkoop van goud. Nadat zij jouw oude goud aandachtig bekeken hebben, hoor je hoeveel verkoop ervan je op kan leveren.

2. Zoek uit of er sprake is van verzamelwaarde
Om de waarde van goud te bepalen, wordt er vaak een blik op de goudprijs geworpen. Dit is niet gek, want aan de hand van deze prijs en het gewicht van het goud kun je een goede inschatting maken van de waarde. Toch is het niet zo dat de waarde van oud goud altijd bepaalt hoeveel het edelmetaal waard is. Bij oud goud wordt er soms helemaal niet naar de goudprijs gekeken. Dit komt doordat oud goud verzamelwaarde kan hebben. Als er sprake is van verzamelwaarde, heeft dit invloed op de goud verkopen prijs. Verkoop van het edelmetaal kan je dan veel meer opleveren dan wanneer jij je enkel tot de goudprijs zou richten. Om te bepalen of er sprake is van verzamelwaarde, laat je oud goud taxeren door een goudexpert.

3. Verkoop alleen aan een betrouwbare partij
Ben je positief verrast door de waarde van oud goud? Dan besluit je misschien om afstand te doen van het edelmetaal. Je moet in dat geval wel weten waar je oud goud verkoopt. Dit kan online, maar het is beter om oud goud mee te nemen naar een goudexpert. Als uit de taxatie blijkt dat jouw goud geld waard is, brengen zij er een bod op uit. Je krijgt hier altijd een eerlijke prijs voor het edelmetaal. Dit is vaak niet het geval als je oud goud online verkoopt.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie