Afbeelding
Foto Pixabay

5 dingen die je moet weten over de huurmarkt in Amersfoort

2 mei 2022 om 15:55 Partnercontent

Amersfoort is en blijft natuurlijk een van de mooiste steden van Nederland. Met de Koppelpoort, de muurhuizen en de Onze Lieve Vrouwetoren, is het een stad vol bezienswaardigheden waar mensen graag naartoe verhuizen. Geen wonder dat huur booming is in Amersfoort. Met bovendien steden als Utrecht en Amsterdam dichtbij en natuurlijk de Utrechtse Heuvelrug op geringe afstand, is er geen enkele reden om niet hier te willen wonen. Maar hoe hoe vind je een huurhuis in Amersfoort en waar moet je rekening mee houden op de huurmarkt in de stad? In dit artikel vertellen we je vijf zaken die je zou moeten weten over de huurmarkt in Amersfoort.

De prijs van een huurwoning blijft stijgen

Huren en kopen wordt allebei steeds duurder in Nederland. Zo ook natuurlijk in Amersfoort. Toch blijkt de Keistad in 2021 een grote stijger te zijn geweest. Huren stegen in 2021 met maar liefst zes procent. Die stijging komt bovenop huren die sowieso al hoog waren, ook in de nabijgelegen stad Utrecht natuurlijk. De gemiddelde prijs in 2021 voor een huurwoning in de vrije sector in Amersfoort steeg van 13,93 euro in 2020 naar 14,77 euro per vierkante meter in 2021. Dat is een stijging van zes procent. In Utrecht, een van de duurste en meest populaire steden van Nederland stegen de prijzen ‘maar’ 2,9 procent. Een woning in de vrije huursector was daar in 2020 nog gemiddeld 17,81 euro per vierkante meter en in 2021 was dit alweer 18,33. Amersfoort zit dus qua populariteit aardig in de lift. 

Je kunt schade aan je huurwoning in Amersfoort verzekeren

De prijzen in Amersfoort stijgen dus hard en het is moeilijk om een goede huurwoning te vinden. Bovendien zul je voor een woning een grote borg moeten betalen in sommige gevallen, vaak ongeveer van een maand huur. In Amersfoort betekent dat bij een flat van ongeveer 50 vierkante meter dus een bedrag van 738,5 euro. Je wilt dat geld natuurlijk niet kwijtraken. Maar bij schade zou de verhuurder dat bedrag kunnen innen. In dat geval zou je ervoor kunnen kiezen een aansprakelijkheidsverzekering aan te schaffen. Met zo’n verzekering ben je bijvoorbeeld verzekerd voor schade door zelfs brand en water in je huurwoning. Maar ook eigendommen, zelfs letsel bij anderen en schade door huisdieren valt onder deze verzekering. Je vindt meer informatie hier. Een andere verzekering die huurders afsluiten is een inboedelverzekering. Zeker als je een kale woning huurt, is dat belangrijk omdat je dan je eigen meubels in de woning plaatst. Een opstalverzekering heb je niet nodig, want die dekt de verhuurder als eigenaar al.

Gemeente Amersfoort heeft flinke bouwplannen

Tot 2030 hoopt de stad Amersfoort 1000 woningen per jaar bij te bouwen om de enorme druk op de woningmarkt in de stad te kunnen bolwerken. Deze plannen heeft de gemeente opgesteld in een zogenoemd Deltaplan voor de stad. In dat Deltaplan wordt onder meer geopperd om natuurlijk nieuwe woningen te bouwen, maar ook leegstaande panden zoals kantoorpanden om te bouwen tot woningen of andere locaties zoals Locatie Sportfondsenbad, wijkcentrum Trefhorst of De Lichtenberg (Bergkwartier) anders in te richten zodat er meer woningen beschikbaar komen in de stad.

Amersfoort een van de meest aantrekkelijke woonplaatsen

Amersfoort kent dus hoge huurprijzen en stijgt zelfs sneller dan het immens populaire Utrecht. Dat komt doordat de stad immens populair is om te wonen. Amersfoort was begin 2020 een van de weinige steden waar geen expats weg trokken. In steden als Rotterdam, Amsterdam en Utrecht gebeurde dat wel, waardoor vrije huur vrijkwam in die steden. Bovendien is Amersfoort zowel in 2020 als in 2021 opgenomen in de top van meest aantrekkelijke steden van Nederland. 

Amersfoort heeft al een tijdje een woonplichtregeling

Verschillende steden in Nederland, zoals Den Haag en Rotterdam, proberen aan de hand van woonplichtregelingen de wildgroei aan investeerders voor vrije huur tegen te gaan en de prijzen van woningen in toom te houden. In Amersfoort geldt een soortgelijke regeling al sinds 2019. Wie een huis koopt van minder dan 260.000 euro, moet daar minstens een paar jaar zelf wonen voordat het verhuurd mag worden. Een woonplicht heeft in principe vooral gevolgen voor wie een koophuis zoekt in de stad. Dat zal daarmee gemakkelijker moeten worden voor middeninkomens. Voor de huursector is er een minder directe invloed. Amersfoort kampt bovendien ook al jaren met een tekort aan sociale huur. De wachttijd voor een woning in deze sector steeg tussen 2010 en 2020 van ongeveer vier jaar naar zo’n 8 jaar.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie