Afbeelding
VOG aanvragen

Meer mensen wisselen van baan tijdens de pandemie

12 juli 2021 om 16:11 Partnercontent

In de afgelopen anderhalf jaar zijn veel mensen ten gevolge van de pandemie van baan gewisseld. Onder meer de evenementenbranche kwam volledig stil te liggen. Van maart vorig jaar tot aan nu was het nauwelijks mogelijk om evenementen te organiseren. Feesten voor meer dan honderd personen mag zelfs pas sinds enkele weken weer. Het maakt dat veel mensen ontslagen werden. Ook in de horeca nam de vraag naar personeel af en kon men niet ontkomen aan het ontslaan van een deel van het personeel. Het feit dat meer mensen van baan wisselden is onder meer af te leiden, aan het aantal verzoeken tot een VOG aanvraag wat werd ingediend.  

VOG verplicht om nieuwe baan te krijgen

Een VOG aanvragen voor een werkgever is tegenwoordig steeds vaker verplicht. Zelfs voor een baan in de supermarkt dien je als werknemer een VOG aan te vragen bij de overheid. Belangrijkste reden hiervoor is het feit, dat een werkgever zeker moet weten dat je te vertrouwen bent. Een VOG biedt de werkgever deze zekerheid. Bij het indienen van een VOG aanvraag controleert Dienst Justis of je in het recente verleden betrokken bent geweest bij strafbare feiten. Het is afhankelijk van de functie die je wilt gaan vervullen, tot wanneer terug wordt gekeken. Op de website van de overheid lees je hier meer over.

 Externe partij inschakelen voor aanvragen VOG 

Steeds meer mensen kiezen voor het inschakelen van een externe partij, wanneer zij een VOG nodig hebben. Op basis van de informatie die je met zo’n partij deelt, zorgen zij dat de aanvraag wordt ingediend bij Dienst Justis. Het maakt het aanvraagproces makkelijker.

Vraag naar personeel in evenementenbranche neemt toe

De vraag naar geschoold personeel in de evenementenbranche is inmiddels weer toegenomen. Nu er richting het najaar weer grote evenementen georganiseerd mogen worden, zoekt men naar met name podiumbouwers. Het bouwen van een podium is geen eenvoudige klus. Het maakt dat geschoold personeel vereist is. Nadeel aan de situatie is het feit, dat veel podiumbouwers in de afgelopen periode op zoek zijn gegaan naar ander werk. Zij werken nu voor bouwbedrijven of zijn bijvoorbeeld zelfstandig als elektricien aan de slag gegaan. Nu opnieuw van baan wisselen iets wat veel mensen niet snel zullen doen.

Werkloosheidscijfer blijft voorlopig laag

Opvallend aan de huidige situatie is het feit, dat het werkloosheidscijfer van Nederland zeer laag blijft. Verwacht werd dat dit cijfer zou groeien, als gevolg van de pandemie. Immers, veel mensen in de horeca- en evenementenbranche werden reeds ontslagen. Doordat de vraag naar personeel in andere branches toenam, heeft deze ontslaggolf nauwelijks invloed gehad op het werkloosheidscijfer. Integendeel, het cijfer daalde de afgelopen maanden zelfs nog iets. De vraag is nu hoe het cijfer zich de komende periode zal ontwikkelen als de financiële steun vanuit de overheid wordt afgebouwd. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie