Afbeelding
Visum aanvragen

Visum online aanvragen of bij ambassade

25 mei 2021 om 13:12 Partnercontent

Voor veel landen buiten Europa moet voor vertrek een visum of een andere reistoestemming, zoals een ESTA of een eTA aangevraagd worden. Tegenwoordig is het vaak mogelijk om het visum online aan te vragen en hoeft men niet meer naar de ambassade.

Verschil e-visum en fysiek visum

Tegenwoordig bieden de meeste landen een digitale aanvraagprocedure voor het visum aan. Op deze manier wordt het visum online aangevraagd en per e-mail verstuurd of automatisch aan de paspoortgegevens van de reiziger gekoppeld. Het is dan niet meer nodig om een bezoek te brengen aan de ambassade of het consulaat. Reizigers hoeven het visum alleen maar uit te printen en op reis mee te nemen, het visum hoeft niet voor vertrek in het paspoort aangebracht te worden.

Reizigers die in aanmerking komen voor een elektronisch visum wordt dan ook aangeraden hun visum online aan te vragen en niet bij de ambassade. Online aanvragen worden sneller verwerkt en goedgekeurd dan fysieke aanvragen bij de ambassade of het consulaat. Daarnaast is het niet nodig het paspoort in te leveren en later weer op te halen. Ambassades en consulaten zijn bovendien vaak slecht bereikbaar en antwoorden niet op e-mails of telefoontjes. Veel reizigers ervaren daarom problemen met het maken van een afspraak bij de ambassade of hebben vragen die niet beantwoord worden. 

ESTA of eTA aanvragen

Voor Amerika en Canada hoeven reizigers over het algemeen helemaal geen visum aan te vragen. Voor deze landen is het aanvragen van een reistoestemming (een ESTA of een eTA) voldoende. Het ESTA is de verplichte reistoestemming voor Amerika, het eTA die voor Canada. Het ESTA en het eTA zijn geen fysieke documenten die uitgeprint moeten worden, maar alleen digitale reistoestemmingen. Dat betekent dat, na goedkeuring van de aanvraag, het eTA of het ESTA elektronisch aan het paspoort gekoppeld wordt. De luchtvaartmaatschappij en de grenscontroledienst in Amerika of Canada controleren aan de hand van de paspoortgegevens of de reiziger een geldig ESTA of eTA heeft. Het is daarom wel van cruciaal belang dat de paspoortgegevens correct in het formulier worden ingevuld omdat de reistoestemming anders niet aan het paspoort gekoppeld kan worden.

Na goedkeuring is het ESTA 2 jaar geldig. Gedurende deze geldigheidsperiode van twee jaar mag er een onbeperkt aantal reizen naar Amerika gemaakt worden, zolang deze elk maar maximaal 90 dagen duren. Een eTA voor Canada is zelfs 5 jaar geldig. Ook met deze reistoestemming mag meerdere malen naar Canada gereisd worden. In dit geval mag iedere afzonderlijke reis maar liefst 6 maanden duren. Aangezien deze elektronische reistoestemmingen voor Amerika en Canada aan het paspoort gekoppeld zijn, kunnen ze echter vroegtijdig hun geldigheid verliezen, bijvoorbeeld indien het paspoort al eerder verloopt. In dat geval moet eerst een nieuw paspoort aangevraagd worden en vervolgens kan met het nieuwe paspoortnummer ook een nieuw ESTA of eTA aangevraagd worden. De reistoestemmingen zijn dan weer opnieuw respectievelijk 2 en 5 jaar geldig.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie