Afbeelding
Foto door form PxHere

Kun je kunstgras zelf leggen en wat zijn de kosten?

25 mei 2021 om 12:03 Partnercontent

Kunstgras is eigenlijk veel handiger dan natuurlijk gras. Je hoeft het niet iedere paar dagen te onderhouden en je ziet het verschil haast niet met echt gras. Daarnaast geeft kunstgras je tuin altijd een strakke look. Genoeg redenen dus om te kiezen voor kunstgras. Ben je van plan om kunstgras aan te schaffen? Dan wil je natuurlijk ook weten met welke kosten je rekening moet houden. Een andere vraag die misschien bij je opkomt, kun je kunstgras eigenlijk zelf leggen?

Welke soorten kunstgras zijn er?

Kunstgras is zo gemaakt dat het bijna niet te onderscheiden is van echt gras. Natuurlijk heeft het type materiaal dat gebruikt wordt invloed op het uiterlijk en de functionaliteit. Daarom zijn er grote kwaliteitsverschillen op het gebied van kunstgras. Hoe goedkoper het materiaal, hoe minder het lijkt op echt gras. Sommige kunstgrassoorten worden gemaakt van nylon. Nylon is bestand tegen hoge temperaturen, maar door zijn grove structuur is het niet zo zacht als echt gras. Kunstgras van polyethyleen ziet er heel levensecht uit. Dit type kunstgras is zacht en veerkrachtig, onderhoudsarm en lijkt veel op echt gras. Kunstgras van polypropyleen is het goedkoopst en het minst duurzaam. Door de fijnere textuur slijt dit kunstgras sneller en kan het niet goed tegen hitte. 

Hoe is de prijs van kunstgras opgebouwd?

De prijs van kunstgras is afhankelijk van het soort materiaal waarvan het gemaakt is, de lengte van de grasspriet en het aantal sprieten per vierkante meter. Ook het uiterlijk is een belangrijke factor. Hoe realistisch ziet het kunstgras eruit? Hoe meer sprieten per vierkante meter, hoe echter het gras lijkt en hoe duurder het zal zijn. Ook het aantal vierkante meters kunstgras dat nodig is heeft invloed op de prijs. Afhankelijk van de kwaliteit kan er dus veel variatie in de prijs zitten. Grofweg kun je rekenen op een prijs die tussen de 12 en de 40 euro per vierkante meter ligt. Ben je benieuwd welke mogelijkheden er zijn? Op Kunstgrasnet.nl vind je een ruime keuze aan verschillende soorten kunstgras. 

Kosten besparen

Kunstgras koop je in rollen. Rollen kun je krijgen in verschillende breedtes. Meestal gaat het om een breedte van 2 of 4 meter. Het leggen van rechte stukken kunstgras is goedkoper. Leg je kunstgras op een ondergrond met veel bochten en schuine randen dan zal er restafval ontstaan doordat de randen bijgesneden moeten worden. Door handig met het restafval om te gaan kun je kosten besparen. Met zelfklevend lijmband kun je de resten kunstgras op andere plekken gebruiken. 

Kunstgras zelf leggen

Kunstgras leggen kun je met een beetje onderzoek en handigheid zelf. Het is echter wel een specialistisch werk waar veel bij komt kijken. Het leggen van kunstgras is een tijdrovende klus dus ben je van plan om je kunstgras zelf te leggen, trek dan genoeg tijd uit om dit te doen. 

Materiaal en gereedschap

Om kunstgras te kunnen leggen heb je verschillende materialen en gereedschappen nodig. Allereerst heb je het kunstgras nodig, het onderdoek en kunstgraspinnen. Om het kunstgras te kunnen snijden en vast te kunnen maken heb je een stanleymes en een hamer nodig. Eventueel heb je lijm nodig om losse stukken vast te kunnen lijmen. 

Egale ondergrond

Het is belangrijk dat je het kunstgras aanbrengt op een egale ondergrond. Doe je dit niet dan heb je kans dat het gaat verzakken. Het is belangrijk om het onderdoek zo dicht mogelijk tegen bestrating of randen aan te leggen zodat onkruid minder kans krijgt.

Richting van de vezels

Als je het kunstgras gaat uitrollen in de tuin, let dan ook op de richting van de vezels. De schuine kant van de vezels moet richting de plek waar je het meest vanaf kijkt liggen. Zorg ervoor dat het kunstgras een overlapping heeft die later dicht tegen de bestrating kan worden afgesneden. Een overlapping van 5 centimeter is meestal voldoende.

Kunstgraspinnen

Ligt het kunstgras op zijn plaats? Dan kunnen in de hoeken de kunstgraspinnen in het kunstgras worden geslagen. Dit kun je het beste doen met een hamer. De kunstgraspinnen zorgen ervoor dat het kunstgras beter op zijn plek blijft liggen en het niet kan wegwaaien in het geval van storm. 

Kunstgras laten leggen

Zoals je hebt gelezen kost het leggen van kunstgras veel werk en tijd. Heb je hier geen zin in en wil je voor een perfect resultaat gaan dan kun je er voor kiezen om het kunstgras te laten leggen door een specialist. Een gespecialiseerd bedrijf heeft veel ervaring met het leggen van kunstgras en doet dit vakkundig en snel. Meestal is het leggen van kunstgras binnen een dag gedaan. Laat je je kunstgras leggen door een vakman dan moet je wel rekening houden met extra kosten. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie