Afbeelding
Foto door form PxHere

Wat zijn de voordelen van het nieuwe werken?

10 februari 2021 om 09:42 Partnercontent

Naar alle waarschijnlijkheid zul je al wel eens gehoord hebben van de term het nieuwe werken, wat ook wel aangeduid wordt met de afkorting HNW. Deze term werd voor het eerst gebruikt door Bill Gates, de oprichter van Microsoft. Hij schreef in 2005 een whitepaper over hoe de opmars van nieuwe technologieën zou leiden tot een andere inrichting van de werkplek. Naast het kantoor in Amersfoort zal ook de organisatie anders ingericht worden, terwijl het managen en processen van de kenniswerker ook zou veranderen volgens Gates. In ons land pakte Dik Bijl onder meer dit onderwerp op, hij schreef er zelfs een serie boeken over. Het nieuwe werken bestaat in principe uit een nieuwe mindset en nieuwe eisen. Eigenlijk gaat deze werkwijze met name over het vertrouwen en loslaten van je medewerkers. Zo geef je ze meer vrijheid en verantwoordelijkheid, wat het personeel ook graag wil. In dit artikel worden de voordelen van het nieuwe werken geïntroduceerd. 

De werkgever wordt gezien als aantrekkelijk

Het nieuwe werken is zonder twijfel voordelig voor de werknemers. Dit komt met name doordat ze de taken van hun baan flexibel in kunnen delen. Ze kunnen het bovendien aanpassen aan hun privéleven. Dit is natuurlijk handig, wat al helemaal het geval is als je kinderen hebt. De werkgevers die het personeel deze optie geeft door gebruik te maken van het nieuwe werken wordt over het algemeen als extreem aantrekkelijk beschouwd door werkend Nederland. Hierdoor is de kans dus groot dat er veel meer mensen zullen reageren op een vacature als die open staat. Ook zou het best kunnen dat zo’n bedrijf open sollicitaties zal ontvangen van mensen die graag ingehuurd willen worden. Voor de meeste werkgevers in kennisintensieve sectoren is dit zelfs de voornaamste reden voor het invoeren van een mobiele werkplek, wat onderdeel is van het nieuwe werken. Dit blijkt uit onderzoek van AWVN.

 De werkgever bespaart kosten

Een ander belangrijk voordeel van het nieuwe werken is dat het ervoor zorgt dat de werkgever kosten zal besparen. Dit komt onder andere doordat flexwerken in zal worden gezet. Dit is meestal nauw verbonden met het gebruik van cloud software, wat alleen toegankelijk is met een internetverbinding. Het is bovendien in de meeste gevallen een stuk goedkoper dan software dat draait op een lokale server. Daarnaast kan er ook op de werkplekken zelf veel geld bespaard worden. Dit komt doordat de werknemers meer vanuit huis zullen werken. Het kantoor hoeft dus niet zo groot te zijn als eerst, terwijl er ook minder bureaus in hoeven te staan. Dit is met name een nuttig pluspunt, want gemiddeld kost het faciliteren van een werkplek op kantoor een bedrijf meer dan 8,5 duizend euro exclusief BTW. Dit zijn trouwens de kosten van een werkplek per fte

 De werknemer is productiever

Daarnaast blijkt de flexibele indeling die gebruikt wordt bij het nieuwe werken ook goed te zijn voor de productiviteit van de medewerkers. Je werknemers zullen namelijk productiever worden als je ervoor kiest om gebruik te gaan maken van deze nieuwe werkwijze. Dit wordt namelijk aangetoond door een onderzoek van het IBM Institute for Business Value in combinatie met Oxford Economics. De wetenschappers die deze studie uit hebben gevoerd kwamen er namelijk achter dat de medewerkers zelf sneller reageren op vragen en klachten van de klanten. Ook kunnen ze in het nieuwe werken beter communiceren met hun collega’s en zullen ze sneller antwoorden of antwoord krijgen op de interne vragen. De helft van de deelnemende bedrijven zag bovendien een stijging van de productiviteit van de werknemers van meer dan 10 procent. Ze verwachten tevens dat het nog verder zal stijgen. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie