Afbeelding
Veilig internetten

Hoe een VPN-verbinding helpt bij privé en veilig te internetten

14 september 2020 om 14:04 Partnercontent

De coronacrisis heeft gezorgd voor een grote toename van het aantal cybercrimes. Online sloegen cybercriminelen twee keer zo vaak toe als in dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit de politiecijfers van LocalFocus. In Amersfoort vonden in de eerste vier maanden van dit jaar 12 cybercrime-misdrijven plaats. Hoe kunnen inwoners van Amersfoort zich wapenen tegen dit soort misdaad?

Meer anoniem surfen op het internet

Internetters kunnen gebruikmaken van zogenaamde ‘Virtual Private Networks’, ook wel ‘VPN’s’ genoemd. Een dergelijke verbinding verbergt het IP-adres en de locatie van de gebruiker. Daardoor lijkt het alsof de gebruiker zich op een andere locatie bevindt. Websites kunnen de echte locatie niet achterhalen. Derden kunnen Nederlanders met een VPN niet meer identificeren aan de hand van het IP-adres.

Cybercriminelen kunnen toeslaan door persoonsgegevens te verzamelen. Ze werken aan de hand van ‘profiling’ en ‘fingerprinting’: twee manieren waarop duidelijk wordt wie de gebruiker is van de computer. Zo wordt bijvoorbeeld gekeken of dit een man of een vrouw is en welke leeftijd degene heeft. Google en Facebook doen hetzelfde om advertenties aan te bieden, maar cybercriminelen buiten hun kennis uit.

Over Facebook en Google gesproken: deze bedrijven verkopen volgens privacy experts data door aan adverteerders en overheden. Ze weten over alles over hun gebruikers. Op die manier worden gepersonaliseerde advertenties getoond. Door een VPN te gebruiken wordt data beter beschermd, omdat gebruikers niet met hun eigen IP-adres surfen en data versleuteld wordt.

Veiliger internetten

De nieuwe statistieken van LocalFocus laten zien hoe vaak er op internet wordt afgeluisterd. Internetten zonder extra beveiliging betekent dat alle gegevens onbeveiligd worden verstuurd. Dat maakt ons kwetsbaar voor cybercriminelen. Een VPN versleutelt het dataverkeer. Afluisteren heeft dan geen zin meer, omdat de informatie niet langer leesbaar is.

Nog altijd gebruiken veel Nederlanders openbare netwerk (wifi), bijvoorbeeld in een café, in de trein of in de winkel. Cybercriminelen maken daar dankbaar gebruik van. Op dit netwerk is het kinderspel om internetverkeer af te luisteren en om te leiden. Experts denken dat er een grote kans is dat op deze manier creditcardgegevens en inloggegevens worden gestolen. Een VPN zorgt voor een extra beveiligingslaag. Wordt de data dan onderschept, dan is het niets meer dan een grote brei aan tekens.

Door de coronacrisis werken steeds meer mensen vanuit huis. Daarom bieden bedrijven tegenwoordig vaker de mogelijkheid om op thuis op het bedrijfsnetwerk te werken. Zo kan er in een veilige omgeving gewerkt worden. Het gebruik van een bedrijfsVPN is, volgens experts, de veiligste manier van thuiswerken.

Misverstand over VPN’s

Een hardnekkig misverstand over VPN’s, is dat het illegaal zou zijn. De verbinding zorgt er immers voor dat gebruikers anoniem zijn. Daar zouden criminelen ook van kunnen profiteren, omdat zij ook anoniemer zijn. Toch is een VPN gebruiken niet illegaal, zolang het wordt gebruikt voor legale activiteiten. Daarbij valt te denken aan browsen, gamen, werken en Netflix.

Illegaal downloaden van auteursrechtelijke bestanden, zoals films en muziek, is ook met een VPN niet toegestaan. Wie dat wel doet, kan achterhaald worden door bijvoorbeeld de Stichting BREIN: een stichting die opkomt voor de auteursrechten van makers. Downloaden is namelijk sinds 2014 illegaal in Nederland. BREIN kan dan een schikking treffen, met boetebeding en ook kan de stichting eventueel een rechtszaak aanspannen.

VPN’s zijn niet overal legaal. Zo mag er bijvoorbeeld geen VPN worden gebruikt in China, Egypte, Irak, Iran, Noord-Korea, Oeganda, Oman, Rusland, Syrië, Turkije, Turkmenistan, Verenigde Arabische Emiraten en Wit-Rusland. Wie van plan is de VPN in Amersfoort of de rest van Nederland te gebruiken, zal daarvan geen problemen ondervinden.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie