Afbeelding
Foto door form PxHere

Hoe corona impact heeft op uw autoverzekeringspremie

19 juni 2020 om 11:21 Partnercontent

Het coronavirus heeft diepe wonden geslagen in onze samenleving. En tóch heeft het ook zo z’n voordelen. Denk bijvoorbeeld maar aan de premie die u betaalt voor uw autoverzekering.

Minder ongevallen

Het Nederlandse verkeersinstituut VIA rapporteerde betrekkelijk minder ongevallen in de afgelopen maanden van lockdown. Eenzelfde tendens werd vastgesteld bij onze zuiderburen. Daar rapporteerde het VIAS, het Belgisch equivalent van onze VIA, een daling in het aantal doden tijdens het eerste kwartaal van dit jaar. Hoewel het aantal doden bij ons niet opmerkelijk lager ligt, is dat wel onmiskenbaar het geval voor het aantal ongevallen.

Goed voor de portemonnee?

Daardoor rijst de vraag of we straks met z’n allen een lagere premie moeten betalen voor de autoverzekering. Kijken we bijvoorbeeld naar Frankrijk, dan zien we dat verzekeraar Maif zijn klanten deels terugbetaalde. De Fransen zagen immers dat er 80 procent minder ongelukken waren, en dus wou de verzekeraar zijn steentje bijdragen om een renaissance na de coronacrisis mogelijk te maken. Een gelijkaardige beslissing werd bij ons genomen door Promovendum.

En toch zijn er ook redenen te bedenken tegen zo’n premieverlaging. Stel bijvoorbeeld dat er morgen een tornado door Amsterdam raast. Dan gaan de premies hoogstwaarschijnlijk niet plotsklaps de pan uitswingen. Diezelfde redenering kan m’n doortrekken in de omgekeerde richting. Waarom zou de verzekeraar zijn premie moeten aanpassen enkel en alleen wanneer dat in uw voordeel is?

Anderzijds kan men zich terecht de vraag stellen of het coronavirus te vergelijken valt met een tornado. Het virus heeft namelijk diepe wonden geslagen en kan daardoor ook op lange termijn gevolgen hebben. Een voorbeeld daarvan is dat we massaal van thuis beginnen werken. Dat kan ertoe leiden dat er op lange termijn minder auto’s op de baan zijn en dat uw premie dus toch een klein duikje neemt.

En wat kan ik doen?

Maar kan je nu zelf iets doen om kosten te besparen? Jazeker, u kan bijvoorbeeld uw kenteken laten schorsen via de website van de RDW. Helemaal gratis, omwille van het coronavirus. Bedenk wel dat u niet zomaar uw verzekering zelf kan schorsen. U kan onder geen beding rijden met een geschorste verzekering. Wat u wel nog kan doen, is uw kilometers bijhouden en uw verzekeraar te informeren indien het aantal kilometers betrekkelijk lager ligt. Ook in dat geval kan u mogelijks een lagere premie bekomen.

Een autoverzekering vergelijken is een andere manier om veel geld te besparen. Verzekeraars veranderen regelmatig hun premies, waardoor het loont om minimaal één keer per jaar te kijken naar de premies van autoverzekeringen. Zo vind je niet alleen de beste autoverzekering, maar ook de goedkoopste.

Tot slot: wat met mijn rijbewijs dat binnen een week verloopt? Geen zorgen, daar heeft Europa immers gegarandeerd dat dit langer geldig blijft. Voor meer informatie verwijzen we naar verordening 2020/698

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie